3FM nieuws

Wijnand zoekt 2020 stamceldonoren, help mee!

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Wijnand zoekt 2020 stamceldonoren, help mee!

3FM-dj Wijnand Speelman is on a mission! Van maandag 2 maart tot en met zaterdag 21 maart wil hij 2020 stamceldonoren werven. Waarom? Een goede stamcel-match is van levensbelang voor patiënten met leukemie of andere ernstige bloedaandoeningen. Via de website Wijnie2020.nl kan jij helpen.

Geen stemmen maar 'stammen'

In de States zijn ze op dit moment bezig met de voorverkiezingen, daar loopt nu de campagne Bernie 2020. Maar hier in Nederland hebben we Wijnie 2020. Het draait dus niet om stemmen, maar om 'stammen': die zijn pas écht van levensbelang!

Wijnand: "Een paar jaar geleden ontmoette ik Dennis, die leukemie had. Hij vertelde mij over het belang van stamceldonoren voor patiënten als hij. Voor Dennis is geen match gevonden en ik zie het als mijn missie om het verhaal wat hij zo vurig vertelde, door te blijven vertellen. Er staat maar 3,5% van de Nederlanders tussen de 18 en 55 jaar geregistreerd als stamceldonor, dat cijfer moet omhoog."

Het is nodig om te kunnen overleven

Stel je hebt leukemie of een andere ernstige bloedaandoening, dan is er een kans dat je een stamceltransplantatie moet ondergaan om te kunnen overleven. Dan is het nodig om zo snel mogelijk de best passende donor te kunnen krijgen. Als er geen geschikte donor gevonden wordt, is de kans groot dat je overlijdt.

In onderstaande video vertelt Wijnand hoe het hele proces werkt.

Doe mee

Enthousiast? Ga naar wijnie2020.nl en doe mee met de actie. Doe dit snel, want op 21 maart wordt de eindstand bekendgemaakt. Support Wijnie 2020!

Ster advertentie
Ster advertentie