Rob & Wijnand en de Ochtendshow

Wauw, Wijnand heeft 2130 stamceldonoren verzameld!

AVROTROSKRO-NCRV
foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Wauw, Wijnand heeft 2130 stamceldonoren verzameld!

Drie weken terug is 3FM-dj Wijnand Speelman gestart met een actie om zoveel mogelijk stamceldonoren te verzamelen. Terwijl ze in de States druk bezig waren met het verzamelen met stemmen, focuste hij zich op 'stammen'. Ondanks de gekte rondom het coronavirus, is het hem gelukt om 2130 donoren te verzamelen. Doel behaald!

Allemaal voor Dennis

Wijnand vertelt op de radio: "Er zijn in Nederland mensen die een bepaalde vorm van kanker hebben (...) en die zijn afhankelijk van stamceldonoren." Helaas zijn er hier nog niet genoeg van, waardoor er soms geen match is en essentiële behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden.

Het idee voor deze actie kwam door Dennis, Wijnand: "Een paar jaar geleden ontmoette ik Dennis, die leukemie had. Hij vertelde mij over het belang van stamceldonoren voor patiënten als hij." Uiteindelijk is voor Dennis geen match gevonden en is hij overleden. Met tranen in z'n ogen vertelt Wijnand: "Het raakt mij dat hij dit vuur aan mij doorgegeven heeft." Ondanks dat hij er niet meer is, kunnen nu wel veel meer mensen worden geholpen.

"Mijn hart maakte een sprongetje"

Tijdens de actie brak de coronacrisis uit. Wijnand: "Er is kei- en keihard gewerkt om een campagne op te zetten. Het zat even tegen want dat klote virus kwam om de hoek kijken. " Niet raar als er dan niet zoveel aandacht meer is voor acties zoals deze, maar ondanks alles is het toch gelukt. Hij vertelt: "Na drie weken actievoeren is het toch gelukt. Een uur terug kwam de uitslag binnen en m'n hart maakte een sprongetje..." want er zijn 2130 nieuwe stamceldonoren bijgekomen!

Bekijk de onthulling hier:

Ster advertentie
Ster advertentie