HUMAN

Hoezo mag je niet drinken voor je 18de?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoezo mag je niet drinken voor je 18de?

In de VS mag je pas vanaf je 21ste drinken, in Oostenrijk vanaf je zestiende en in Nederland vanaf je achttiende. Waarom zit daar verschil tussen en wat is er nu eigenlijk slecht aan drinken? Dat wilde Sem uit Zwolle weten en Linda de Munck zocht het met hem uit.

NIX18. Dat is al een tijdje het mantra van ouders en beleidsbepalers. Voor je achttiende mag je niks: geen alcohol, geen tabak en natuurlijk helemaal never nooit niet drugs.

Sem van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle snapt dat niet helemaal. Kijk, dat je verhoogde kans hebt op longkanker, impotentie en dat soort dingen als je rookt, dat lees (en zie) je op elk pakje peuken. Maar dat soort afschrikwekkende plaatjes zie je niet op een flesje bier, wijn of Blue Curacao en dat zette Sem aan het denken. Want wat is er nou precies schadelijk aan drinken voor je achttiende?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog geen 18 en al lam achter het stuur

Ook Linda de Munck heeft wat dit betreft de klok horen luiden, maar weet niet precies waar de klepel hangt. Iets met verhoogde kans op verslaving wellicht? Iets met je lever of andere organen? Of toch iets met je hersenen? Genoeg redenen kortom, om op onderzoek te gaan.

En dat onderzoek begint gewoon op school bij Sem. Want de mensen van Rijden Zonder Invloed waren zo lief om hun virtual reality simulator mee te brengen naar de school van Sem. En zo kan het dat Sem niet alleen voor het eerst achter het stuur van een auto kruipt, hij rijdt ook nog eens meteen strontlazerus van de discotheek naar huis.


("Dus Sem rijdt meteen de vangrail in, hahaha!")

Niet zomaar de kroeg in

Sem ervaart wat alcohol doet met je reactievermogen en hoe het je zintuigen beïnvloedt. Best handig om te ervaren, zonder de uiteindelijke kater en alles wat je met dronkenschap associeert.

Maar om de koe echt bij de horens te vatten en uit te zoeken waarom we in Nederland NIX18 met elkaar hebben afgesproken, dat weten ze bij het Trimbos Instituut, waar ze elke dag onderzoek doen naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Nu maar hopen dat Ninette van Hasselt kan uitleggen waarom Sem niet zomaar even de kroeg in kan om een biertje te drinken.


Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube, mail naar tussenuur@3fm.nl of vul het formulier hieronder in.

Ster advertentie
Ster advertentie