HUMAN

Mag je dieven online shamen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Mag je dieven online shamen?

Twee mensen stelen uit de winkel van Roy Donders. De bewakingscamera heeft alles waargenomen en opgenomen. In plaats van met die beelden naar de politie te gaan, dreigt Donders de beelden op social media te zetten en zo de dieven aan de digitale schandpaal te nagelen. Terecht?

Privacy was ook een belangrijk thema tijdens #onwijs, waarmee we samen met FunX, NPO3, Club HUB en NOS aandacht vroegen voor onderwerpen als sexting, nepnieuws, online veiligheid, slutshaming, gameverslaving en cyberpesten (test ook hoe goedgelovig jij bent).

Online privacy zal de komende jaren een steeds belangrijker thema worden. Dat zie je ook aan zoiets als de aftapwet of sleepwet (of hoe je het ook wil noemen), die de gemoederen in Nederland nogal bezighouden. Want hoeveel informatie mag over jou zomaar beschikbaar zijn en om welke reden mag jouw informatie door andere partijen worden vastgehouden en beoordeeld?


(Brian (l) en Roger (r) kijken aandachtig naar het filmpje van een boze Roy Donders)

Exposen aan +100K volgers

Het blijkt dat ons panel best uitgesproken is over de kwestie die we ze voorlegden. De kwestie Roy Donders, die op de bewakingscamera had gezien welke twee mensen iets uit zijn winkel hadden gestolen. En waarbij Donders de dieven dreigt te exposen op social media aan zijn honderdduizend volgers.

Het merendeel van ons panel vindt dat Roy Donders in zijn recht staat. En dat hij best zijn bekendheid mag gebruiken om druk uit te oefenen op de gemene boeven, ook al betekent dat een inbreuk op hun privacy. Ole neemt het op voor Donders, omdat hij de dieven op die manier tenminste nog een kans geeft om de spullen terug te brengen in plaats van meteen naar de politie te stappen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie