HUMAN

Joshua (17) is stinkend rijk (maar zijn vriendin niet)

  1. Nieuwschevron right
  2. Joshua (17) is stinkend rijk (maar zijn vriendin niet)

“Ik wil vet graag na mijn examens met een paar vrienden naar Las Vegas, allemaal gekke dingen doen!"

“Ik woon met mijn ouders in een groot, vrijstaand huis in het noorden van het land," zegt Joshua. "Naast ons huis staat een tweede huisje waar ik woon, met alles erop en eraan: eigen badkamer, computer, koelkast. We gaan ongeveer twee keer per week uit eten en vertoeven zo nu en dan in een vijfsterrenhotel aan zee. Chille kamers, zwembad, lekker eten."

Behoorlijk fortuin

Hoewel de ouders van Joshua uit een boerengezin komen, hebben ze een behoorlijk fortuin opgebouwd. Ze zijn dermatoloog en advocaat, en zitten bovendien in de huizenbusiness. Om ervoor te zorgen dat Joshua, nu nog een 6 VWO’er, nooit op een houtje zal hoeven bijten, heeft zijn vader alvast een huis voor hem gekocht. Geen gezeur met dure leningen bij de bank dus.

Voor de vriendin van Joshua, Lynn (17), ziet het leven er een stuk anders uit. Lynn komt uit een groot maar gezellig gezin, waar een euro drie keer wordt omgedraaid voordat-ie wordt uitgegeven. Voor je geld moet je werken! Tussenuur sprak met de tortelduifjes om te zien hoe je nou omgaat met zulke verschillen.

Afrika is vies

“We gaan vaak en ver op vakantie," zegt Joshua. "Vooral naar Amerika of Australië, om te surfen en duiken in het Great Barrier Reef. Mijn moeder wil niet naar Azië of Afrika, want dat vindt ze vies! Op vakantie verblijven we in dure hotels, in Las Vegas zaten we bijvoorbeeld in Ceasars Palace, waar The Hangover is opgenomen. Ik wil vet graag voor examenreis met een paar vrienden een week naar Las Vegas, allemaal gekke dingen doen!”

Lynn: “Nou, wij gaan gewoon kamperen met de vouwwagen in de vakantie! Ik woon samen met mijn ouders en twee zussen in een rijtjeshuis. Het is er altijd vol en gezellig. Hoewel ik niks tekort kom, hebben we het in vergelijking met Joshua niet mega breed. We gaan bewust met geld om. Als je boodschappen doet, denk je wel goed na over wat je koopt!”

Luxe is vanzelfsprekend

Joshua: “In onze straat wonen alleen maar mensen die zich vrijstaande huizen kunnen veroorloven. Ik heb een aantal vrienden uit dezelfde buurt als waar ik woon, die nog véél rijker zijn. Ze praten ook rijk, met zo’n bekakte R. In luxe leven was daardoor altijd wel een beetje vanzelfsprekend.

“De rest van mijn vrienden ken ik gewoon van school. Lynn heb ik op een feestje leren kennen. Ik let niet op geld als het om vrienden gaat. Je wil toch vrienden omdat het vrienden zijn, dan maakt geld niet uit.”

Lynn: “Andersom maakt het mij ook niet uit. Op het feestje had ik totaal niet door dat Joshua rijk was. Hij gedroeg of kleedde zich totaal niet zo! Ik merkte het dan ook pas toen ik voor het eerst met hem mee ging naar zijn huis, en we ineens voor enorme poortdeuren stonden die uit zichzelf open gingen. Mijn mond viel open. Het was wel duidelijk dat we uit andere kringen kwamen.”

Geeft geen rondjes

Joshua: “Ik ben blij dat Lynn niet kon zien dat ik rijk was. Ik let daar heel erg op! Ik hang niet graag aan de grote klok dat ik uit een rijk gezin kom. Je zou denken dat als je geld hebt je vaak rondjes geeft aan vrienden of dure cadeau’s koopt. Maar dat doe ik juist niet. Ik ben gewoon heel bang dat als ik dat doe, dat mensen anders naar me gaan kijken.”

Lynn: “Ja, ik doe dat veel sneller dan Joshua. Als hij soms iets voorschiet dan vraagt hij gewoon of ik het terug wil overmaken. Andersom vergeet ik het vaak terug te vragen, het maakt me niet zoveel uit. Dat is wel gek! Maar ja, ik ben niet rijk dus ik ben ook niet bang dat mensen me als een rijk persoon gaan zien.”

Joshua: “Ja, ik let daar echt op. Ik ben gewoon bang dat mensen dan jaloers worden of om verkeerde redenen met me omgaan. Dat ze me dan eerder zien als iemand bij wie je mee kan liften dan gewoon als een echte vriend.”

Koopt wat-ie wil

Lynn: “De eerste keer dat Joshua bij mij thuis kwam, was ik best wel zenuwachtig. Hij woonde zo mooi en groot! Ik wilde dat alles supernetjes was en ben het huis als een gek gaan opruimen.”

Joshua: “Het was inderdaad wel heel anders om bij Lynn thuis te komen! Je ziet ineens de verschillen. Het is gek om te zien dat haar familie zich veel meer bezig houdt met geld. Als ik naar de winkel ga, mag ik kopen wat ik wil omdat het toch niet uitmaakt. Terwijl zij er heel bewust over na moet denken.”

Laptop is eerste levensbehoefte

Lynn: “We kijken anders tegen geld en bezit aan. Als we gaan winkelen, kijkt hij puur naar wat hij leuk vindt. Hij ziet de prijs pas als hij het afrekent. Het prijskaartje is bij mij juist het eerste waar ik naar kijk! Ik vind het ook wel lastig dat als hij een nieuwe telefoon wil, hij er gewoon één krijgt.

"Toen mijn laptop kapot ging en ik hem in paniek opbelde, zei hij: ‘Ja shit, maar het valt wel mee, want dan krijg je toch gewoon een nieuwe?’ Hij snapte dan niet dat ik dat gewoon zelf moet betalen.”

Joshua: “Bij ons zijn bepaalde dingen heel belangrijk om te hebben, een soort primaire levensbehoeftes. Zoals een telefoon, laptop of televisie. Als zoiets kapot gaat is het vanzelfsprekend dat je gelijk een nieuwe krijgt. Ik vind het gek om te zien dat als Lynn’s laptop kapot gaat, dat ze dan een tijd zonder moet zitten. Dat kan toch helemaal niet?”

Lynn: “Het is ook best ingewikkeld als we samen op vakantie gaan. Ik ben daar het hele jaar voor aan het sparen, terwijl Joshua het gewoon van zijn ouders krijgt. Gelukkig is het soms ook heel erg chill! Dan zeggen zijn ouders: boek maar lekker een weekendje in een vijfsterrenhotel en dompelen we ons lekker onder in luxe. Sinds we bij elkaar zijn ben ik ook nog zo vaak uit eten geweest!”

Pappie betaalt...

Joshua: “Mijn ouders betalen alles, ik heb er niet zelf voor gewerkt. Wat soms wel lastig is omdat het dan niet mijn eigen geld is wat ik uitgeef. Toen Lynn jarig was, kreeg ik van mijn pa de creditcard om een weekendje weg te betalen. Het is dan misschien mijn cadeau, maar mijn vader betaalt! Dat is wel gek.

“Maar ik vraag dan wel eerst aan mijn vader of het hotel dat ik boek goed is, het is tenslotte zijn geld. Het is dus wel iets ingewikkelder om geld uit te geven wat je niet zelf hebt verdiend. Dat mag je natuurlijk helemaal zelf spenden zoals je wil.”

Lynn: “Ik krijg juist niets, ik moet alles zelf betalen. Maar ik vind het fijn om onafhankelijk te zijn. Ik werk voor mijn geld, en dan voelt het ook goed om uit te geven!”

Op eigen benen staan

Joshua: “Op de vraag of ik niet graag mijn eigen centjes zou verdienen kan ik niet echt antwoord geven. Ik heb nu al het huis gekregen van mijn vader, dus dat zal altijd voor een inkomen zorgen. Honderd procent zelfvoorzienend zal ik nooit zijn. Het idee van je eigen geld verdienen is natuurlijk wel chill, maar ik kan er niet écht naar verlangen. Ik weet namelijk niet hoe het is.

“Natuurlijk ga ik wel studeren, dat is belangrijk. Ik wil geneeskunde studeren, dus dat wordt hard leren en later ook werken. Maar op dit moment ga ik niet extra werken voor geld, terwijl dat helemaal niet hoeft. Dat is best raar, toch?”

Wijze lessen

Lynn: “Ik denk stiekem dat ik een goede invloed heb op Joshua. Bij ons thuis is het best anders. Bij hem thuis is het not done om in je joggingbroek aan het ontbijt te verschijnen, heel formeel allemaal. Bij mijn ouders zetten we lekker muziek op en spelen we spelletjes.”

Joshua: “Ik merk dat sinds ik met Lynn ben, ik anders kijk naar geld en geluk. Ik heb geleerd om dankbaarder te zijn voor alles. Bijvoorbeeld dat het best wel bijzonder is dat ik zomaar een huis krijg."

Lynn: “Mijn ouders leren Joshua lekker koken. Daardoor kookt hij vaker voor zijn ouders, die vervolgens weer minder uit eten gaan. De sfeer bij zijn ouders wordt ook steeds losser.”

Joshua: “Gezelligheid is inderdaad het allerbelangrijkst! Toch blijft het gek om door de ogen van Lynn als rijk te worden gezien. Dat vinden we zelf namelijk niet echt. In onze kringen zijn er mensen met veel meer geld. Voor ons is dat de norm, waar we ons mee vergelijken. Je hebt eerder de neiging om omhoog te kijken en te denken: Wow, zo kan het ook, dan dat je omlaag kijkt en denkt: Wow, wat zijn wij goed. Dat doet iedereen eigenlijk toch? Het kan altijd rijker!”

De namen van Lynn en Joshia zijn niet hun echte namen

Ster advertentie
Ster advertentie