Podcasts

Eenzaam zijn is taboe en dat slaat nergens op

foto: EO / Michaël Terlouw
  1. Nieuwschevron right
  2. Eenzaam zijn is taboe en dat slaat nergens op

Iedereen om je heen doet leuke dingen, terwijl jij alleen op de bank zit. Hierdoor kun je je ontzettend eenzaam voelen. Helemaal niet gek, maar er wordt niet veel over gepraat. Wij van Tussenuur willen in de Week tegen Eenzaamheid aandacht vragen voor dit probleem, en hoe kunnen we dat beter doen dan in de enige echte Tussenuur-podcast?

Check de podcast hier

In de Week tegen Eenzaamheid staan we stil bij dit almaar groeiende probleem, onder zowel ouderen als jongeren. Presentator Martine van der Spek ging in de Tussenuur-podcast in gesprek met verschillende jongeren die elk op hun eigen manier iets te maken hebben met eenzaamheid.

Gijs Rademaker lichtte de resultaten van het 3Vraagt onderzoek toe

Nu snappen we dat je bij eenzaamheid niet gelijk denkt aan jongeren, maar toch voelen veel jongeren zich eenzaam. Weet je nog dat we een tijdje geleden een oproepje plaatsten waarin we je vroegen mee te doen aan een onderzoek? Veel jongeren gaven hier gehoor aan en vulden het onderzoek in van 3Vraagt, het jongerenpanel van EenVandaag.

Gijs Rademaker van EenVandaag vertelt over de resultaten van dit onderzoek. De uitslag liegt er niet om: ongeveer 1 op de 4 jongeren voelt zich weleens eenzaam. Terwijl veel jongeren denken dat zij de enige in hun omgeving zijn die zich zo voelen.

Sociale media maakt eenzaam

Een grote reden waarom jongeren zich alleen voelen is sociale media. Als het lijkt dat iedereen om je heen constant omringd wordt door vrienden, terwijl jij dit niet bent, dan kun je je hierdoor verdomd eenzaam voelen.

Iemand die dit herkent, is Sammy. Ze is chronisch depressief en heeft borderline, waarvoor ze intensieve therapie volgt en niet meer naar school kan. Daarom voelt ze zich vaak eenzaam. Deze dappere dame vertelt aan Martine wat dit gevoel met haar doet.

Sammy (links) en Hanne (rechts)

Waarom taboe?

Eenzaamheid onder jongeren is nog enorm taboe en gelukkig probeert Sammy dit te doorbreken door haar verhaal met ons te delen. Maar als zoveel jongeren zich eenzaam, waarom is het dan überhaupt een taboe? Hanne deed voor haar studie aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar het taboe rondom eenzaamheid bij jongeren. In onze podcast praat ze over alle tegenstrijdigheden die er bij dit onderwerp komen kijken.

Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die eenzaamheid herkennen en proberen te bestrijden. Daphne (16) bijvoorbeeld. Ze organiseert al anderhalf jaar het ‘Vriendencafé’, een spelletjes- en bingoavond voor eenzame ouderen, zodat zij in het café sociale contacten kunnen opdoen. Presentator Martine belt met Daphne om erachter te komen wat haar drijft.

Check de podcast in de 3fm app, beluister 'm via Stitcher of in ITunes of op Soundcloud.

Deze podcast is mede mogelijk tot stand gekomen door Humanitas

Ster advertentie
Ster advertentie