HUMAN

Cesar legt Trump woorden in de mond

  1. Nieuwschevron right
  2. Cesar legt Trump woorden in de mond

Ook bij KNOW SHIT kunnen we de week van de mediawijsheid (#onwijs) niet stilletjes aan ons huis voorbij laten gaan. Zo in de tijd van het ultieme nepnieuws - Het Sinterklaasjournaal - wilde Dennis (16) uit Loosdrecht weten hoe de media in Nederland zich wapent tegen nepnieuws.

Dat vond onze Cesar dus best een oké vraag. Cesar zit zelf in de media, dus hij was ook best benieuwd hoe de nieuwsmakers die hij bijna dagelijks tegen het lijf loopt eigenlijk proberen te voorkomen dat ze nepnieuws verspreiden.

En dus ontvangt hij Dennis van het ROC Amsterdam in Hilversum met open armen op het Mediapark, niet geheel onterecht soms ook wel eens Hillywood of Showbizz City genoemd. De vraag van Dennis, hoe vecht de media tegen nepnieuws en is de angst reëel, bestaat uit twee delen en voor het beantwoorden van het eerste deel, neemt Cesar Dennis mee naar de NOS.


("Hier lijkt Famke Louise toch zwanger, jij mensch van de NOS?!")

Famke Louise en de witte haai

Bij de NOS worden Cesar en Dennis ontvangen door Jeroen Gortworst, verslaggever bij NOS Stories. Zij moeten zich elke dag weer een weg banen door een tsunami aan feiten, halve waarheden en nonsens. Om het echte nieuws eruit te filteren, daar hebben ze bij de NOS zo hun methodes voor, zo blijkt.

En zo komt het gesprek ineens op Famke Louise en of ze nou wel of niet zwanger is van ome Ronnie. Cesar begrijpt wel dat mensen roepen dat ze op bepaalde foto's een buikje heeft en dus zwanger lijkt, Jeroen vertelt vervolgens over het belang van checken, dubbelchecken en bronnenonderzoek. Iets wat hij ook nog eens verduidelijkt dooreen filmpje over een witte haai.


(Met software kan Dennis Donald Trump alles laten zeggen wat hij wil)

Deep fake

Voor het tweede gedeelte van Dennis' vraag, gaan Cesar en hij naar Amsterdam. Daar treffen ze Thomas Mensink, onderzoeker aan de UvA en lid van de onderzoeksgroep computer vision van Theo Gevers. Thomas introduceert Dennis en Cesar in de wereld van deep fake, wat zoveel wil zeggen als audio en video creëren door middel van kunstmatige intelligentie.

Met deze technologie en software wordt het mogelijk om echte mensen dingen te laten zeggen die ze nooit hebben gezegd! En dat in bestaande video's! Je kunt je voorstellen dat wanneer zoiets super realistisch wordt gedaan en je ook nog de stem van de betreffende persoon kunt nabootsen, dat dit soort video's niet meer van echte video's te onderscheiden zijn. Dennis en Cesar nemen de proef op de som.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube, mail naar tussenuur@3fm.nl of vul het formulier hieronder in.

Ster advertentie
Ster advertentie