HUMAN

Dit is de beste invulling van je tussenjaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de beste invulling van je tussenjaar

Genoeg te doen!

Vanaf je vierde ga je naar school. Net zolang tot je naar de middelbare school mag. En dan heb je nog maar één doel: diploma halen. Waarom? Om verder te studeren aan een opleiding met het volgende doel: weer dat diploma halen, om vervolgens tot je pensioen te werken. #awesome

Het is best logisch dat je na de middelbare school een tussenjaar wil. Misschien omdat je moe bent, misschien omdat je nog niet weet wat voor opleiding je wil doen en misschien wil je er achter komen wie je nu eigenlijk echt bent. Hoog tijd om eventjes te stoppen met leren en presteren en gewoon even te genieten van het leven.

Met deze invullingen heb je sowieso een chill tussenjaar.

Cursus

Wat dan? Geen zin om al aan je studie te beginnen, maar wel om iets te leren? Dan is een cursus de perfecte oplossing! Een paar avonden per week verdiep je je volledig in dat ene onderwerp waar je meer over wil weten. Dat kan een taal zijn maar ook iets totaal anders als mindfulness of hoe-leer-ik-mijn-kat-begrijpen. Bedenk gewoon iets, overal is een cursus voor.

Waarom moet ik dit doen? Van een cursus steek je veel op en het kost je weinig tijd en energie. Je kan naast de cursus dus ook nog andere dingen doen. Ideaal! Ook heb je nu de leeftijd waarin je snel leert, zonde om daar niets mee te doen. Daarnaast kan het ook een goede voorbereiding zijn op je studie.

Wat heb ik hier in de toekomst aan? Veel! Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor cursus je besluit te gaan doen, maar over het algemeen steek je best wat op. Als je een taal leert, kun je die gebruiken in de toekomst. Als je een cursus volgt die bij de opleiding die je wil gaan doen past, heb je meer kans om toegelaten te worden. En wanneer je een cursus doet voor de lol, heb je er gewoon veel plezier aan.

Reizen

Wat dan? Je hebt gespaard voor de reis van je leven of je hebt veel geluk en je ouders betalen mee. Je kan gaan rondtrekken door Thailand, een rondreis maken door Europa of naar school gaan in Amerika. Dit is het juiste moment om te reizen, omdat je de rest van je leven waarschijnlijk nooit meer zo lang vrij bent.

Waarom moet ik dit doen? Reizen is de ideale manier om jezelf te ontwikkelen. Oké, dat klinkt een beetje vaag. Door te reizen kun je voor het eerst weggaan van je ouders. Alleen of met vrienden, je leert jezelf kennen en ontdekt ook waar jouw interesses liggen. Daarnaast maak je tijdens het reizen nieuwe (internationale) vrienden en zie je nog eens iets van de wereld. Heb je het geld ervoor, dan is reizen zeker een aanrader.

Wat heb ik hier in de toekomst aan? Je leert jezelf kennen, maakt nieuwe vrienden en ontdekt de vetste plekjes op deze aarde. Daarnaast kun je de prestatiedruk van het leren tijdens het reizen echt loslaten. Dat is een heerlijk gevoel. Je zal echt bijkomen en volwassener zijn wanneer je aan de opleiding begint.

Werken

Wat dan? Money maken! Dat kun je natuurlijk ook gewoon in je tussenjaar doen. Gewoon dik vet cashen. Want ja, je hebt toch geld nodig voor je studie en kamer straks? Werken kan dan een goede manier zijn om je voor te bereiden op het studentenleven. En als je wil reizen kan het ook handig zijn om van tevoren een paar maandjes te werken zodat je lekker ruim kan leven.

Waarom moet ik dit doen? Omdat je toch geld nodig hebt. Daarnaast kun je ervaring opdoen voor je cv, superhandig! Studeren wordt helaas alleen maar duurder nu het leenstelsel is ingevoerd, daarom is het ideaal om wat geld achter de hand te hebben zodat je straks niet in de grote schulden komt.

Wat heb ik hier in de toekomst aan? Aan de ene kant is het fijn omdat je tijdens je tussenjaar lekker ruim kan leven. Of je nu op reis gaat of een cursus gaat doen, door een paar maanden flink te werken heb je geld. En als je een leuk baantje hebt maak je waarschijnlijk nog nieuwe vrienden ook.

Vrijwilligerswerk

Wat dan? Effe wat goeds doen voor de medemens kan geen kwaad. Sterker nog: het is zelfs erg goed! Waarom zou je jouw tussenjaar niet besteden aan iemand anders? Je kan ouderen helpen in het bejaardenhuis,de honden van het asiel uitlaten of een vluchteling Nederlands leren. Er is zoveel te doen. Ook bij jou in de buurt.

Waarom moet ik dit doen? Omdat je een ander helpt. En dat geeft je meer voldoening dan je denkt. Jij hebt tijd genoeg in je tussenjaar, waarom zou je dan niet jouw tijd aan een ander geven? Je ziet al gauw hoeveel doelen je bereikt met de persoon die je helpt en hoe blij mensen ervan kunnen worden wanneer jij hen helpt.

Wat heb ik hier in de toekomst aan? Je haalt er niet alleen voldoening uit, het geeft je ook nog eens een mooie verrijking op je cv. YES! En ook hier houd je waarschijnlijk leuke vrienden aan over en het belangrijkste van alles: je maakt iemand heel gelukkig met jouw hulp.

Ster advertentie
Ster advertentie