Naar homepage
3FM nieuws

De Staat over 'Bubble Gum', het einde van de wereld & de 3FM Exclusive

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. De Staat over 'Bubble Gum', het einde van de wereld & de 3FM Exclusive

Wat doe je als je als band bijna alles hebt bereikt wat er te bereiken valt? De Staat voelt na tien jaar niet meer per sé de druk om een album neer te zetten dat al hun vorige werk overtreft. Ze maken liever gewoon heel goede muziek. 3FM sprak één dag voor de release van Bubble Gum met frontman Torre Florim over het nieuwe album en natuurlijk de 3FM Exclusive!

De Staat heeft er zin in. Laat dat album maar komen! De meest recente single 'Phoenix' lijkt wel direct uit een film te komen. Eentje zonder happy ending dan…

'Phoenix'

"Ik kreeg het idee voor dit nummer toen de Los Angeles wildfires aan het branden waren," vertelt Torre. "Met het idee dat we de wereld langzaam in de fik zetten ben ik dit nummer gaan schrijven. Het gaat eigenlijk over een relatie tussen een jongen en een meisje. Ze hebben samen alles meegemaakt, van hoge pieken tot diepe dalen. En op het eind zeggen ze tegen elkaar 'het is klaar zo'. Zo voelt het soms ook in de wereld. We zetten langzaam de wereld in de fik. Zijn wij mensen klaar op deze planeet? Misschien wel. En dat is ook wel een mooi idee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spelen voor 150 man

Als je op Glastonbury hebt gestaan en samen met Muse en The Rolling Stones op tour bent geweest, wat is dan het volgende doel? "Ik ga stoppen," grapt Torre. "Nee ik denk hier wel vaak over na. Het moet niet saai worden. Daarom zijn we ons als band visueel aan het ontwikkelen. Ik vermoed dat we in de toekomst nog meer andere dingen gaan doen buiten 'band' zijn."

Dit jaar staat er weer een tour op de planning, maar die vindt voornamelijk plaats buiten Nederland. Naast een grote show in de AFAS Live treden de mannen enkel op in het buitenland. "Wij doen in Nederland vaak grote shows, maar in het buitenland staan we soms juist voor 150 man. Ik vind het leuk om voor verschillende publieken te staan. Je kunt dan meer met de mensen spelen."

"Ik weet nog wel één keer toen een man midden in onze show een huwelijksaanzoek deed. Ik stond klaar om het volgende nummer in te zetten, maar ze waren allebei ladderzat, dus ik dacht 'ik wacht wel even.' Wel pijnlijk trouwens, want zijn vriendin deed er echt vét lang over om een antwoord te geven. Je maakt wat mee, he."

Liefde in de lucht

Bubble Gum is een gevarieerd album. Waar je op 'Level Up' het gevoel krijgt dat je net een Nintendo 8 bit hebt aangezet is 'Tie Me Down' weer een prachtig liefdesliedje. "Het gaat over bang zijn om je vastgebonden te voelen in een relatie," legt Torre uit.

"Als je gewend bent om je eigen pad te zoeken, kan een relatie dat in de weg staan. 'Tie Me Down' is een duet met Luwten en het nummer is zo opgebouwd dat we tegen elkaar zeggen dat we elkaar leuk vinden, maar wel ons eigen ding willen doen. En dan op het eind komen we tot de conclusie dat we zeggen 'al die dingen zijn wel zo, maar bij jou voel ik me helemaal niet beperkt'. Lief, hè?"

"Iedere seconde moet nuttig zijn"

Als muzikant sta je altijd aan volgens Torre. "Vroeger had ik het gevoel dat alles wat ik deed inspiratie moest zijn voor mijn band. Als ik met iemand praatte of een film keek, moest iedere seconde nuttig zijn en wilde ik overal nieuwe muziek uithalen. Ik was continu bezig met beter worden en de volgende stap. Tijdens het maken van Bubble Gum ben ik daar bewuster mee omgegaan. Het ging allemaal wat chiller."

3FM Exclusive

Op vrijdag 25 januari staat De Staat (ha!) op een geheime locatie ergens in het land voor een 3FM Exclusive. Torre, waarom moeten de mensen hun stinkende best doen om hierbij aanwezig te zijn? "Nouja ze moeten natuurlijk niks. Mááár, het wordt een gekke, kleine show in een rare setting. Een directe ervaring. En voorlopig doen wij zoiets niet meer in Nederland, dus je kunt wel zeggen dat het heel Exclusive is. Knipoog." Check hier alle informatie over de 3FM Exclusive én hoe jij kaarten kunt winnen.

Naar Eer en Geweten

Ook tof om nog even te bekijken: 3voor12 zette Rocco en Torre naast elkaar voor een persoonlijk gesprek. Maar écht persoonlijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie