HUMAN

Maken we de aarde kapot?

  1. Nieuwschevron right
  2. Maken we de aarde kapot?

Je wordt ermee platgegooid: Global warming hier, luchtvervuiling en watervervuiling daar. Een stad als Kaapstad dreigt uit te drogen, omdat water steeds schaarser wordt en in New York is het bizar koud op een rare tijd. Serious business wel. Het panel gaat in de nieuwe video los op de vraag: maken we de aarde kapot?

De panelleden krijgen ieder een voorwerp in de hand gedrukt. Van een pluche olifant, half dode kamerplant tot een glas water. Wat zou je als advocaat van de dieren, het water of de bomen tegen de mens zeggen?

Wat doen we met de aarde? ?

Zoals je misschien wel weet worden immense regenwouden gekapt, waar vervolgens misschien wel jouw hardhouten tuintafel van wordt gemaakt. Volgens het Wereld Natuur Fonds is hierdoor al bijna de helft van de bossen, die oorspronkelijk op onze planeet stonden, verdwenen.

Ook worden onschuldige olifanten doodgeschoten, omdat stropers veel geld kunnen verdienen aan het ivoor van de slagtanden. En misschien heb je ook weleens gehoord van plastic soup, ook wel de drijvende vuilnisbelt van plastic op oceanen en zeeën genoemd, die alleen maar erger dreigt te worden. Giftig voor de dieren, maar uiteindelijk ook voor onze gezondheid, als deze plasticdeeltjes bijvoorbeeld belanden in het visje op ons bord. Dit is nog lang niet alles, helaas!

Weg met je biefstuk!

Al deze dingen hebben enorm veel invloed op ons klimaat. Volgens panellid Brian zouden we om de klimaatverandering te verminderen, moeten stoppen met vlees eten. Dit is volgens hem ook een enorme (lucht)vervuiler. Brian: ''Een jaar vlees eten is gewoon twee jaar met de auto rijden''. Holy cow, ja al die veehouderij zorgt voor een enorme CO2-uitstoot.

De meeste panelleden maken zich zorgen om de aarde, maar volgens Pim moet iedereen niet zo janken over global warming, want we chillen 'm hier in Nederland nog wel gewoon. Wat denk jij? Wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor de aarde waarop we leven: ben jij dat of is de overheid dat? De panelleden hebben ook een boodschap ingesproken voor Minister-president Mark Rutte.

Wat doe jij om milieubewuster te leven: zou jij vaker de fiets pakken, minder vlees eten of minder vaak douchen als je weet dat dit beter is voor het klimaat?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie