HUMAN

Mart Jan (19) heeft meer dan 10 bijbaantjes

  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Jan (19) heeft meer dan 10 bijbaantjes

"Ik word gek als ik stil zit."

Tijd genoeg

Mart Jan woont in Waddinxveen en studeert theologie in Amsterdam. Voor veel mensen zou dit al wel genoeg activiteit in hun leven zijn, maar dan ken je Mart Jan nog niet. Hij doet naast zijn studie namelijk meer dan tien betaalde en onbetaalde bijbaantjes.

“Het helpt mee dat ik weinig contacturen heb, ik ga gemiddeld twee dagen per week naar Amsterdam voor mijn studie. Daarnaast staat voor mijn opleiding 28 uur zelfstudie, maar ik lees snel, dus daar heb ik nog niet eens de helft van nodig. Kortom: Genoeg tijd en mogelijkheid om andere dingen te doen.”

Meidenagenda

Ja, hij haalt wel eens afspraken door elkaar. "Maar sinds ik weer een papieren agenda gebruik, gaat het veel beter. Ik heb echt een beetje een meiden-agenda, met to-do lijstjes enzo."

Een aantal van zijn bijbaantjes sluit aan bij zijn opleiding. Leuk om te doen, maar ook "goed voor zijn CV". Zo werkt Mart Jan in de kerk van zijn ouders en begeleidt hij tieners in een kerk in Amsterdam. "Ik zag ergens een vacature en daar heb ik gewoon op gereageerd, zo ben ik er ingerold. Het verdient een paar euro per uur."

Denkwerk en bijles

Ook op de universiteit zit Mart Jan niet stil: “Ik ben assistent van een hoogleraar. Ik kijk onderzoeken na en vul gegevens in. Op die manier kan de hoogleraar zijn volledige aandacht richten op het echte denkwerk. Dit doe ik acht uur per week, meestal als ik onderweg ben met de trein. Ook zit ik in de universiteitsraad, waarin studenten vertegenwoordig op landelijk niveau.

Daarnaast heeft hij een vreemde hobby: wiskunde. Hij geeft bijles op een middelbare school en aan een enkeling in het dorp. "Het komt regelmatig voor dat ik door een moeder word gebeld: ‘Mart Jan, mijn dochter heeft overmorgen een wiskundetoets. Kun je langs komen?’"

"Hoi, ik ben jullie scheidsrechter!"

Schaken, nog zo'n liefhebberij van Mart Jan. "Klinkt een beetje suf, maar als je liefde hebt voor wiskunde is schaken best een logische stap. Ik schaak zelf op regionaal niveau, ben jeugdtrainer bij de schaakvereniging op vrijdagavond en ben scheidsrechter op landelijk niveau.

"Dat is wel echt lachen, hoor. Kom ik met mijn 19 jaar binnen wandelen: ‘Hoi, ik ben jullie scheidsrechter!’ De mannen die daar zitten zouden qua leeftijd mijn vader kunnen zijn. Maar als je je werk goed doet, maakt leeftijd niet uit. Ik houd bij wie er meedoen, zorg dat het stil is in de ruimte, let op of de klokken goed werken en onderneem actie als de regels worden overtreden."

Maar waarom zo veel?

"Ik word gek als ik stil zit. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn voor mijn spaarrekening. Als ik ooit op kamers wil en niet wil blijven zitten met een gigantische studieschuld, moet ik nu al geld apart zetten. Uiteindelijk is het ook leuk voor mijn CV."

Nog tips voor jongeren die op zoek zijn naar een bijbaan?

"Ik raad aan om veel contact te maken en lekker enthousiast te zijn. Als er een mailtje voorbij komt met de vraag of iemand iets wil doen, reageer dan! Als je vrijwillig begint, kun je vaak doorstromen naar een betaald bijbaantje. Of je tien of nul bijbaantjes hebt, het belangrijkste is: Doe dingen die je leuk en nuttig vindt!”

Ster advertentie
Ster advertentie