HUMAN

Skrt Skrt Skrt met je trekker

  1. Nieuwschevron right
  2. Skrt Skrt Skrt met je trekker

Wanneer gemiddeld elf mensen per jaar omkomen bij ongelukken met trekkers, dan is het best logisch dat er slipcursussen voor trekkerbestuurders worden aangeboden. Danny van Mashup nam een kijkje.

Disclaimer: We weten dat het landbouwvoertuig in deze reportage officieel 'tractor' heet, maar wees nou eerlijk: je zegt toch gewoon 'trekker'? Of niet dan?! Nou dan!

'Dodelijk ongeval met trekker'. Een paar keer per jaar lees je dit soort koppen op nieuwssites. En dat is een probleem, niet heel verrassend. Daarom krijgen bestuurders van trekkers, die niet zelden best jong zijn, gratis slipcursussen aangeboden door sommige gemeentes.

Alles om die dertigduizend kilo een beetje onder controle te houden. Want hoewel trekkers op de openbare weg maximaal 25 kilometer per uur mogen, gaan de meesten een stuk harder. Tel daarbij op dat je op je zestiende al met een trekkerrijbewijs de weg op mag en je snapt dat extra voorzichtigheid is geboden.

Loslaten is het nieuwe remmen

Zodoende kunnen jonge bestuurders in bijvoorbeeld de provincie Utrecht gratis een slipcursus volgen. Danny van Mashup nam een kijkje bij zo'n cursus en vroeg drie jonge deelnemers, die alle drie een agrarische opleiding volgen, naar hun ervaringen met de gevaren van trekkers.

Gelukkig hadden ze nog geen ongeluk meegemaakt, maar zo'n cursus was best handig. Zo leer je bijvoorbeeld dat wanneer je in een slip terecht komt, dat je heel tegennatuurlijk je rem moet loslaten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie