HUMAN

Lotte (18) is plussize model en werkt in een pizzeria

  1. Nieuwschevron right
  2. Lotte (18) is plussize model en werkt in een pizzeria

"Als ik mijn heupmaat (107 cm) doorgaf, vonden ze mij vaak te dik."

Lotte van Gent (18) zit in havo 4, werkt bij een pizzeria en oh ja: ze is model. Ondanks dat Lotte geen over- of ondergewicht heeft, wordt ze plussize genoemd.

Onze vrienden van BEAM spraken haar over de modellenwereld, eten, onzekerheden, uiterlijk en de combinatie van pizza’s bakken en model zijn.

Waar is het begonnen?

“Via Instagram kreeg persoonlijke berichten van castingbureaus. Als ik mijn heupmaat (107 centimeter) doorgaf, vonden ze mij vaak te dik, omdat je maat als een model onder de negentig centimeter moet zijn. Voordat ik überhaupt 'ja' of 'nee' had gezegd, kreeg ik een compleet dieet doorgestuurd.

"Totdat ik een berichtje kreeg van Rachel, een scout bij JAG Models in New York, die wilde facetimen. Ik dacht dat het een enge vent was, maar niet geschoten is altijd mis. Het bleek echt waar te zijn. Ze wilde dat ik naar New York kwam voor een shoot met bekende fotografen. Supervet natuurlijk. En toen is het begonnen.”

Vonden ze je in New York niet ‘te dik’?

“Als gewoon model wel. Of nou ja, zoals iedereen modellen gewend is. Ik ben plussize, wat eigenlijk betekent dat je normale lichaamsafmetingen hebt. Ik heb geen over- of ondergewicht, ben kerngezond, maar voor de modellenwereld ben ik dus ‘te dik’.

"Het grappige is dat mensen uit die wereld mij nu juist stimuleren om extra taart en suikers te eten. Zelfs ongeklopte slagroom wordt aanbevolen. Dus in plaats van bijna niets, moet ik nu meer gaan eten.”

Wat kwam er na New York?

“In het begin was het opbouwen. Dan moet je blij zijn met elke opdracht die je krijgt en direct het beste van jezelf laten zien. Iedereen kent elkaar in die wereld, dus als je een paar keer een slechte shoot hebt gehad, weet iedereen dat meteen.

"Gelukkig gaat het tot nu toe heel goed. Ik zit bij bureaus in Nederland, Amerika, Engeland, Duitsland en Spanje.”

En? Is het al een keer misgegaan?

“Eén van mijn eerste opdrachten was voor modeketen Mango. Ze hadden mij voor drie dagen geboekt en ik was hartstikke zenuwachtig. Iedereen sprak Spaans en was chagrijnig. Na twee dagen hoorde ik: 'Je bent afgeboekt'. Dat voelde als een klap in mijn gezicht.

"Van andere modellen hoorde ik dat het erbij hoort. Gebeurt iedereen wel eens, ook al zit je vijf jaar in het vak zit. Zulke teleurstellingen moet je zo snel mogelijk verwerken."

Hoe vind je het om plussize te worden genoemd?

“Ik zie het vooral als een categorie voor bepaalde modellen. Niet dat ik dik ben. Deze wereld bestaat nou eenmaal vooral uit graatmagere modellen, dus dan ben je met een normaal lichaam al snel anders.

Ik denk wel dat het een verkeerd beeld geeft aan de buitenwereld. ‘Plussize’ klinkt als een maatje te veel, maar dat is het niet. Dat wil ik meiden van mijn leeftijd ook graag meegeven.”

En je werkt daarnaast ook bij een pizzabakker. Grappige combinatie.

“Haha ja, die baan houdt mij met beide benen op de grond. En mijn bureau wil juist dat ik wat meer aankom, dus dan is werken bij een pizzeria perfect...”

Hoe reageren klasgenoten op je modellenbaan?

“Veel mensen denken dat model zijn ‘lief lachen en veel geld verdienen' is, maar dat klopt niet. Voordat de juiste foto’s zijn genomen, kan je drie dagen verder zijn. Model zijn is veel meer dan leuk op de foto kunnen staan.

De ene keer ben je model voor kleding, een andere keer voor make-up. Dat vraagt hele andere specialiteiten. Daarnaast heb ik nog geen enkele euro aan de shoots verdiend. Dus dat rijk worden zit er voorlopig ook niet in.”

(Bron foto)

Moet je veel aan de kant zetten?

“Hmm, valt mee. Ik leef normaal. Niet te ongezond, maar ook niet supergezond. Ik wil mij daar ook niet te veel mee bezig houden. Ik vind het belangrijk dat je mag eten wat je wil.

"Ieder mens heeft z’n onzekerheden en in de modellenwereld komt dat onder een vergrootglas.Als je weet dat er altijd een ideaalbeeld zal zijn dat niet klopt, dat er altijd wordt gephotoshopt, dan kan je die wereld een stuk beter aan. Ook modellen zijn niet perfect. En dat mag iedereen weten.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Na de havo wil ik graag een jaar shoots doen in het buitenland. Kijken hoe dat bevalt. Dan naar New York, visa aanvragen en daar werken. Geen idee of dat lukt, want het is zo’n ingewikkelde wereld. En ik kom zelf ook net kijken.

"Ik wil niet ‘gewoon’ model zijn, maar iets uitdragen. Ik wil de wereld laten zien dat je trots mag zijn op hoe je eruit ziet.”

Ster advertentie
Ster advertentie