3FM nieuws

Hoe Sylvia's controledrang doorschoot in een eetstoornis

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Sylvia's controledrang doorschoot in een eetstoornis

3FM-dj Herman Hofman maakte een wandeling met Sylvia Aimee, die worstelde met een eetstoornis. In het kader van #trueselfie vertelde ze openhartig over het ontstaan van haar eetproblemen. Samen wandelden ze langs de Amstel in Amsterdam, waar Sylvia's eetbuien regelmatig gecompenseerd werden met flinke hardloopsessies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik ben niet goed genoeg"

Sylvia had boulimia met trekjes van anorexia. Dat uitte zich in eetbuien, die ze vervolgens compenseerde door extreem gezond te eten of veel te bewegen. De stoornis ontwikkelde zich door de drang naar controle. Maar waarom wilde ze zo graag controle hebben?

"Wat het bij mij echt heeft aangezet is toen ik in 2013 meedeed aan De Beste Singer Songwriter van Nederland. Het was mijn grote droom om door te breken met mijn muziek. En toen die droom dichtbij kwam, dacht ik ineens: 'holy shit, wat heb ik mezelf in m'n hoofd gehaald? Ik ben helemaal niet goed genoeg!' Ik werd er heel erg onzeker van."

Sylvia wilde haar droom zo graag waar maken dat ze erg kritisch werd op zichzelf. Te kritisch. De druk op te presteren schoot langzaam maar zeker door in een stoornis.

Kracht

Gelukkig heeft deze ervaring ook iets gebracht. "Het heeft me de passie gegeven om anderen te helpen, om mijn verhaal te delen, om taboes te doorbreken. Dat heeft me zó veel kracht gegeven en uiteindelijk was dat veel groter dan de hele eetstoornis."

3 op de 10 jongeren voelen zich depressief

3 op de 10 jongeren tussen de 16 en 34 jaar voelden zich in de afgelopen twee jaar langere tijd depressief, of zijn dat nog steeds. Dat blijkt uit een onderzoek van het jongerenpanel van EenVandaag, dat ruim 3.400 jongeren ondervroeg. Jongeren vinden het moeilijk om erover te praten terwijl dat juist zo belangrijk is. 3FM wil psychische issues onder jongeren bespreekbaar maken tijdens de #trueselfie-week.

Check voor meer persoonlijke verhalen 3fm.nl/trueselfie.

ZIT JE ERGENS MEE OF ZIE JE HET (EVEN) NIET MEER ZITTEN? KLIK HIER VOOR HULP. #TRUESELFIE

Ster advertentie
Ster advertentie