3FM nieuws

De muziek klinkt in de toekomst nooit meer hetzelfde

  1. Nieuwschevron right
  2. De muziek klinkt in de toekomst nooit meer hetzelfde

Laatst schreven we hoe artificial intelligence de muziekwereld op zijn kop zet. Nu is er nog een ontwikkeling die onze toekomst van de muziek drastisch kan beïnvloeden: 'Generative Music'. Dit is simpel gezegd muziek die constant veranderd, nooit hetzelfde is en eeuwig blijft duren. Deze muziek wordt automatisch gegenereerd door systemen. Hiermee bestaat er dus een kans dat we in de toekomst nooit meer 2 keer naar hetzelfde hoeven te luisteren. Huh wat? Hier een korte introductie.

De term 'generative music’ werd in 1995 in het leven geroepen door Brian Eno, een van de pioniers in deze muzikale ontwikkeling. Hij beschrijft hiermee alle muziek die altijd blijft veranderen, nooit hetzelfde is en oneindig lang duurt. Dit gebeurt door middel van verschillende systemen. Volgens hem zou dit zomaar de muziek van de toekomst kunnen worden.

It’s possible that our grandchildren will look at us in wonder and say: ‘You mean you used to listen to exactly the same thing over and over again?'

Al sinds de jaren ’60 wordt er met zulke systemen geëxperimenteerd door wetenschappers, componisten en kunstenaars, maar met de moderne technologie verschijnen er steeds meer software en apps om deze muziek te genereren.

Oneindig

Allereerst moet er een systeem zijn die zorgt dat de muziek oneindig door gaat. In 1964 componeerde componist Terry Riley een oneindig muziekstuk met bijbehorende instructies waardoor het tot in de eeuwigheid gespeeld zou kunnen worden door een onbeperkt aantal muzikanten. Door gebruik te maken van herhalingen en overlappingen kan muziek eindeloos lang door gaan. Tegenwoordig heb je daar geen onuitputtelijk uithoudingsvermogen meer voor nodig, maar kun je dit al met simpele computerprogrammering. Denk maar aan de repeat-knop in Itunes of Spotify.

Altijd anders

Ten tweede moet er een systeem zijn die zorgt dat de muziek de hele tijd verandert en nooit hetzelfde is. Een soort randomizer. In 1965 klooide Steve Reich met twee taperecorders die net een andere snelheid hadden. Uiteindelijk waren ze zodanig afgesteld dan ze samen nooit hetzelfde geluid produceerden. Hierop geïnspireerd maakte Brian Eno een muziekstuk met zeven taperecorders genaamd ‘Music for Airports’ en is hier in de loop der jaren mee blijven experimenteren. Tegenwoordig heb je veel meer mogelijkheden om klanken compleet willekeurig af te spelen, denk maar aan de shuffle-stand van je muziekspeler.

Apps

Waar speel je dan zo'n oneindig nummer af? Want CD's en MP3's hebben maar een beperkte opslagcapaciteit. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig een oplossing voor: een app! In 2017 bracht Brian Eno het innovatieve album ‘Reflection’ uit als app. Dankzij deze app kon zijn muziek blijven veranderen en eeuwig afspelen. In hetzelfde jaar bracht hij ook in samenwerking met Coldplay de app uit voor het nummer ‘Hypnotise’. Als je deze app gebruikt terwijl je het nummer hoort worden er extra geluiden gegenereerd waardoor het nummer nooit hetzelfde klinkt. Een klein voorbeeldje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Generatieve muziek wordt nu ook opgepikt door andere app-developers. Zoals Wotja, een app die sferische muziek geneert op basis van een aantal instellingen. Het resultaat zijn ambient soundscapes die perfect zijn voor een spa of massagesalon, maar niet per se om thuis op te zetten. Een beter voorbeeld is Mubert, een nieuwe app waar je constant veranderende muziek in verschillende genres kunt streamen. Ideaal voor als je gaat sporten, studeren of een oneindige hiphopbeat nodig hebt om op te freestylen.

Spotify-trucje

Er zijn ook andere creatieve trucjes om generatieve muziek te maken. Bijvoorbeeld met Spotify. Zo heeft Eluvium het experimentele album Shuffle Drones gemaakt. Het is een heel raar album met 23 nummers van 32 seconde. De titels geven de instructie om de shuffle- en repeatknop aan te zetten, waardoor deze nummers samen een oneindig lang nummer vormen. Best 'n geinig trucje, maar het klinkt wel, uhm... 'experimenteel'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelf klooien

Ben je geïnteresseerd en wil je zelf aan de slag gaan met deze nieuwe muziekstroming, dan kan dat. Er zijn een aantal programma’s beschikbaar, zoals Nodal, Noatikl 3 en Wotja, waar je lekker mee kunt klooien. Maar wees gewaarschuwd: het is ingewikkelder dan het lijkt..

Toekomstmuziek

Vooralsnog staat de ‘generative' techniek in de kinderschoenen en wordt er vooral elektronische en sferische muziek mee gemaakt. Het blijft dus een beetje toekomstmuziek. Wie weet komt daar verandering in en worden de eerste oneindige pophits gegenereerd. Een ding is zeker, met de komst van generative music zal de muziek nooit meer hetzelfde zijn!

Ster advertentie
Ster advertentie