HUMAN

Rens ontdekt dat Sinterklaas uit Iran is gevlucht

  1. Nieuwschevron right
  2. Rens ontdekt dat Sinterklaas uit Iran is gevlucht

Raisa (17) uit Delft wil van KNOW SHIT weten hoe buitenlanders zich thuis kunnen voelen in Nederland. Samen met presentator Rens Polman gaat ze op onderzoek bij zowel vluchtelingen als buitenlandse studenten.

Even vooraf. We hebben als redactie van Tussenuur best even gediscussieerd of we de term buitenlanders moesten gebruiken. Op de één of andere manier hangt een negatieve waas om dat woord heen. Goed beschouwd is het een vrij objectief woord, dat alleen vaak wordt gebruikt in een negatieve sfeer. Zo van: 'Die buitenlanders motten wij niet'.

Maar goed. Wanneer je op de camping staat in Frankrijk komende zomer, dan ben je toch ook gewoon de buitenlander die hakkelend in steenkolen Frans zijn baguette staat te bestellen. "Excusez-moi, je suis l'étranger!" We hadden ook 'mensen die niet in Nederland zijn geboren' kunnen kiezen, maar dat is zo omslachtig, dat we toch hebben gekozen voor 'buitenlander' en dan in de meest neutrale zin van het woord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thuis in Fin- en Holland

De moeder van Raisa uit Delft is zo'n buitenlander. Zij is namelijk Fins, wat Raisa vanwege haar Nederlandse vader half Fins maakt. Raisa woont in Nederland, ze praat Nederlands, gaat hier naar school, haar familie woont hier en ze heeft Nederlandse vrienden. Maar ook bij de familie in Finland voelt ze zich thuis.

Vandaar dat al lange tijd bij haar de vraag sluimert wat er voor nodig is om je ergens thuis te voelen. Is het dan bijvoorbeeld noodzakelijk om de taal te spreken? Moet je een eigen huis hebben? Heb je Nederlandse vrienden nodig? Heeft het met werk te maken misschien? En wat nou als je moet vluchten van je thuissituatie en noodgedwongen hier bent?


(Sint praatte liever Engels)

Oog in oog met de gevluchte Sint

Genoeg vragen voor Rens Polman om met KNOW SHIT uit te zoeken, dachten we. De zoektocht leidt eerst naar de Technische Universiteit in Delft. Daar hebben zeven studenten in samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland het project Engineers For Refugees (E4R) opgestart. Jonge en ambitieuze vluchtelingen worden gekoppeld aan een buddy om zo versneld te kunnen integreren door onder andere taalcursussen en masterclasses.

Rens en Raisa ontmoeten Yazn, die uit Syrië is gevlucht en Fatima, gevlucht uit Iran, die meedoen aan het project. Toevalligerwijs treffen ze deze jonge vluchtelingen net op het moment dat Sinterklaas de TU Delft bezoekt; dé kans voor Rens om Sinterklaas in real life te ontmoeten. En wat blijkt? Sinterklaas, hoewel woonachtig in Spanje, komt dus uit Iran!


(Rens spreekt met Charlotte, Celine en Alexandra, drie studentes uit Bahrein)

Hummus uit Bahrein

Helemaal vol van hun gesprekken met de jonge vluchtelingen (en natuurlijk de goedheiligman), die zo hun eigen idee hebben over thuisvoelen, brengt de zoektocht Rens en Raisa iets verderop bij de TU Delft, op de campus. Daar zijn namelijk Charlotte, Celine en Alexandra namelijk net begonnen met het maken van hummus, waarmee Rens en Raisa de drie studentes uit Bahrein mogen helpen.

Deze drie meiden kozen er vrijwillig om naar Nederland te komen en te studeren. De drie studentes hebben zo hun eigen idee over wat ervoor nodig is om zich thuis te voelen in Nederland. Welke rol de hond van Celine daarin speelt, zie je in de nieuwe aflevering van KNOW SHIT.

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube, mail naar tussenuur@3fm.nl of vul het formulier hieronder in.

Ster advertentie
Ster advertentie