3FM nieuws

Next level fandom: Lotte (20) maakt de mooiste outfits van Taylor Swift na met slechts €20

  1. Nieuwschevron right
  2. Next level fandom: Lotte (20) maakt de mooiste outfits van Taylor Swift na met slechts €20

De ene fan koopt de volledige discografie van zijn favoriete artiest op vinyl, CD en cassettebandje, de ander zit drie dagen in de rij om front row te bemachtigen. En de derde? Die pakt 't weer helemaal anders aan, zoals Lotte Lutjes. Zij spendeert haar vrije tijd met het (extreem goed) namaken van de outfits van Taylor Swift. Van podiumpakjes tot galajurken en eyecatchers uit videoclips, ze kan het allemaal.

Denk jij nu 'oh meid, wat een leuk hobbyprojectje'? Wrong. Lotte kan écht wel wat. Haar Instagram heeft bijna 35.000 volgers, Taylor Swift is bekend met haar creaties ("Lol, I thought that was me!") en ze heeft pas haar eerste zelfgemaakte outfit verkocht voor een bedrag waar de meeste mensen vier dagen voor moeten werken. Hoe krijgt ze dat voor elkaar? 3FM zocht haar op in haar studentenkamer in Enschede om erachter te komen.

Serieuze skills

Lotte studeert Fashion & Textile Technologies en is ook in haar vrije tijd veel creatief bezig. Ze steekt niet alleen uren per week in het namaken van Taylors outfits, maar ontwerpt soms ook 'gewone' kleding voor zichzelf. Tijdens de Red Tour in 2014 wilde ze met een clubje vrienden een Taylor-outfit aan, maar die waren natuurlijk nergens te kopen. Zelf maken was de oplossing, met een beetje hulp van oma.

Inmiddels heeft ze vier jaar oefenen achter de rug en kan ze gerust zeggen dat ze behoorlijk skilled is. Ze is kind aan huis bij de twee stofwinkels die Enschede rijk is en ze Googlet net zolang tot ze de perfecte patronen, kleuren en texturen bij elkaar heeft gesprokkeld.

Haar laatste project is een wit jasje dat uit twee helften bestaat, vastgemaakt door klittenband. De truc? Letterlijk van je lijf scheuren en de outfit eronder ook wat shine geven! En daarna is het wachten op de nieuwe touroutfits van Taylor, die vannacht voor het eerst geshowd gaan worden tijdens de aftrap van de reputation-tour.

Veel vraag, weinig aanbod

De outfits worden niet alleen gemaakt en in de kast gehangen, maar ook echt gedragen naar concerten. Als ze één avond zo'n outfit draagt, krijgt ze al snel 50 reacties binnen van mensen die ook wel zoiets zouden willen. Er zijn immers niet zoveel mensen die dit soort dingen doen. Maar helaas, Lotte heeft daar momenteel echt geen tijd voor.

De meeste outfits kosten haar namelijk al snel 10 tot 20 uur, van het opzoeken van de patronen tot het laatste stiksel of pailletje. De kosten daarentegen vallen best wel mee. De materialen voor het witte jasje van hierboven kwamen op zo'n 40 euro, maar andere outfits slingert ze soms al in elkaar voor 15 of 20 euro.

Eenmaal, andermaal

Eén keer besloot ze om een outfit op eBay te verkopen, gewoon om eens te kijken wat het op zou leveren. Het REP-pakje uit de 'Look What You Made Me Do'-video had een startbod van 60 euro, maar dat liep al snel uit de hand, vertelt ze: "In de laatste uren ging het ineens hoger en hoger! Ik schrok ervan, dacht echt 'dit is het helemaal niet waard joh, wow!' Uiteindelijk eindigde hij op 360 dollar, genoeg geld om dus weer 10 nieuwe outfits van te maken, haha."

Hallo businessmodel

Toch verkoopt ze haar creaties nu liever niet, omdat het lastig is om met de maten van iemand anders te werken. En iemand die in Amerika woont kan ook niet snel even tussendoor iets komen passen.

Er zit nu nog genoeg uitdaging in het namaken van Taylors kleding, maar Lotte loopt met het idee rond om uiteindelijk haar aanpak iets te veranderen. "Het lijkt me ook leuk om zelf outfits te ontwerpen die geïnspireerd zijn door de stijl van het album. Zo kunnen mensen het bijvoorbeeld ook gewoon naar een concert aandoen, daar willen de meeste mensen het toch voor hebben."

Taylor loves it too

Haar eigen favoriet is de outfit met de zwarte hoodie uit de 'Look What You Made Me Do'-video, die ze van top tot teen gemaakt heeft. Deze outfit is op Instagram ook gespot door Taylor, die 'm likete en erop reageerde met 'You made this?! So impressed! Love it so much!' Dat is wel de hoogst haalbare vorm van waardering voor Lotte. "Ze heeft die dingen ook zelf gedragen en als ze het dan zo tof vindt als ik het namaak, is wel echt heel gaaf."

Het ultieme einddoel is natuurlijk om in dezelfde outfit met Taylor op de foto te staan. Het is Lotte al een keertje half gelukt tijdens een meet & greet in Austin, toen ze een zelfgemaakte outfit droeg en Taylor die meteen herkende. Lotte: "Ik maakte toen zo'n grapje van 'I can die in peace now' en op de terugweg werd ons vliegtuig geraakt door bliksem. Dus dat grapje heb ik heeeel snel maar weer teruggenomen, hahaha..."

Giveaway

Wil je bij gebrek aan Nederlandse tourdata toch een beetje repuTaylor in huis hebben hangen? Lotte maakt ook outfit-schetsen, waarvan ze er eentje beschikbaar heeft gesteld voor een giveaway! Laat hieronder voor 11 mei je gegevens achter om kans te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie