Artiest

Taylor Swift

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Taylor Swift
Al van jongs af aan is Taylor Swift muzikaal bezig. Het is dan ook niet zo vreemd dat ze in Amerika doorbreekt als ze nog maar 16 jaar is. Gemotiveerd door haar muzikale familie behaalt ze het ene succes na het andere. 'Love Story' is de eerste single die in Nederland uitkomt.

De oma van Taylor Swift motiveert haar kleindochter om te gaan zingen. Oma zelf is operazangeres en vindt dat Taylor ook het podium op moet.

Volkslied

Als Taylor 10 jaar oud is, treedt ze voor het eerst op voor publiek en neemt ze een aantal demo's op. Een jaar later zingt ze het Amerikaanse volksliedin Philadelphia tijdens een NBA wedstrijd, voor duizenden toeschouwers.

Gitaar spelen en eigen liedjes schrijven

Niet veel later ontdekt ze de gitaar en begint ze eigen liedjes te schrijven. En daar is ze nooit meer mee gestopt. "Ik speelde tot mijn vingers bloedde en mijn moeder me riep voor het eten," vertelt ze zelf.

Goede contacten

Haar ouders stimuleren de jonge Taylor en zorgen ervoor dat in contact komt met songwriters die haar kunnen helpen. Tijdens een showcase trekt ze de aandacht van muziekbusinessveteraan Scott Borchetta. Hij begint net een nieuw muzieklabel en weet meteen: Taylor wil ik er bij hebben. 

Debuutalbum

Als Swift zestien jaar oud is, komt haar debuutalbum uit, dat ze naar zichzelf vernoemt. De single's schieten direct de Amerikaanse countryhitlijsten in. 

Award

Taylor Swift is de jongste zangeres ooit die de 'Songwriter/Artist van het Jaar' award krijgt uitreikt van de Nashville Songwriters Association International. Een jaar later, in 2008, volgt een Grammy nominatie. Ze is genomineerd voor 'Beste Nieuwe Artiest', maar verliest van Amy Winehouse. 

Fearless

Een tweede studioalbum volgt in 2008. De plaat krijgt de titel Fearless en komt binnen op nummer 1 in de Billboard 200 Album Charts. Daarnaast is Fearless de best online verkopende plaat in de geschiedenis. Dit is het jaar dat Nederland ook kennismaakt met Taylor Swift, met de single 'Love Story'. In 2009 kondigt ze haar eerste tournee aan.

MTV Awards

In 2009 wint Taylor een MTV Video Music Award voor 'Beste Video' voor het nummer 'You Belong With Me'. Rapper Kanye West is het absoluut niet eens met de uitslag en klimt het podium op om te zeggen dat hij vindt dat Beyoncé de prijs had moeten krijgen. Swift is behoorlijk geraakt door het incident. 

John Mayer

Samen met John Mayer neemt de Amerikaanse zangeres in 2010 het nummer 'Half Of My Heart' op. Het liedje wordt in Nederland en de VS een hit. 

Speak Now

Haar derde studioalbum Speak Now komt uit in oktober 2010. De plaat, geproduceerd door Nathan Chapman, komt op nummer 1 binnen in de Amerikaanse Billboard 200 albumchart. De singles 'Mine', 'Back To December' en 'Speak Now' bereiken de top 10 van de AmerikaanseS Singles Chart. In maart 2011 komt ze naar Nederland voor een concert in Ahoy Rotterdam.

Red

Taylor Swift blijft liedjes schrijven. Haar vierde studioalbum, Red, volgt in oktober 2012. Negen van de zestien nummers schrijft ze helemaal alleen. Aan de overige songs werken onder andere Max Martin, Liz Rose, Dan Wilson, Ed Sheeran en Gary Lightbody mee.

Een vijfde studioalbum

'Shake It Off' is de eerste single van het vijfde studioalbum 1989. De plaat staat gepland voor oktober 2014 en staat barstensvol goede nummers. Na 'Shake It Off' worden 'Blank Space' en 'Style' als single uitgebracht. Beiden worden veel gedraaid op de radiostations.