HUMAN

Als je maar 3 minuten hebt om jezelf te redden

  1. Nieuwschevron right
  2. Als je maar 3 minuten hebt om jezelf te redden

Bij 3FM Serious Request: Lifeline bekommeren we ons dit jaar samen met het Rode Kruis om drie doelen: reanimatie in Nederland, noodhulp bij oorlog en conflicten en bescherming tegen natuurgeweld. Wat betreft het laatste doel wilde Menthe uit Maassluis weten waarom natuurgeweld alleen maar toeneemt en hoe je jezelf ertegen beschermt. KNOW SHIT-presentator Felicia ging met haar op onderzoek.

DONEER DIRECT

Extreme hittegolven, orkanen, overstromingen. Het weer domineerde dit jaar vaak het nieuws. De effecten zijn desastreus: alleen al vorig jaar werden 90 miljoen mensen getroffen door natuurgeweld, 11.000 van hen overleefden het niet of raakten vermist.

Het Rode Kruis wil de gevolgen van natuurrampen zoveel mogelijk beperken. Door te focussen op preventie, bescherming en duurzame maatregelen probeert het Rode Kruis gebieden ook op lange termijn beter te beveiligen tegen al het natuurgeweld. 3FM-dj Wijnand Speelman reisde met het Rode Kruis naar de Filipijnen. Bekijk zijn reportages hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Natuurgeweld neemt toe

Menthe van het Reviuslyceum in Maassluis gaat het werk en de doelen van het Rode Kruis aan het hart. Ook zij maakt zich zorgen over het natuurgeweld in de wereld, dat alleen maar lijkt toe te nemen.

En omdat Nederland niet per se het hoogst gelegen gebied in de wereld is, vraagt ze zich af hoe natuurrampen ontstaan en of het mogelijk is om je voor te bereiden en te beschermen. Felicia van KNOW SHIT vindt dat zo'n goeie vraag, dat ze besluit om met Menthe op onderzoek te gaan.


(Ferdinand van Deltares legt uit hoe dijken werken)

Schrikbarend

Eerste stap in het onderzoek is in Delft. Daar ontmoeten Felicia en Menthe Ferdinand. Hij werkt bij Deltares, een instituut dat werkt aan oplossingen en toepassingen op het gebied van water en ondergrond in rivier- en kustgebieden.

En ja, het gevoel van Menthe dat natuurgeweld alleen maar toeneemt, is juist. Veel van het natuurgeweld wordt veroorzaakt door klimaatverandering en met een grote en schrikbarende animatie laat Ferdinand zien dat we ook in Nederland niet per se veilig zijn voor natuurgeweld.

'Je hebt drie minuten om je leven te redden'

Reden genoeg voor Menthe om uit te zoeken of ze eigenlijk wel weet wat ze moet doen, mochten de dijken en in no-time half Nederland onder water staat. Menthe woont in Maassluis, dus het is niet heel moeilijk om voor te stellen dat zij ook aan de beurt is bij overstromingen.

Vandaar dat Iris van het Rode Kruis Menthe opwacht wanneer ze met Felicia thuiskomt vanuit Delft. Ze heeft drie minuten om de benodigde spullen te pakken mocht er een overstroming zijn en ze drie dagen noodgedwongen op zolder moet zitten. Neemt Menthe de essentiële spullen in die paar minuten?


(Ook Felicia komt in actie)

KOM IN ACTIE

Met 3FM Serious Request: Lifeline komen we in actie om mensen te helpen. We kunnen natuurgeweld niet stoppen, maar de gevolgen ervan wél beperken. Kom in actie en red levens.

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube, mail naar tussenuur@3fm.nl of vul het formulier hieronder in.

Ster advertentie
Ster advertentie