3FM nieuws

Debuutplaat 'Ten' van Pearl Jam bestaat vandaag 30 jaar

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Debuutplaat 'Ten' van Pearl Jam bestaat vandaag 30 jaar

Vandaag exact dertig jaar geleden kwam een van de meest iconische rockalbums aller tijden uit: Ten van Pearl Jam. Het was de debuutplaat van de Amerikaanse rockband, en wat voor een.

Ten

Het debuutalbum Ten verkoopt in het begin weinig, maar dat verandert wanneer de single 'Alive' een wereldhit wordt. Ook maakt de band naam door in het voorprogramma van de Smashing Pumpkins en Red Hot Chili Peppers te spelen. Zonder Krusen, want die heeft de band verlaten, maar met Dave Abbruzzese, komt Pearl Jam in een stroomversnelling terecht. ‘Alive’ voert Ten naar het goud. Het album staat in Nederland 86 weken in de albumlijsten en is daarmee het langstgenoteerde Pearl Jam-album in Nederland.

Pinkpop Festival

Eén jaar na het uitkomen van het album staat Pearl Jam in Landgraaf op het Pinkpop festival. Hier wordt voor het eerst de nummers van de plaat live ten gehore wordt gebracht in ons land, en dat beviel goed. De band keerde vervolgens in 2000, 2018 terug naar het festival én staan er volgend jaar in 2022!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De 3FM Festival Top 999

Niet alleen Ten maar ook door later uitgebracht werk, en natuurlijk de epische stage dive, blijft de band een festival favoriet. Het verbaast daarom ook niemand dat zowel klassiekers 'Alive' en 'Black' afgelopen jaar een plekje hebben bemachtigd in de 3FM Festival Top 999.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie