3FM nieuws

10% van jongeren heeft last van oorsuizen door o.a. concerten

  1. Nieuwschevron right
  2. 10% van jongeren heeft last van oorsuizen door o.a. concerten

Eén op de tien jongeren onder de 25 hebben Tinnitus. Ook wel een suis in je oor genoemd. Waar ze dit oplopen? Bij concerten, festivals, tijdens het uitgaan of door hele harde muziek te luisteren in hun slaapkamer. En omdat het de Week van het Oorsuizen is nodigde 3FM-dj Sander Hoogendoorn specialist Ivonne uit om erover te kletsen.

Sander zelf gaat geen concertzaal of festival binnen zonder zijn doppen. Oorbescherming is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit het concertlandschap, maar toch is er nog steeds een grote groep mensen die het niet gebruikt. Op dit moment heeft tien procent van de jongeren onder de 25 een oorsuis en wordt er verwacht dat dit de komende vijf jaar zal oplopen naar twintig procent. Enge cijfers!

Tinnitus

"Het lastige van tinnitus is dat je er echt niks aan kan doen," vertelt Ivonne. "Als je eenmaal tinnitus hebt, dan heb je dat. Het enige wat je kan doen is ermee om leren gaan." En dat wil je niet.

Nog wat tips!

Dus wat moet je doen? Oordopen. Draag oordoppen! En daar zijn meerdere variaties op. Je hebt de schuimdingetjes van je lokale drogisterij en speciale die op maat zijn gemaakt. De goedkopere dempen alle geluiden heel erg, wat zonde is als je geld hebt neergelegd om je favoriete artiest te zien. Daarvoor heb je dus speciale oordoppen met een muziekfilter. Dan behoudt je de muziektonen en de spraak van anderen.

Beluister hieronder alle andere tips!

Ster advertentie
Ster advertentie