HUMAN

Mark (35) weet dat hij binnenkort doodgaat: "Ik had net mijn leven op de rit"

foto: Ko Musters.foto: Ko Musters.
  1. Nieuwschevron right
  2. Mark (35) weet dat hij binnenkort doodgaat: "Ik had net mijn leven op de rit"

Hoe voelt het om als dertiger te weten dat je snel doodgaat? Het overkwam Mark Buijs (35). Hij heeft ALS, waardoor zijn spieren één voor één uitvallen, terwijl zijn brein nog jong en goed blijft. Beleef in de podcast 'In het hoofd van' door 8D-audio hoe Mark langzaam gevangen raakt in zijn lichaam.

Mark is 33 jaar oud wanneer hij opeens moeite krijgt met lopen. In de 3FM HUMAN podcast 'In het hoofd van' vertelt Mark over het moment dat hij voelde dat er iets mis was. "Ik liep naar huis na mijn werk en opeens leek het alsof ik door mijn voet ging, bijna alsof ik mank liep."

Luister de podcast aflevering hieronder👇

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leven kapotgemaakt

De fysiotherapeut verwees Mark door naar de neuroloog die een reeks tests uitvoerde. "Dan is het juni 2022. Mijn vader en ik gaan terug naar de neuroloog. En hij zegt: 'Meneer Buijs, ik heb slecht nieuws. Het is ALS.' Naast mij hoor ik mijn vader breken en zeggen: 'Niet nog een keer...' Verwijzend naar het verlies van mijn moeder, die is gestorven aan ALS."

Mark's wereld stort in. "Ik was eindelijk op een plek waarvan ik dacht: hier begint mijn leven. Ik had een prachtig huisje in Leidschendam dat ik net had opgeknapt met mijn vader, een leuke baan bij de ANWB en vrienden die op vijf minuten lopen woonden. Dat is allemaal lelijk van mij afgepakt."

Tekst gaat verder na afbeelding

foto: Ko Musters / HUMAN

Mark in zijn elektrische rolstoel

Zo beleef je hoe het is om ALS te hebben

In de podcast 'In het hoofd van' kan je door 8D-audio ervaren hoe het is om te leven met ALS. Het geluid komt van alle kanten op je af. Je brein wordt op zo’n manier voor de gek gehouden dat het voelt alsof wat je hoort afgespeeld wordt in de ruimte zelf, in plaats van dat het via je oortjes of koptelefoon in je oren komt.

Afscheid nemen van lichaam

Sinds mei dit jaar is Mark gebonden aan zijn rolstoel. "Je wilt het allemaal zo graag zelf doen: even iets uit de kast halen, een blikje openmaken. In het begin merk je dat je aan het vechten bent en heel veel moeite gaat doen. Je wilt het zelf kunnen: even een Tupperware-bakje openmaken. En dan plop, valt het op de grond. Dat wordt weer bestellen vanavond."

Mark rouwt om de dingen die hij niet meer kan. "Het lopen en het staan, als dat wegvalt, dan mis je het opeens heel erg. Het proces van de ziekte is een continue proces van acceptatie wat je niet meer kan. Het enge is dat ik niet weet wat er als volgende in mijn lichaam afbreekt."

Hoe leef je verder als je weet dat je doodgaat? En wanneer denkt Mark: voor mij hoeft het leven niet meer? Je hoort het in de 3FM HUMAN-podcast In het hoofd van:

Als dertiger de dodelijke ziekte ALS krijgen: hoe deal je daarmee? - In het hoofd van

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december zamelen 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman geld in vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Dit door 24 uur per dag live radio te maken.

Tijdens het Glazen Huis treden er meer dan dertig artiesten op, die je gratis kunt checken. Zoals Tom Odell, S10, Chef'Special, Kraantje Pappie, De Staat en Only The Poets. Bekijk het programma hier.

Wil jij ook helpen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Doneer Kom In Actie Vraag Je Plaat Aan Webshop Veiling

Ster advertentie
Ster advertentie