3FM nieuws

Foo Fighters door de eeuw heen: Dave Grohl koos bijna voor Pearl Jam

  1. Nieuwschevron right
  2. Foo Fighters door de eeuw heen: Dave Grohl koos bijna voor Pearl Jam

De Amerikaanse rockband Foo Fighters staat maar liefst elf keer in De 3FM Top 1000 van deze eeuw. Een belangrijke band voor de muziek van deze eeuw dus, maar hoe stonden ze er aan het begin van deze eeuw voor? Hoe is Foo Fighters in deze eeuw gegroeid tot wat ze nu zijn?

Hoe het begon

Zeg je Foo Fighters, dan zeg je Dave Grohl. De oprichter van Foo Fighters was tot Kurt Kobains dood in 1994 de drummer van de legendarische grunge-band Nirvana. Toen Nirvana tot een eind kwam, gingen er allerlei geruchten rond Dave Grohl. Hij zou gevraagd zijn als drummer voor allerlei andere bands, waaronder Pearl Jam.

Dave gaat op geen enkel aanbod in en besluit het over een andere boeg te gooien. Tijdens zijn tijd bij Nirvana schreef Dave al zelf nummers, maar omdat hij zo onder de indruk was van de nummers die Kurt Cobain schreef durfde hij zijn eigen nummers niet te laten horen. In 1994 besloot hij zijn nummers toch een kans te geven en dook hij de studio in.

Dave Grohl met Nirvana-frontman Kurt Cobain

Wat is een foo fighter?

Dave bracht de demo uit van deze studiosessie onder de naam 'Foo Fighters', in de hoop anoniem te blijven. 'Foo Fighter' was een term die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om ufo's te beschrijven. Later zei Dave over de bandnaam Foo Fighters: "Had I actually considered this to be a career, I probably would have called it something else, because it's the stupidest fucking band name in the world." Ondanks de naam pakte de demo goed uit, en besloot Dave een band te vormen.

Foo fighters aan het begin van deze eeuw

Aan het begin van deze eeuw ging het eigenlijk al heel lekker met Foo Fighters. Er waren in 2000 al drie albums uit, in 2001 won de band twee Grammy's en hadden ze al twee Kerrang! Awards en een MTV VMA binnengesleept. Deze drie eerste albums stonden wereldwijd hoog in de charts. In 1999 stond de single 'Learn To Fly' op nummer 1, in 2002 gold dat voor 'All My Life'. In 2000 opende Foo Fighters voor Red Hot Chilli Peppers tijdens hun Californication-tour: daardoor speelden ze in de grootste stadia van de VS.

Foo Fighters bij de Grammy's in 2001. Ze hebben niet alle Grammy's die ze hier vasthouden zelf gewonnen.

Foo fighters in 2020

Inmiddels heeft de band 28 awards op hun naam staan, waaronder twaalf Grammy's. Er zijn negen studio-albums uit, en de tiende staat op de planning. Foo Fighters hebben zes albums en veertien singles met een nummer 1-notering op hun naam staan. In de Verenigde Staten alleen al heeft de band 12 miljoen albums verkocht. Ook van de festivals zijn ze niet meer weg te denken: in 2019 headlineden ze festivals over de hele wereld zoals Sziget, Reading & Leeds en Rock in Rio.

Afgelopen zaterdag kondigden ze in Saturday Night Live hun nieuwe album aan en speelden ze hun nieuwe single 'Shame Shame' voor het eerst:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foo fighters in de 3fm top 1000 van deze eeuw

Dat Foo Fighters een belangrijke band is, is ook te zien aan de noteringen in De 3FM Top 1000 van deze eeuw. De hoogste notering voor de band is 'Pretender', die op nummer 2 staat. Verder vind je in de lijst 'Walk' (64), 'Best Of You' (104), 'Times Like These' (130), 'All My Life' ( 158), 'These Days' (251), 'The Sky Is A Neighbourhoud' (329), 'Wheels' (520), 'Run' (802), 'Long Road To Ruin (854), en 'Breakout' (976).

Luister deze hele week naar De 3FM Top 1000 van deze eeuw. Iedere dag hoor je van 06:00 tot 00:00 de beste muziek van deze eeuw! Bekijk de hele lijst hier.

Ster advertentie
Ster advertentie