Naar homepage
3FM nieuws

8 tips om jouw #openup te delen

  1. Nieuwschevron right
  2. 8 tips om jouw #openup te delen

Speel jij al langer met het idee jouw verhaal te delen? Maar weet je nog niet zo goed hoe? Onze vrienden van MIND hebben 8 tips voor je op een rij gezet.

NPO 3FM maakt van 6 t/m 12 april 2019 psychische problemen bespreekbaar met #openup. Tof als jij ook meedoet!

#1. Bedenk aan wie je je verhaal wilt vertellen

Als je praat over je problemen, ga je je vaak beter voelen. Het is een manier om je problemen te verwerken en als mensen in je omgeving ervan weten, kunnen ze je steunen. Praten kan je doen met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend, vriendin of je ouders. Of misschien is er op school wel iemand, zoals een vertrouwenspersoon waarbij jij je verhaal kwijt kunt.

#2. Bedenk wat je wilt vertellen

Waarschijnlijk heb je veel te vertellen. Het kan best lastig zijn om te bedenken wat je precies wil vertellen en waar je moet beginnen. Als je dit moeilijk vindt, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  1. Wat heeft veel indruk op me gemaakt?
  2. Hoe zijn mijn klachten ontstaan en hoe ga ik er nu mee om?
  3. Heb ik een boodschap aan mijn lezers/kijkers?

#3. Kies of je eenmalig iets wil vertellen of je verhaal opdeelt

Misschien heb je zoveel te vertellen dat je één keer je verhaal delen niet voldoende vindt. Bedenk dat je je verhaal ook kunt opdelen in stukjes, die je één voor één plaatst, bijvoorbeeld met een blog of vlog.

#4. Stel jezelf kort voor

Wil jij je verhaal breder verspreiden dan vrienden en familie? Dan is het slim om jezelf kort voor te stellen. Vertel bijvoorbeeld hoe oud je bent, wat je leuk (of niet leuk) vindt om te doen en wat je redenen zijn om je verhaal te delen.

#5. Kies een goede titel

Een goede titel is belangrijk. Een titel bepaalt vaak of mensen jouw verhaal willen lezen of kijken. Een titel als Lees dit of Mijn verhaal zal mensen niet echt overhalen om verder te klikken.

Wat kan helpen, is een klein stukje weggeven van wat je wil vertellen, zodat mensen nieuwsgierig worden. Bijvoorbeeld: Door mijn angsten durfde ik de straat niet meer op. Of de boodschap die je wilt vertellen: Ik wil hoop geven door te praten over mijn depressie.

#6. Maak je verhaal niet te lang

Een verhaal wordt beter gelezen als het niet te lang is. Een kort filmpje werkt vaak beter dan een lange. Voeg in een tekst tussenkopjes toe en afbeeldingen die passen bij jouw verhaal.

Om je een richting te geven: maak een tekstje niet langer dan maximaal vijfhonderd woorden. Een filmpje kan beter niet langer zijn dan drie minuten.

#7. Wees creatief!

Je verhaal vertellen kan op verschillende manieren. Denk aan zingen, dansen, dichten of illustreren.

#8. Verspreid je verhaal

Je kunt een eigen blog/vlog bijhouden of delen op MINDyoung.nl, via doneer je verhaal. Voordeel van posten op MINDyoung.nl is dat andere jongeren zo makkelijk je verhaal kunnen vinden. Hierdoor heb je een groter bereik, daarnaast kun je het hiervandaan gemakkelijk delen op je social.

Genoeg inspiratie opgedaan? Dan is het tijd voor jouw #openup! Succes!

Check meer verhalen via 3fm.nl/openup. Meedoen? Download dan onze toolkit, deel jouw verhaal met #openup of plaats het #openupkader van Human op je Facebookprofielfoto.

ZIT JE ERGENS MEE OF ZIE JE HET (EVEN) NIET MEER ZITTEN? KLIK HIER VOOR HULP. #OPENUP

Ster advertentie
Ster advertentie