3FM nieuws
BNNVARA

Gaat kunstmatige intelligentie de muziekwereld op zijn kop zetten?

  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat kunstmatige intelligentie de muziekwereld op zijn kop zetten?

Wow, dit is wel heel sick! Met behulp van kunstmatige intelligentie is het wetenschappers gelukt om een tweehonderd jaar oude symfonie alsnog af te maken. 3FM-dj Kaj van de Ree vloog naar Londen om erachter te komen hoe computers het voor elkaar krijgen om complete muziekstukken te componeren.

De technologie die hiervoor gebruikt wordt heet artificial intelligence (AI) en wordt gekoppeld aan het menselijk brein. In Londen hebben ze AI ingezet om de 'unfinished symphony' - wie kent het niet - van Schuberts af te maken; dat staat al tweehonderd jaar bekend als zijn onvoltooide werk. Benieuwd hoe het precies werkt? Check dan even deze TED Talk.

En nu?

Hartstikke leuk natuurlijk dat het klassieke stuk van Schuberts is afgemaakt, maar wat betekent dat voor jou? Nou, heel veel! Kaj: 'Denk aan de muziekhelden die zijn overleden zoals Avicii of Mac Miller. Gaat de hele muziekindustrie straks sparren met AI? Ik vind het in ieder geval heel erg vet!'

Luister hier het hele gesprek tussen Sander en Kaj terug:

Smartphones

Vliegensvlug is de technologie nog niet: het afmaken van de symfonie duurde maar liefst zes maanden. Gelukkig ontwikkelt het zich wel razendsnel en worden de eerste AI-chips al in verschillende smartphones gebouwd. Het zal dan ook vast niet lang duren voordat iedereen aan AI gewend is geraakt. Wij zijn benieuwd!

Wist je trouwens dat Ariana Grande artificial intelligence al gebruikte in haar shows? Check hier hoe ze dat deed en welke andere vormen er al in ontwikkeling zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie