HUMAN

Zo laat je je ex los

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo laat je je ex los

Verliefdheid is het mooiste gevoel ooit, toch? Dat zal best, maar als het om welke reden dan ook misloopt, kan die 'vlinders in je buik'-ervaring bizar omslaan. In dat geval geeft Tussenuur je de EHBO-kit voor een gebroken hart.

#1. Je mag je gewoon even kut voelen

Mensen gaan je al vlug de tip geven om het 'gewoon achter je te laten en je te richten op het positieve'. Zeker waar, maar je mag ook de tijd nemen en officieel je eigen rouwperiode aankondigen.

Hul jezelf in zwarte kleding, bedek je gezicht met een zwarte sluier en plunder de snoepafdeling van de supermarkt. Bye bye my love, hallo bank, Netflix en papieren tissues. Je bent niet zwak, maar een mens met een kloppend hart en gevoelens. Bovendien, als je nu niet goed de tijd neemt om over hem/haar heen te komen, duurt het verwerken alleen maar langer.

#2. Un-follow haar/hem op insta

Doe het nu maar gewoon. Het is vervelend en het zal even afkicken zijn, maar het gaat niet helpen om steeds opnieuw haar/zijn knappe koppie voorbij te zien komen op foto's waarin hij/zij in een boxer/badpak over het strand paradeert.

Hartstikke leuk als je vroegere liefde dan ook nog eens je recente post liket, maar het geeft jou alleen maar valse hoop. Soms moet je een beetje radicaal zijn. Het is geen aanval naar hem/haar, maar een extra stimulans voor jouw hoofd om niet met die persoon bezig te zijn.

#3. Probeer in te zien waarom het niet werkte

Over één gebeurtenis kun je honderd verschillende verhalen vertellen. Zo gaat het ook met daten. Het is aan jezelf hoe je jullie verhaal vertelt. Je kunt er een tragisch "Titanic-verhaal" van maken inclusief houten vlotje: "Dit was gewoon niet het juiste moment. Alles zat ons tegen." Het is nog maar de vraag of dit je gaat helpen.

En misschien schilder je hem/haar nog af als een soort god. Maar vergeet niet: geen mens is perfect. Misschien zei hij/zij steeds wel last minute jullie afspraakje af. Of was hij tussen de regels door best wel naar/stijf.

Probeer voor jezelf te bepalen waarom het niet werkte en kijk daarbij ook eerlijk naar je crush. Daardoor krijg je een verhaal dat ook jou meer rust geeft.

#4. Schrijf hem/haar een laatste brief

Misschien is er nog heel veel wat je hem/haar wilde vertellen, maar is dat er, op een heleboel gestamel en gestotter na, niet bepaald vlekkeloos uitgekomen. Het helpt dan om die monoloog alsnog op papier te zetten. Zo schrijf je je gevoelens van je af. En kom je wellicht ook tot nieuwe inzichten.

Máár, hou deze brief wel voor jezelf. Het is niet handig om hem daadwerkelijk op te sturen, want: awkwardness en drama.

#5. Meet someone new... of juist even niet

"Ach kind, op ieder potje past een dekseltje. Jouw schattebout komt nog wel." Je moeder/BFF/tante/frenemy bedoelt dit vast goed, maar op dit moment zit je op deze opmerking niet bepaald te wachten. Deze persoon was voor jou de ware. En dat zal de komende tijd ook nog wel even zo blijven. Dat mag.

Daarom moet je jezelf afvragen of je meteen opnieuw de beruchte date wereld induikt. Spreek je met een nieuw persoon af omdat je hem/haar ook daadwerkelijk leuk vindt of om die vroegere geliefde te vergeten.
Als je met iemand zoent terwijl je in je achterhoofd nog aan de ander denkt, klopt er iets niet.

Óf wees gewoon heel eerlijk tegen iemand dat je hem/haar als rebound gebruikt. Want toegeven: een beetje spektakel is best fijn in deze zware periode.

#6. Vermijd contact

Don't call him, app haar niet, geen rooksignalen: niks nada noppes. Jullie hoeven niet voor altijd de ultieme radiostilte vast te houden, maar de eerste maanden is dit misschien toch wel verstandig.

Té vroeg elkaar weer spreken kan pijnlijk en vervelend zijn. Beter wil je geen openbare ruzies in de supermarkt waarbij jullie watermeloenen naar elkaars hoofd gooien. Voor ieders veiligheid: gewoon nee.

#7. Music starts here

I've got all my life to live. And I've got all my love to give and I'll survive. I will survive, hey, hey.

Dankjewel Gloria Gaynor voor het aanleveren voor de ultieme anthem van het onafhankelijke supermens. Muziek helpt enorm. 3FM heeft zelfs een heuse break-up song playlist voor jou. "Relaties komen en gaan, maar mijn liefde voor muziek blijft altijd bestaan." #WorldToLiveBy

Dus, grijp je speakers. Volume omhoog en brullen maar. Met behulp van Dua Lipa, Halsey en Royal Blood kom je er wel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Ster advertentie
Ster advertentie