HUMAN

Suna (17) organiseert high teas voor ouderen

  1. Nieuwschevron right
  2. Suna (17) organiseert high teas voor ouderen

En dat doet ze samen met Kaj's Typetjes.

Vrijwilligerswerk doen kan in de meeste gevallen pas vanaf je achttiende. De organisatie Young Impact zorgt ervoor dat je ook onder de achttien al kan beginnen met je goede daden. De Amsterdamse Suna Polat (17) greep deze kans meteen aan. Aan Tussenuur doet ze haar verhaal.

Hé Suna, vertel, wat doe je zoal voor vrijwilligerswerk?

"Ik heb een paar challenges georganiseerd, projecten waarbij jongeren met elkaar aan de slag kunnen om iets goeds te doen. Samen met vier meiden uit mijn klas heb ik vier high teas georganiseerd voor ouderen, bij eentje ging Kaj van Kaj's Typetjes mee.

"Niet alleen het organiseren beviel mij goed, ook de high tea zelf vond ik erg leuk. Het was zó leuk om te kletsen met deze ouderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


(De video van Kaj en Suna)

Waarom koos je ervoor om ouderen te helpen?

“Ik heb zoveel mooie gesprekken gehad met de ouderen die ik heb geholpen. Zo woonden in een van de tehuizen verschillende culturen. Ik ben zelf ook multicultureel opgevoed, mijn vader is Turks en mijn moeder is half-Indonesisch. Toen we het tijdens de high tea hadden over vluchtelingen, vertelden ze mij ook dat ze het heel leuk vonden om samen te wonen met mensen uit verschillende culturen.

"Deze mensen waren zo open, heel bijzonder. Ik vind dat we echt iets van ouderen kunnen leren. Door gesprekken met ouderen word je zelf een stuk wijzer.”

Waar komt die drang om anderen te helpen vandaan?

“Ik denk dat het door mijn opvoeding komt. Mijn familie heeft mij geleerd dat ik rekening moet houden met anderen, en hen ook moet helpen als dat nodig is. Mijn familie deelt ook weleens eten uit aan de armen in Turkije.

Misschien komt het ook wel door het geloof, maar ik ben wel van mening dat de wil om te helpen in je moet zitten. Ik ben zelf namelijk alevitisch, dat is een vrijere interpretatie van de Islam. We leggen de nadruk vooral op het hebben van een goed hart, vanuit jezelf, niet omdat het moet. Ik ben daar ook echt trots op.”


(Suna bij een bijeenkomst van Young Impact)

Hoe oud was je toen je begon bij Young Impact?

“Ik was zestien jaar, precies op mijn verjaardag ben ik begonnen bij Young Impact. Ik ben nu ongeveer een jaar bezig bij de organisatie. Een vriendin uit mijn klas kende iemand die betrokken was bij Young Impact. We werden door haar uitgenodigd omdat ze dacht dat het wel iets voor ons zou zijn. Ik vond het direct erg leuk en wilde het liefst zo snel mogelijk beginnen.”

Wat doe je nog meer voor de organisatie?

“Vooral adviseren, we moeten natuurlijk zoveel mogelijk jongeren aan het vrijwilligerswerk krijgen. Daarom kijk ik hoe we de social media het beste bij kunnen houden en hoe we de site leuk voor jongeren kunnen houden. En natuurlijk de challenges."

En wat als je volgend jaar 18 wordt? Mag je dan ook nog blijven werken?

“Ja ik neem aan van wel. Eerst was het plan om Young Impact van twaalf tot en met zestien te houden, maar wij hadden toen het advies gegeven om de leeftijd wat hoger te leggen. De drang om vrijwilligerswerk te gaan doen komt bij veel jongeren toch wat later.”

Wil jij ook kijken of je iets kunt doen? Check dan snel de pagina van Young Impact en wie weet heb je straks net zo’n mooi verhaal als Suna.

Ster advertentie
Ster advertentie