HUMAN

Dit is waarom Hannah (19) na 3 maanden stopte met haar studie

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom Hannah (19) na 3 maanden stopte met haar studie

"Ik had geen andere keus, maar het viel me wel zwaar."

Ze weet nu wel beter

De uitval op het hbo is hoog: zo'n dertig procent van de eerstejaars kapt vroegtijdig met hun studie. Hannah begreep hier toen ze in september aan haar studie begon niets van. Ondertussen weet ze wel beter. Dit is haar verhaal.

Oh, voordat ze van wal steekt, nog even wat achtergrond van Hannah. Zij was vorig schooljaar een van de acht eindexamenkandidaten, die we bij 3FM volgden in hun laatste jaar. Zo maakte ze een vlog op de open dag van InHolland in Den Haag.

Doorgaan was niet verstandig

"In september begon ik vol goede moed aan de studie International Media Entertainment Management (IMEM) in InHolland, Den Haag. Ik was hier erg enthousiast over en besloot me dus in te schrijven na lang zoeken, wikken en wegen. Ik had een leuke klas had en de studie was erg interessant, vooral ook omdat het eerste blok in het teken van de muziek industrie stond. ?Toch stopte ik per 1 november al met mijn studie.

Ik werd namelijk erg ziek en lag twee weken op bed met een fikse keelontsteking en dat precies voor de eerste tentamenweek. Niet veel later werd de Ziekte van Pfeiffer geconstateerd en zat ik in totale onzekerheid hoe lang het zou gaan duren. ?De één had het over een paar weken, een ander zei zelfs een half jaar. Heel erg vaag allemaal, helemaal omdat het een virus is en je er niets tegen kunt doen, behalve uitzieken.

Niet echt ideale omstandigheden om te studeren; hierdoor kon ik niet leren, laat staan mijn tentamens halen. ??Gelukkig had ik een goede decaan die mij adviseerde om te stoppen. Zij zei dat doorgaan wel een optie was, maar niet verstandig. Want behalve last van de vermoeidheid zou ik ook heel veel van het eerste blok in het tweede blok moeten inhalen."

Weet in ieder geval wat ik niet wil

"Die extra druk zou voor meer stress zorgen, die ik juist moest vermijden. Daarnaast speelde het financiële aspect een rol. Omdat ik nog geen enkel studiepunt had kunnen halen, kreeg ik al het collegegeld dat ik te veel had betaald terug. Ik had in feite maar twee maanden gestudeerd in plaats van tien. Hoewel het voelde alsof ik geen andere keus had, viel het mij in het begin heel zwaar dat ik moest stoppen met de opleiding. ??

Maar toch, als ik nu terugkijk drie maanden later, ben ik blij dat ik het wél heb gedaan. ?Ik heb nu geen tentamenstress, geen verplichte lesuren of projecten die zo fictief zijn dat ze nergens op slaan. Dat is wat ik zeker niet mis. Wat ik wel mis, is het sociale gedeelte van studeren: het hebben van een klas, studiegenoten en sommige lectures waren zeker heel erg interessant.

??Wat ik ervoor terug heb gekregen?? Heel veel! Het klinkt cliché, is daarom maar niet minder waar. Hoewel ik nog steeds heel erg zoekende ben naar wat ik nu wil doen, weet ik in ieder geval een stuk beter wat ik níet wil. De afgelopen tijd heb ik zoveel mogelijk rust gehouden en leuke dingen gedaan en beschouw dit jaar als een tussenjaar.

Op dit moment ben ik druk met een blog over muziek en werk op verschillende evenementen achter de bar. Ik was crewlid op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) Live en zat in de organisatie bij een theaterfestival bij mij in de buurt, het Delft Fringe festival.

In maart begin ik met een korte cursus eventmangement. Ik weet dat ik graag deze kant op wil en geloof, dat je op dit moment in deze branche meer hebt aan skills en ervaring dan een vierjarige opleiding. Dus nee, spijt van stoppen met de opleiding heb ik zeker niet!"

Ster advertentie
Ster advertentie