Artiest

Muse

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Muse
Muse is een Britse band die in 2000 in de muzikale voetsporen van Radiohead treedt. Muse boekt succes met albums als Origin Of Symmetry en Absolution. In 2018 verschijnt het achtste album van de band.

Matthew Bellamy, Chris Wolstenholme en Dominic Howard vinden hun leven in het Engelse Teignmouth drie keer niets en besluiten een bandje op te richten. De jongens zijn dan dertien jaar. Verschillende namen passeren de revue: The Gothic Plague, Rocket Baby Doll en Fixed Penalty. Onder de naam Muse brengt het trio in 1997 een naamloze EP uit. 

Beginjaren

Onder supervisie van cultproducer John Leckie (Radiohead, Stone Roses, The Fall) maakt Muse in 1999 hun debuutplaat Showbiz. Dan gaat het bliksemsnel. Muse is het voorprogramma van Live, Skunk Anansie en de Red Hot Chili Peppers en staat op grote festivals als Glastonbury en Rock Werchter. De band wordt uitgebreid vergeleken met Radiohead, maar de drie piepjonge Engelsmannen bouwen al snel een eigen fanbase op.

In 2001 verschijnt Origin Of Symmetry. De meningen lopen uiteen van 'helemaal ruk' tot 'geniaal'. Met singles als ‘New Born’ en ‘Bliss’ wordt de CD een grote hit in West-Europa en Japan. De platenmaatschappij wil het album echter niet in de Verenigde Staten lanceren, dit leidt later dan ook tot een breuk tussen Muse en de platenmaatschappij. 

Grote doorbraak

De definitieve doorbraak komt een jaar later met het album Absolution. Bekende singles zijn o.a. 'Time is Running Out' en 'Hysteria'. Absolution is een moeilijke plaat met zware thema's als religie en de dood, maar het publiek is hier duidelijk aan toe. Muse krijgt het hoofdpodium op alle grote Europese festivals en boekt hun eerste succes in de Verenigde Staten.

Hoge verwachtingen

Met zulke successen zijn de verwachtingen van het vierde album, Black Holes and Revelations, hooggespannen. Zanger Matt vertelt dat hij een experimenteler album wil maken: meer elektronisch, maar tegelijk ook symfonisch en klassiek. In 2007 staat Muse op Pinkpop.

Het vijfde album, The Resistance, ligt in 2009 in de winkels, een paar maanden eerder dan verwacht. De plaat klinkt voller en bombastischer dan zijn voorgangers, maar heeft nog steeds de herkenbare sound van Muse. Ook dit wordt een succes.

The 2nd Law en Drones

Het zesde studioalbum van Muse heet The 2nd Law en komt uit in september 2012. De plaat bevat elf tracks, waaronder de nummers 'Madness' en 'Survival'.

Vanaf 2014 werkt Muse aan het nieuwe album Drones. De nieuwe plaat komt uit op 8 juni 2015. Als voorloper op het nieuwe album verschijnen al de tracks 'Psycho' en 'Dead Inside'. "Voor mij is Drones een figuurlijke psychopaat die aanzet tot psychopathisch gedrag zonder uitvlucht. De wereld wordt geregeerd door drones met drones om ons allemaal te veranderen in drones", zegt Muse-frontman Matthew Bellamy over het album.

Nummer acht

In 2017 wordt duidelijk dat de band bezig is aan hun nieuwe, achtste album dat een jaar later uit moet komen. Het eerste nummer van de nieuwe plaat, ‘Dig Down’, is meteen 3FM Megahit. Zanger Matt heeft zich laten inspireren door de gospelmuziek die hij als kind in de kerk hoorde en zegt: "We’re trying to send a message of hope and optimism, due to what’s happening in the world."