Artiest

Pearl Jam

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Pearl Jam
Begin jaren negentig zet Pearl Jam, samen met Nirvana en Soundgarden, Seattle op de kaart van rockproducerende steden. Eddie Vedder en zijn mannen scoren een grote hit met 'Alive' en leveren in 1992 de klassieker Ten af. Albums als VS, Vitalogy en Riot Act volgen. Na een aantal jaren van stilte rondom de band, verschijnt in 2006 de gelijknamige cd Pearl Jam. 2009 ziet de release van Backspacer.

Mother Love Bone

Nadat Zanger Andrew Wood in 1990 overlijdt aan een overdosis heroine, beginnen gitarist Stone Gossard en bassist Jeff Ament uit de band Mother Love Bone, een nieuw project: Pearl Jam. Een lead gitarist en drummer zijn gauw gevonden. Eddie Vedder, een voormalig pompbediende zonder bandervaring stuurt een indrukwekkend demobandje en wordt de zanger.

Mookie Blaylock

Aanvankelijk willen de bandleden zich Mookie Blaylock noemen, naar een bekende NBA Basketballer van toen. De platenmaatschappij vindt dit niks, dus wordt het Pearl Jam. Het eerste album krijgt echter wel de naam Ten: het rugnummer van Mookie Blaylock

Ten

Het debuutalbum Ten verkoopt in het begin weinig, maar dat verandert wanneer de single 'Alive' een wereldhit wordt. Ook maakt de band naam door in het voorprogramma van de Smashing Pumpkins en Red Hot Chili Peppers te spelen. Zonder Krusen, want die heeft de band verlaten, maar met Dave Abbruzzese, komt Pearl Jam in een stroomversnelling terecht. ‘Alive’ voert Ten naar het goud. Het album staat in Nederland 86 weken in de albumlijsten en is daarmee het langstgenoteerde Pearl Jam-album in Nederland. 

Thematiek

De nummers op Ten gaan vaak over jongeren met moeilijkheden: een thema dat goed aansluit bij de grungehype begin jaren negentig. Zoals bijvoorbeeld het nummer 'Jeremy' dat gaat over de zelfmoord van een zestienjarige jongen, Jeremy Delle, in Texas, die zich in een klaslokaal door het hoofd schiet na hevige pesterijen. 

Temple of the Dog

Vlak voor het uitkomen van het album Ten zijn Ament en Gossard samen met Chris Cornell van Soundgarden bezig aan het project Temple of the Dog. Cornell is nummers gaan schrijven om Mother Love Bone-zanger Andrew Wood en om diens dood te verwerken. Eddie Vedder wordt erbij geplaatst als achtergrondzanger. Hij heeft een prominente rol in het nummer ‘Hunger Strike’, een klassieker onder fans van Pearl Jam. In april 1991 wordt het gelijknamige album Temple of the Dog uitgebracht.

Het album wordt in de zomer van 1992 opnieuw uitgegeven, ditmaal met een sticker "Including members of Soundgarden and Pearl Jam" erop. Begeleid door een videoclip bij het nummer 'Hunger Strike', wordt het album meer dan één miljoen keer verkocht. 

VS

1993 staat in het teken van de Ten-opvolger: VS. Akoestische en reflectieve nummers staan naast ruwe rock. Daarmee brengt de plaat meer afwisseling dan zijn voorganger, waar meer melodieuze rocksongs op stonden. Voordat het album uitkomt tourt de band samen met Neil Young en U2 door Europa. Tijdens die tour is Nederland het enige land waar Pearl Jam de hoofdact is.

Vitalogy

Na de release van VS weigeren de bandleden videoclips te maken: ze trekken zich terug. Een reactie op de toegenomen druk van pers en publiek, na het overlijden van Nirvana’s Kurt Cobain. In 1994 verschijnt er weer een album: Vitalogy. De nummers op dat album zijn tijdens de tournee geschreven. Vitalogy is een compromisloze plaat maar qua verkoopcijfers doet het onder voor zijn voorgangers.

Tour gecancelled

In hetzelfde jaar spant Pearl Jam een rechtzaak aan tegen Ticketmaster, een concertkaarten monopolist in Amerika. De kaartjes zijn te duur, vindt Pearl Jam. Helaas verliest de band de rechtzaak, en moeten zij hun tour door de V.S. afblazen. Ook verlaat drummer Abbruzzese de band. Vedder’s jeugdvriend, ex-Red Hot Chili Pepper Jack Irons vervangt hem. 

Nieuw album en documentaire

In Gossard’s studio neemt Pearl Jam een vierde album op. De studio biedt de band meer vrijheid om te repeteren, en No Code uit 1996 is evenwichtiger dan zijn voorganger. Een jaar later komt Hype in de Nederlandse bioscopen, een documentaire over de muziekscene in Seattle waarin ook Vedder aan het woord komt. McCready kondigt aan dat hij na een tweede behandeling definitief is afgekickt van drank en drugs. 

Verschuivingen

De volgende cd Yield verschijnt begin 1998. Irons, die al jaren aan een depressie lijdt, wordt geveld door ziekte en Matt Cameron, die zijn drumcapaciteiten bij Soundgarden heeft bewezen, vervangt hem tijdens de Yield-tour. Ook na de tournee blijft Cameron voor Pearl Jam drummen maar hij beweert zelf dat hij nooit een volwaardig lid zal zijn.

Hit in V.S.

In 2000, net voor Binaural verschijnt, schiet ‘Last Kiss’ omhoog in de Amerikaanse hitparades. Het wordt Pearl Jam’s grootste hit in de VS. Aan de start van het nieuwe millennium vertrekt de band richting Europa voor een uitgebreide tournee die ook Pinkpop aandoet. 

Ongeluk op Roskilde

Het Pearl Jam-optreden op het Deense Roskilde festival zorgt voor zoveel commotie, dat een aantal fans wordt vertrappeld. Negen van hen, onder wie ook Nederlanders, overlijden aan hun verwondingen. De band is ontzet en breekt de tour af. Een aantal jaren later zingt Eddie Vedder in het nummer 'Love Boat Captain' over de negen mensen die in 2000 vielen: "Lost nine friends we'll never know, two years ago today".

Live cd en dvd

Fans vrezen dat het incident het einde zal betekenen van Pearl Jam, maar die vrees blijkt onterecht. Behalve Roskilde komen alle 72 optredens, waaronder ook het Pinkpop-concert, uit op cd, samen met een live-DVD. Het jaar 2001 brengt geen nieuw Pearl Jam-album maar dat betekent niet dat de bandleden stilzitten. Ze houden zich bezig met liefdadigheid en solo-albums. 

Riot Act

Het album Riot Act komt uit in 2002. Hierop laat Pearl Jam zich opnieuw van z’n experimentele kant zien .De eerste single is 'I Am Mine'. In de jaren erop verschijnen verschillende verzamel cd's, zoals Rearviewmirror

Pearl Jam

Pearl Jam gaat in 2006 voor het eerst sinds jaren weer touren. Dat jaar komt er ook opnieuw een volledige cd uit: Pearl Jam. Veel van de ruige nummers op dit album, zijn een reactie op het beleid van president Bush. Zanger Eddie Vedder brult: ''It’s a shame to awake in a world of pain, what does it mean that a war has taken over?''. De eerste singles van het album worden 'World Wide Suicide' en ''Wasted Life'. 

Weer naar Nederland

Na het Gelredome plat te hebben gespeeld in 2006 komt Pearl Jam in 2007 weer naar Nederland. Op 28 juni geeft de band een concert in het Goffertpark in Nijmegen. Tijdens 'Pearl Jam in the Park' wordt de band ondersteund door drie andere bands: Incubus, Kings Of Leon en Satellite Party.

Soloalbum Eddie Vedder

Voor de film Into The Wild maakt Eddie Vedder de soundtrack in 2007. Voor het nummer 'Guaranteed' van die soundtrack won hij een Golden Globe in 2008. In april van 2008 ging hij voor het eerst op solotour om Into The Wild te promoten.

Ten in de remix

Na deze korte onderbreking komt in maart 2009 het debuutalbum van Pearl Jam Ten opnieuw uit in vier verschillende edities inclusief extra's, zoals de dvd van het MTV Unplugged optreden uit 1992, een volledige remix van het debuutalbum van Brendan O'Brien en LP van het concert in Magnusan Park in Seattle in 1992.

Negende studioalbum

In datzelfde jaar zijn de heren druk bezig met een negende album, Backspacer. Dit brengen ze uit in eigen beheer, geen recordlabels voor de band dit keer. De eerste single die verschijnt is 'The Fixer' en is een vertrouwd geluid in een modern jasje. Daarna volgt het rustigere 'Just Breathe', wat erg doet denken aan het solowerk van Vedder.

Live On Ten Legs

In 2011 brengt Pearl Jam het live-album Live On Ten Legs uit. Het album is een vervolg op het tien jaar oude album Live On Two Legs en bevat achttien concertopnames uit de periode 2003 tot 2010.

Lightning Bolt

Het tiende studioalbum komt uit in oktober 2013 en krijgt de titel Lightning Bolt, het nummer 'Mind Your Manners' is de eerste single.