Naar homepage
HUMAN

Hoe kom ik van mijn vakantieliefde af?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kom ik van mijn vakantieliefde af?

Romantische avondwandelingen over de promenade, samen naar de zonsondergang kijken, een hartje tekenen in het zand, intiem dansen op een jamsessie van straatmuzikanten... een love abroad kan héél erg leuk zijn. Maar dan begint het normale leven ineens weer. Soms willen mensen de romance voortzetten, maar jij vindt het eigenlijk wel mooi zo. Wat nu?

Je merkt toch dat het internet-contact niet bepaald werkt. Iedere dag uitvoerig je dag beschrijven begint je een beetje te irriteren. Weet jij veel wat voor bijzonders je die dag hebt gedaan behalve chips eten en netflixen?

Die afstand zit ook niet heel erg mee. Als je elkaar wil zien, moet je een halve wereldreis ondernemen. Ineens is dat vlindergevoel een stuk minder zonder die Spaanse zon. Hij/zij blijft je echter Shakespeare-monoloogwaardige app-berichten sturen die pijn doen aan je ogen. Oei.

Stiekem best logisch, vakantie biedt de ideale omstandigheden om sneller verliefd te worden dan normaal. Psychologe Roos Vonk zegt daarover het volgende in een interview met 7Days: "Een vakantieliefde kan een relatie worden als alle andere, maar zoiets ontstaat anders. Op vakantie voel je je lekker, ben je ontspannen en doe je leuke en spannende dingen. Degene die je leuk vindt, associeer je dus met leuke en spannende dingen en daardoor word je eerder verliefd."

Negeren, dan maar?

Laat je dan het contact langzaam doodbloeden? Negeer je hem/haar maar gewoon totdat die persoon niks meer stuurt? Even eerlijk: zou je dat zelf leuk vinden? Het is makkelijk en minder confronterend, maar voor de andere partij is het best wel stom.

Deze persoon zit vaak op een roze wolk, zweeft de hele dag rond op de mooie herinneringen die jullie delen en valt behoorlijk wat kilo's af omdat hij of zij geen hap door zijn keel krijgt. Liefde gaat door de maag. Ook al is dit dus niet wederzijds; zo'n aanpak is allesbehalve fair.

Wees eerlijk

Liefde maakt blind, dus open zijn/haar ogen. Zeg waar het op staat. Is dit hard en direct? Ja, maar deze persoon weet wel in één klap waar het op staat. Pets. Auw. Verder met je leven.
Eerlijkheid wordt best wel gewaardeerd. Natuurlijk zal het hard aankomen; deze persoon zal tijd nodig hebben om over jou heen te komen. Maar jij kunt jezelf in ieder geval niks verwijten.

Maar hoe breng je dat dan?

Hoe breng je het dan? Redeneer allereerst vanuit jezelf. Leg hem/haar uit hoe jij het ervaart en waarom er geen toekomst in zit. Werkt de afstand niet voor jou? Wees daar dan eerlijk in.

Is deze persoon gewoon niet je type? Was het heel spannend tijdens de lange avonden op de camping, maar is dit niet de liefde van je leven? Say it! Als je het allemaal op de afstand gooit, geef je die persoon je misschien de hoop dat er ergens toch nog potentie in zit. Misschien gaat hij/zij wel een halve verhuispoging ondernemen. Niet doen dus.

Wees er ook eerlijk in als jullie geen match zijn. Je hoeft niet te zeggen: "Je rotkop staat me niet aan." Zeg liever iets in de trant van: "Liefde zit er niet in, maar we kunnen wel vrienden blijven?" Hallo, friendzone.

Zeg het in zijn/haar gezicht

Oh en newsflash: een appje is onpersoonlijk. Bel hem/haar liever of doe een Skype-gesprek. Zo kun je ook meteen zijn/haar reactie peilen. Maar maak het gesprek ook niet te lang: jij hebt deze beslissing gemaakt. Punt. Helaas pindakaas.

Wat nou als ik nog op vakantie ben?

Oei, dit is awkward natuurlijk. Je hebt geflirt met die ober van het restaurant of het meisje van vier caravans verderop, maar een dag later vind je deze persoon een beetje irritant. Hij/zij plakt aan je vast als een tweejarig kind bij zijn moeder. Ga je hem dan ontlopen? Dat wordt misschien lastig.

Sowieso kom je hem/haar nog tegen bij de campingtoiletten, de rij voor het stokbrood of het zwembad bij het hotel. Om ongemakkelijke situaties te vermijden, doe je eigenlijk precies weer hetzelfde als eerder omschreven. Alleen deze keer daadwerkelijk face to face.

Nostalgie

Je hebt gewoon een leuke tijd gehad met hem/haar. Ga daar vanuit en verwijt jezelf ook niks als het uiteindelijk later niks meer wordt. Het kan inderdaad dat je iemand ontmoet en dan ineens een jaar later met je smoel op tv te zien bent bij Grenzeloos Verliefd. Maar soms duurt een romance net zo lang als de vakantie zelf.

"Aan alle leuke dingen komt een einde," zou je oma zeggen. Ja, toen had je ook al vakantieliefdes. We eindigen dit artikel dan ook met een vleugje pure nostalgie. Want een summer love levert wel altijd een leuk verhaal op voor thuis en dat wisten de jongens en meisjes van Grease ook.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

25 78 AAAAA Achtergrond
Ster advertentie
Ster advertentie