HUMAN

Acteur Shahine El-Hamus: “Alle jongeren zijn op zoek naar vrijheid!”

foto: Foto: Rosa Meijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Acteur Shahine El-Hamus: “Alle jongeren zijn op zoek naar vrijheid!”

In De Belofte van Pisa speelt Shahine El-Hamus (18) de hoofdrol van de getalenteerde Samir. Hij kan fantastisch trompet spelen en mag auditie doen op het witte en chique muzieklyceum in Amsterdam-Zuid. Samir is de enige leerling met een Marokkaanse achtergrond en raakt verwikkeld in een zoektocht naar zijn eigen identiteit.

Tussenuur sprak met Shahine af in Amsterdam. Wij vroegen hem hoe het was om in deze film te spelen en in hoeverre hij zich kan identificeren met het personage Samir.

Shahine, we hoorden dat je helemaal geen auditie hebt hoeven doen voor de film. Hoe fix je dat?

"Ik kende regisseur Norbert ter Hall al. Hij gaf mij drie jaar geleden het boek met de boodschap dat hij het misschien wilde verfilmen. Nou, dit is het eerste boek dat ik zonder problemen heb uitgelezen! En het mooie was: dit boek stond ook nog eens op school op de leeslijst, dus ik sloeg meteen twee vliegen in een klap! Ze lieten me het script lezen, vroegen me om tips… Kortom, ik ben heel betrokken geweest bij het proces en kreeg de hoofdrol."

Hoe zit dat met die trompet? Kun je echt zo goed spelen?

"Nou, nee. Ik wilde wel echt trompet leren spelen, maar toen realiseerde ik me dat dat niet haalbaar is in drie maanden. Trompettist Diederik Rijpstra heeft alle stukken ingespeeld en mij geleerd hoe ik de trompet moet vasthouden. Hij liet me filmpjes zien van oude jazztrompettisten en dat moest ik dan imiteren."

Dus je kreeg les in 'faken'?

"Ja! Ik moest de juiste grepen uit mijn hoofd leren en dat was best lastig, want ik kan helemaal geen noten lezen. Ik heb het met kleuren geleerd en eindeloos geoefend. Met de opnames blies ik wel op de trompet, maar hoorde je niks. Tijdens de montage hield Diederik Rijpstra in de gaten of ik goed fakete."

Foto door: Rosa Meijer

Wat is het belangrijkste thema van de film?

"Het thema is vrijheid. Jongeren willen vrij zijn en dat herken ik zelf ook heel erg. Ik ben geen fan van het beklemmende gevoel van een samenleving die vertelt hoe jij je leven moet leiden. Ik heb zelf bijvoorbeeld een zware hekel aan school. En ik moet zeggen, ik was er ook niet zo goed in. Vaak ging het allemaal traag en langzaam."

Hoofdpersoon Samir is een Nederlands-Marokkaanse jongen en worstelt met zijn identiteit. Jij hebt een Egyptische achtergrond. Herken je zijn struggles?

"Ik herken niet precies dezelfde problemen, maar ik kan me er wel in verplaatsen. Tot mijn vijftiende ging ik elk jaar zes weken naar Egypte om mijn familie op te zoeken. Ik heb een goede band met mijn neefjes, maar ik kon ze niet verstaan als we speelden. Dat vond ik jammer. Gelukkig was de communicatie het enige. Ik heb me altijd thuis gevoeld in Egypte!"

Heb jij ook van die rebelse vrienden, net zoals Samir?

"Alle jongeren rellen wel een beetje. Ik kan me goed voorstellen dat jongens in Amsterdam-Noord er soms uit willen en gek willen doen. Dat willen ze in Amsterdam-Zuid ook, terwijl ze daar bij wijze van spreken alles hebben wat hun hartje begeert. Zoals IJsbrand en Annelies in de film. Ook zij willen vrij zijn. Dat is dan ook het thema van de film."

Wat was de meest lastige scene om te spelen?

"Alle sekscènes! Als ik wist dat ik die de volgende dag had, vond ik dat wel spannend. Gelukkig was er voor deze scènes een hele choreografie bedacht. Dat maakte het minder ongemakkelijk. En tijdens de zwembadscène stond bijvoorbeeld de hele crew in een zwembroek, haha! Dat was ook wel heel chill."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Je hele familie werkt zo’n beetje in de filmindustrie. Wat vinden zij van de film?

"Ik heb tips aan mijn vader gevraagd. En natuurlijk hebben mijn vader, moeder en zus hem gezien. Ze waren erg ontroerd. Tijdens de premiere hielden ze mijn hand vast en moesten ze huilen. Dat moet wel een goed teken zijn. Mijn broer heeft hem nog niet gezien. Benieuwd wat hij ervan vindt."

Zenuwachtig voor de recensies?

"Ik hoop dat iedereen het een mooie film vindt. We kunnen er nu toch niks meer aan veranderen. Hij is af en ik vind hem vet. Of er nou een miljoen mensen naartoe gaan of tienduizend, dat maakt me niet uit… Hoewel, liever een miljoen dan trouwens, haha."

Heb je nog de ambitie om in het buitenland door te breken? Of andere toekomstdromen?

"Ik hou erg van muziek! Zo sta ik samen met rapper Sjaak, die ook in de film speelt, op de soundtrack. En verder heb ik sinds een paar maanden een nieuwe agent die ook zijn pijlen gericht heeft op het buitenland. Superleuk! Maar voor nu ben ik nog lang niet klaar in Nederland."

Vanaf 10 oktober is De Belofte van Pisa te zien in de bioscopen.

Ster advertentie
Ster advertentie