3FM Serious Request

Maryam en Abbas zijn na 3 jaar weer herenigd door het Rode Kruis

foto: Merlijn Stoffels
  1. Nieuwschevron right
  2. Maryam en Abbas zijn na 3 jaar weer herenigd door het Rode Kruis

Wereldwijd zijn vier miljoen mensen op zoek naar hun familie omdat ze door rampen en conflicten uit elkaar gedreven zijn. Drie jaar lang waren Maryam en Abbas twee van die mensen, maar dankzij het Rode Kruis zijn zij dit jaar weer herenigd. Hier lees je hun verhaal.

Halsoverkop vluchten

Abbas was zestien toen hij moest vluchten tijdens een aanval van Boko Haram. Hij zat op school toen het gebeurde en kon door het geweld op de straten niet meer terug naar huis. Hij vluchtte zo lang door dat hij uiteindelijk in Kameroen belandde, zonder zijn familie. En dat heeft een grote impact op hem: "Sinds ik mijn moeder kwijt ben, wil ik niets meer in m'n leven."

Zijn moeder, Maryam, was thuis aan het koken tijdens die aanval. Zij vluchtte ook, maar de andere kant op. Toen ze er uren rennen later achter kwam dat Abbas nergens meer was gezien, stortte ze in. Maryam: "Ik werd bijna gek, ik wist niet wat ik moest doen. Ik huilde elke dag."

Foto: Merlijn Stoffels

Samenwerking in de regio

Het Rode Kruis is met een foto van Abbas langs verschillende dorpen gegaan om zijn moeder op te sporen. 3FM-dj Wijnand Speelman reisde naar Nigeria om te zien hoe dit systeem precies werkt: "Het is echt mooi om te zien hoe hard de Rode Kruis-vrijwilligers werken. Ze hebben verschillende posten in deze regio en die communiceren allemaal met elkaar. Als er ergens een nieuwe speurtocht begint, komt dat nieuws binnen een dag binnen en helpen ze met zoeken."

Berichten uitwisselen

In het geval van Maryam en Abbas is dat dus gelukt. Toen Maryam haar zoon herkende van de foto was ze ontzettend blij en stuurde ze hem meteen een Rode Kruis-bericht. "Mijn lieve, lieve Abbas, hoe gaat het met je? Hoe is het met je gezondheid? Ik ben zo blij dat er nieuws over je is!"

Abbas stuurde terug dat hij zijn moeder heel erg mist en dat hij haar ontzettend graag wil zien. Omdat zij zelf niet de middelen hebben om elkaar op te zoeken, regelde het Rode Kruis een hereniging.

Foto: Merlijn Stoffels

De hereniging

In de tijd dat Abbas en Maryam van elkaar gescheiden zijn geweest, is Maryam bevallen van een zoontje. Het is voor Abbas dus niet alleen een hereniging met zijn moeder, maar ook met zijn nieuwe broertje.

Hieronder hoor je Maryam en Abbas over de moeilijke drie jaar die ze achter de rug hebben en zie je beelden van de hereniging zelf.

En na de hereniging?

Wijnand was dus ook aanwezig tijdens dit bijzondere moment, als onderdeel van het Rode Kruis. Hij vertelt over de rol die het Rode Kruis speelde in de hereniging: "Maryam was een autorit van zo'n vijf uur verwijderd van haar zoon. Het Rode Kruis heeft haar opgehaald in een gehuurde auto, verzorgde die hereniging en reed haar daarna ook weer terug."

Maryam ging terug met een reden: Abbas heeft met haar afgesproken dat hij graag zijn school wil afmaken voordat hij definitief teruggaat naar zijn moeder en broertje. Maar volgens Wijnand is het belangrijkste bereikt: "Ze weten van elkaar dat ze nog leven, ze weten waar de ander is en hoe het met hen gaat. Dat gevoel missen zo'n vier miljoen andere mensen momenteel nog en dat moeten we veranderen!"

Foto: Merlijn Stoffels

Hoe kun jij helpen?

Elk kind hoort zijn ouders dicht bij zich te hebben, waar ze ook wonen. Daarom zet 3FM Serious Request zich dit jaar in om ouders en kinders te herenigen die elkaar kwijtgeraakt zijn door rampen en conflicten. Wereldwijd zijn er vier miljoen mensen op zoek naar vermiste familieleden.

Wil jij helpen om deze families weer samen te brengen? Vraag dan je favoriete liedje aan, kom in actie met vrienden, collega's of familie, koop een mooi stukje merchandise in de 3FM Serious Request Webshop of bied op de toffe items in de Veiling. En natuurlijk kun je ook gewoon online doneren of in Apeldoorn langskomen met een cheque of bedrag voor in de brievenbus!

Ster advertentie
Ster advertentie