Naar homepage
HUMAN

Geen Mallorca, maar Friesland: deze zomer blijven we thuis

  1. Nieuwschevron right
  2. Geen Mallorca, maar Friesland: deze zomer blijven we thuis

We blijven deze zomer massaal thuis of vieren vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 3FM Human sprak drie jonge mensen die hun vakantieplannen naar het buitenland lieten varen en het vakantievieren in eigen land ontdekten.

'het is juist belangrijk om nu vakantie te nemen'

Hanneke Kuipers (32) koos voor vakantie in eigen land. Makkum in Friesland was de plek waar het moest gaan gebeuren. "Ik krijg echt een vakantiegevoel als de zon schijnt en je je sandalen aankan. Daarom kiezen mijn vriend en ik altijd voor een zonnige bestemming. We drinken graag wat op een terrasje, gaan uit eten en soms 's avonds naar een feestje. Maar helaas zat dat er in Makkum niet in. Het was nog maar 17 graden, kouder dan in de rest van Nederland! En omdat we in mei gingen, waren alle kroegen en restaurants nog dicht..."

Hanneke Kuipers

Hanneke werkt als stresscoach, waardoor ze als geen ander het belang van vakantie inziet. Even afstand nemen van alle verplichtingen en drukte, een tijdje alles laten bezinken en nadenken of je tevreden bent met hoe je leven ingericht is. Extra relevant tijdens de coronacrisis, als thuiswerken, het behouden van een baan of de zorgen om gezondheid van familie extra stress kunnen opleveren.

Daarom raadt ze al haar cliënten aan hun vakantiedagen vooral wél op te nemen. Zelf kon ze natuurlijk niet achterblijven. De coronacrisis en het reisverbod konden nog wel maanden duren. "Ik wilde niet driekwart jaar achter elkaar doorwerken, dus besloot ik te gaan. En het voelt trouwens ook echt als een geluk dat ik überhaupt weg kan zonder dat ik me zorgen hoef te maken over mijn baan. Voor veel mensen is dat anders, die zitten in onzekerheid."

Maar, als je vakantie altijd bestaat uit zonnige stranden en biertjes op het terras, wat heeft Friesland dan te bieden? Volgens Hanneke vooral rust en vrijheid. En op het platteland heb je minder 'last' van de coronamaatregelen. In haar woonplaats Utrecht kon ze bijvoorbeeld niet eens meer naar het bos, omdat wandelaars werden geweerd. Daarnaast voelde ze minder druk om dingen te ondernemen, want musea en restaurants waren nog gesloten. Dat liet tijd over om boeken te lezen, te wandelen, te fietsen of gewoon uit te rusten.

Foto: ANP

Haar trip naar Friesland voelde niet als een vervanging van een buitenlandse vakantie. "Ik ben nu nog jong, kinderloos en wil deze periode in mijn leven aangrijpen om met mijn vriend de wereld te ontdekken. In het najaar gaan we vaak drie weken op reis. Ik hoop dat het dit jaar kan. Zo niet, dan blijven we dichterbij. Het is in elk geval belangrijk om er vaak genoeg tussenuit te gaan, waar dan ook."

BOUW JE EIGEN BOULDERVAKANTIE

Balen, dacht Guido Segers (35) toen de grenzen sloten. Hij is fanatiek boulderaar en had tijdens de lente en zomer meerdere weekendjes gepland om te klimmen in het Franse Fontaine-bleau: één van de mooiste bouldergebieden in Europa. "Iedere boulderaar gaat graag naar Fontainebleau," vertelt hij. "Het is echt hét boulder-walhalla. Een mooi en groot gebied met rotsen in de bossen. Er zijn heel veel boulderroutes, waardoor er voor iedereen wel iets te doen is. Het ligt ten zuiden van Parijs, dus qua locatie ook goed te doen."

Guido Segers

Zijn buitenlandse plannen vielen in het water en in Nederland bleek ook weinig te bleven: geen natuurlijke rotsen en sinds de coronacrisis zijn ook de klimhallen gesloten. Hoe los je dat op? Guido bouwde zijn eigen klimhal!

Samen met zijn vader bouwde hij in één weekend zijn garage om tot boulderhal. Hij wilde al langer een eigen trainingsmuur en de gesloten grenzen en klimhallen waren een mooie aanleiding. "Het was half april en nog onduidelijk op welke termijn de grenzen en klimhallen weer open zouden gaan. Volgens mij zijn veel klimmers toen zelf aan de slag gegaan. In de webshops waren veel spullen uitverkocht." Guido is trots op het resultaat en is blij toch iets positiefs uit de coronacrisis te hebben gehaald.

Een echte vervanging is het niet, ondanks dat hij de bouldermuur naar eigen smaak en niveau kon inrichten. Hij miste toch het gevoel van vrijheid dat hij ervaart op het Franse gesteente. "Dat maakt me echt heel happy. Zodra het kan ga ik er weer heen."

Vakantie in eigen straat

De buurman die zonnebaadt op zijn tuinstoel tegenover, een opblaaszwembad midden op de weg en je buren die een partijtje badminton spelen op de stoep. Nu we massaal thuisblijven is dit hoe de Nederlandse straten er deze zomer uit komen te zien. Ten minste, als het ligt aan Jorn Wemmenhove (36), initiatiefnemer van het project Vakantiestraat.

Deze zomer gaat Jorn aan de slag om het vakantiegevoel aan te brengen in de Nederlandse straten. Weg met de auto's in de straat en meer ruimte vrij te maken voor de mensen die er wonen. Want daar is behoefte aan, merkt Jorn. Vooral in tijden van corona leven mensen meer in en om het huis. Een onbezorgd vakantiegevoel in je straat maakt het iets minder erg dat je deze zomer niet weg kan.

Hoe een vakantiestraat er precies uit komt te zien, bepalen de bewoners zelf. Jorn: "Niet iedereen houdt van badminton, sommigen willen vooral ontspannen door de straat kunnen lopen of daar hun kinderen laten spelen. Uiteindelijk willen we de straat omtoveren tot een betere ruimte voor alle bewoners."

Door de coronacrisis kunnen we dit soort dingen nu uitproberen. "We gebruiken onze auto's minder omdat we thuiswerken, maar ze staan nog wel steeds pal voor de deur geparkeerd. Haal ze weg zodat er meer ruimte op straat is om te leven. Dat maakt veel verschil: de straat is ineens een prettige en rustige plek waar je veel groen ziet en waar het lekker ruikt. Daarvoor ging je eerder naar het park, of zelfs op vakantie!"

Maar kun je het échte vakantiegevoel wel oproepen zo dichtbij je eigen huis? “De vakantiestraat zal geen complete vervanging zijn, maar het komt wel in de buurt. Volgens mij gaat vakantie over ontspanning en ontdekking, en dat creëren we. Het is leuk om nieuwe dingen te ervaren, daarvoor ga je vaak naar het buitenland. Maar als je goed kijkt, dan zijn er genoeg mooie dingen in je eigen omgeving. En dat begint in je eigen straat en buurt. Die kun je deze zomer herontdekken."

Ster advertentie
Ster advertentie