3FM nieuws

Is ons leven niets meer dan een computersimulatie?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is ons leven niets meer dan een computersimulatie?

Simulation Theory, zo gaat het nieuwe album van Muse heten. Maar wat houdt die term eigenlijk in? Ga er maar even voor zitten, want na dit artikel ga je alles wat je dacht te weten betwijfelen.

Wat is de simulatie theorie?

Kort gezegd geloven een groot aantal wetenschappers dat alles wat wij zien, horen, weten en voelen niet echt is. We zouden volgens hen zomaar in een computersimulatie kunnen leven zonder dat wij dat zelf doorhebben. Ook Elon Musk, medebedenker van Tesla en eigenaar van SpaceX, gelooft in deze theorie. Als je kijkt hoe technologie zich in de afgelopen decennia in razend tempo ontwikkeld heeft, zou het niet ondenkbaar zijn dat we in tientallen jaren hele universums of werelden kunnen simuleren. Voeg daar nog eens kunstmatige intelligentie aan toe en je hebt een lekkere cocktail voor een 'neppe wereld'. Inderdaad, een soort The Matrix dus.

Dus we zijn misschien zelf een soort Sims?!

Dat zou zomaar kunnen. Het enige wat nodig is, is een beschaving die enorm technologisch ontwikkeld is en een megacomputer die triljoenen acties per seconde kan uitvoeren. Dit laatste lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het niet. Een computer zo groot als een stad kan, theoretisch gezien, miljoenen universums genereren. Nu denk je: Een computer zo groot als een stad? Ja, dat kan! Wist je bijvoorbeeld dat het datacentrum van Google zo'n 32.7 vierkante kilometers aan computers bevat. Dat is een derde van Disney World, om maar iets te noemen...

WHY?!

Als het inderdaad klopt dat wij alleen maar een simulatie zijn, kun je je direct het volgende afvragen: waarom zou zo'n beschaving dat in godsnaam doen? Ook daar zijn een paar ideeën over:

  • Wij zijn puur voor entertainment (hoe cruel?!?!)
  • Ze willen bestuderen hoe diersoorten/beschavingen zich ontwikkelen
  • Ze zijn op het pad naar zelfdestructie en willen met meerdere simulaties testen wat alle mogelijke uitkomsten van de mensheid zijn

In dit laatste voorbeeld zijn degene die simulatie hebben gemaakt onze toekomstige aardbewoners! De kinderen van jouw kinderen hun kinderen dus, of misschien zelfs verder. (Volg je het nog?) Ook kan het zomaar zijn dat jij in de duizenden andere simulaties een totaal ander leven lijdt. Iedere keuze die je maakt kan voor een totaal andere twist aan je leven zorgen. Wie weet ben je in een andere simulatie wel een superster. Of ben je helemaal nooit geboren. Wie zal het zeggen. Sommige wetenschappers zeggen zelfs dat je in deze simulaties helemaal geen keuzes kán maken. Alles wat bewust denkt te doen, is eigenlijk al voorgeprogrammeerd.

Is dit realiteit?

Oké, het is misschien wat vaag en een beetje cryptisch. Maar wat denk jij... Zit hier iets in?

Zin in een mindfuck? Check dan ook even deze video. Ben je in negen minuten klaar!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie