HUMAN

Bushra gelooft niet meer in Allah en heeft het daar niet altijd makkelijk mee

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Bushra gelooft niet meer in Allah en heeft het daar niet altijd makkelijk mee

Bushra realiseerde zich op vijftienjarige leeftijd dat ze zich niet meer thuis voelde bij de Islam, en veel meer atheïst was dan moslima. “Toen mijn ouders dat ontdekte, moest ik naar een Koranschool.”

Opgroeien met Islamitische normen en waarden. Elke dag een paar keer geroepen worden om te bidden. En dan niet meer willen. Niet meer geloven. Het overkwam Bushra, van Marokkaanse afkomst. In de webserie De Locker vertelt ze hoe zij en haar ouders daarmee omgaan.

Spreekbeurt over atheïsme

“Op mijn veertiende moest ik een presentatie houden voor Engels. Ik was geïnteresseerd in wat andere mensen geloven en ging rondkijken op het internet. Ik kwam het woord atheïsme tegen en vond dat wel interessant. Uiteindelijk gaf ik daar mijn presentatie over.”

Aan het einde van haar presentatie vroeg een klasgenoot haar wat zij eigenlijk geloofde. “Toen floepte ik eruit dat ik atheïst was. Iedereen was verbaasd. Een Marokkaan is toch altijd moslim? Een paar meiden kwamen naar mij toe en zeiden dat god me ging straffen.”

Uiteindelijk kwamen ook Bushra’s ouders erachter. “Mijn moeder was heel verdrietig en mijn vader heel boos. Ze verplichtte me om goede dingen over de Islam te lezen achter de computer wanneer zij naast me zaten. En later stuurde ze me naar een Koranschool.”

Kijk hier het hele verhaal:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Locker is een online serie van Human waarin je verhalen van jongeren ziet en hoort over onderwerpen die hen bezighouden, maar waar ze niet altijd makkelijk over praten. Check hier meer afleveringen van De Locker.

Ster advertentie
Ster advertentie