3FM Serious Request

Hanne: "Hij viel en ik zag meteen dat het foute boel was"

  1. Nieuwschevron right
  2. Hanne: "Hij viel en ik zag meteen dat het foute boel was"

Weet jij wat je moet doen als iemand naast jou ineens een hartstilstand krijgt? Burgemeester Hanne van Aart maakte het mee op Koningsdag en schoot meteen te hulp.

Supersnel handelen

Tijdens Koningsdag dit jaar werd Hanne gevraagd om een praatje te houden bij een evenement in haar stad Loon op Zand. Van tevoren stond ze nog even te kletsen met Peter, een verkeersregelaar, toen hij ineens tegen de grond ging en alle kleur uit zijn gezicht trok. Hanne zag meteen dat het flink mis was en vroeg aan iemand om een AED te pakken. Weer iemand anders belde al 112, zij startte de reanimatie.

"Het kon me op dat moment helemaal niets schelen of Peters hoofd er wel goed voor lag of de technieken wel oké waren. Dat hij het zou redden, was het enige wat ertoe deed." Hanne's snelle handelen redde zijn leven. Hanne heeft pas nog met Peter gebeld, en alles gaat goed met hem. Hij kan zich niets herinneren van de reanimatie, maar is blij dat ze zo snel in actie kwam.

Waarom Hanne zo goed wist wat er moest gebeuren? Ze had het jaren geleden al eens eerder meegemaakt, toen iemand onwel werd in een sporthal. Toen moest zij de AED bedienen terwijl iemand anders reanimeerde. Hierdoor besefte Hanne dat ze een cursus reanimatie wilde volgen. "Stel je voor dat me dit nog een keer zou overkomen, maar dan zonder AED. Ik wilde echt weten wat ik dan zou moeten doen!"

Leer helpen

Iedere dag krijgen 35 mensen in Nederland een hartstilstand terwijl ze niet in de buurt zijn van een ziekenhuis. Bijna 75% van de Nederlanders weet niet wat ze moeten doen als dit gebeurt en al helemaal niet hoe een AED (defibrillator) werkt. Dat is een groot probleem, want met reanimatie en het gebruik van een AED binnen 6 minuten kan de overlevingskans vergroot worden tot wel 50%.

Het is van levensbelang dat mensen weten hoe ze met zo'n plotselinge noodsituatie om moeten gaan. Daarom geeft het Rode Kruis reanimatiecursussen op scholen, bij sportclubs, wijkteams en buurthuizen en plaatsen zij AEDs door het hele land.

Kom in actie

Ook jij kunt helpen om dit soort noodsituaties minder levensbedreigend te maken. Kom in actie! Meld je aan en geef aan 3FM Serious Request, zodat het Rode Kruis zoveel mogelijk mensen kan opleiden. Samen redden we levens.

Ster advertentie
Ster advertentie