HUMAN

Drie scholieren over hun examenjaar in coronatijden: 'Als ik mijn galajurk zie moet ik huilen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Drie scholieren over hun examenjaar in coronatijden: 'Als ik mijn galajurk zie moet ik huilen'

Dit zou de spannendste maand van hun tienerjaren zijn, want: eindexamens. Zwoegen aan tafeltjes in zweterige gymzalen, wachten op dat ene verlossende telefoontje, het eindexamengala en een hele lange zomervakantie met duizend feestjes. Maar de coronacrisis gooit roet in het eten. Alles is afgelast. Hoe sluiten scholieren dan hun middelbare schoolperiode af?

Eind maart kregen scholieren te horen dat de eindexamens niet doorgaan. Leerlingen kunnen hun diploma behalen op basis van schoolexamens. De scholieren die er goed voor stonden, konden in maart al de vlag uithangen. Anderen kregen tijdens een extra toetsweek nog de kans om hun cijfers op te krikken. Begin juni krijgt ook deze groep te horen of ze wel of niet geslaagd zijn.

NOS Stories volgt met De examenklas van 2020 hoe een groep scholieren de eindexamenperiode doorkomen. 3FM spreekt drie leerlingen uit deze examenklas over een digitaal afscheid met je klas, een galajurk die in de kast blijft hangen en een anderhalve meter-party.

Ava Vijgen (16): 'Ik moet huilen als ik mijn jurk zie'

Ava is een planner, zo iemand die niet van stressen houdt en altijd alles op orde heeft. Zo had ze in februari al haar lange groene galajurk met glittertjes in de kast hangen. En ze was al met vrienden aan het nadenken over de examenstunt.

Al vanaf de brugklas kijkt Ava uit naar haar eindexamenjaar. "Toen ik in de brugklas zat, keek ik op naar scholieren die bezig waren met het gala. Overal in de school hingen posters en er werden kaartjes verkocht. Ik werd daar als brugklasser enthousiast van. Het leek me geweldig om in een mooie jurk met al je vrienden te feesten en afscheid van elkaar te nemen.”

Ava is al sinds vorig jaar online aan het zoeken naar geschikte galajurken. Begin dit jaar vond ze er een, samen met haar moeder, in een galazaak in de buurt. De galajurk zou ze deze week aantrekken, maar hij moest helaas in de kast blijven hangen omdat het gala niet doorgaat. “Elke keer als ik die jurk zie, word ik emotioneel. Ik had me er zo op verheugd.”

“Ik vind het belangrijk om goed afscheid te nemen, omdat volgend jaar alles anders is. Ik heb een hechte vriendengroep en we gaan allemaal een andere studie doen. Ook ben ik bang dat sommige vriendschappen verwateren. Het is voor mij ook een afsluiting van een mooie periode.”

Ava denkt er met haar ouders over na om misschien toch nog een feestje te geven in de achtertuin. “Vrienden willen dat ook doen. En als het binnenkort nog niet kan, hoop ik iedereen in de zomervakantie nog te zien. Omdat we allemaal in Nederland blijven, moet het wel lukken om een dagje samen te plannen.”

Rens Louwe (15): 'Ik dacht aan een feestje waarbij iedereen in zijn eigen vakje moest staan'

Rens houdt wel van een feestje en riep begin dit jaar nog dat hij een eindexamenfeest in de tuin zou geven. Maar een anderhalve meter-party, is dat wel leuk?

“Dat de examens niet doorgaan, vind ik niet zo erg. Ik stond er goed voor dus ik weet al dat ik geslaagd ben. Het is jammer dat alle leuke dingen van het examenjaar niet doorgaan: de laatste lessen samen in de klas, eindexamenfeesten, het gala.”

Een eigen feest geven zou nog wel kunnen, dacht Rens. “Ik dacht eraan om met tape een soort anderhalve meter-vakjes in de tuin te maken, waar iedereen dan in kon staan. Maar later dacht ik aan hoe dat dan zou moeten met drinken, eten en naar de wc. Dat leek me toch wel ingewikkeld en ik was bang dat er niemand zou komen, omdat het wel tricky is. En een feest met maar vijf mensen is ook niet zo gezellig.”

Rens hoopt dat hij zijn feest in juli kan vieren. Maar hij probeert zich er niet te veel op te verheugen, dan kan het alleen maar meevallen. “In juli zijn we een paar maanden verder en zijn samenkomsten weer legaal.”

Astrid Gegamian (18): 'Ik verzin voor iedereen uit mijn klas een lieve boodschap'

De laatste schooldag van het eindexamenjaar voelde helemaal niet zo, omdat niemand wist dat het de laatste schooldag zou zijn. Ineens kwam het besluit dat de scholen dicht moesten. Sinds eind maart heeft Astrid haar klasgenoten niet meer gezien. Daarom wil ze een digitaal afscheid organiseren via Zoom.

Via WhatsApp heeft ze uitnodigingen gestuurd naar haar klas. Op 6 juni organiseert ze een videocall, waarin ze kleine persoonlijke verassingen heeft voor iedereen. “Ik ben al een paar dagen bezig met het maken van lieve, grappige boodschappen voor iedereen, die ik tijdens het afscheid ga voordragen.”

Een van de tekstjes die ze schreef:

Je bent een hele leuke en spontane meid die veel kan lachen en altijd voor gezelligheid zorgt in de klas en op school. Daarnaast ben je ook een hele sterke vrouw en daar mag je zeker trots op zijn! Ik wens je een hele mooie toekomst toe. Als je dadelijk hotelmanager bent, nodig je me dan wel een keer uit in een mooie kamer?

Tot nu toe heeft iedereen uit haar klas enthousiast gereageerd. “Verder was er nog geen initiatief vanuit school of andere klasgenoten. We vinden het fijn dat we toch nog een soort afscheid hebben, ook al is het anders dan we ons hadden voorgesteld.”

het 3fm Eindexamenfeest

Vrijdag 22 mei hield Sanders Vriendenteam het 3FM Eindexamenfeest met Donnie als special guest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie