3FM nieuws

Coldplay door de eeuw heen: 136 awards in 20 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Coldplay door de eeuw heen: 136 awards in 20 jaar

Coldplay staat maar liefst 21 keer in De 3FM Top 1000 van deze eeuw, waarvan vijf keer in de top 50. Een behoorlijk toonaangevende band van de afgelopen 20 jaar, dus! Maar hoe is Coldplay uitgegroeid tot één van de hofleveranciers van de beste nummers van deze eeuw?

Pectoralz, starfish, coldplay

Coldplay begon niet als Coldplay. Toen Chris Martin de band in 1996 begon met zijn studiegenoot Jonny Buckland noemden ze zichzelf nog Pectoralz. Of je band naar borstspieren vernoemen zo'n goed idee is, vroegen Chris en Jonny zichzelf blijkbaar ook af. Toen ze een nieuw bandlid aannamen in 1997, studiegenoot Guy Berryman, veranderden ze hun naam namelijk naar Starfish. Onder deze naam begon de band op te treden in clubs in Camden, een buurt in Londen. Ze namen een manager aan, Chris' jeugdvriend Phil Harvey, en een drummer, Will Champion. In deze formatie besloten ze de bandnaam nog één keer te veranderen, en kwamen ze uit op Coldplay.

In 1997 ontmoet Chris Martin de student Tim Rice-Oxley. Ze spelen een keer hun zelfgeschreven nummers voor elkaar op de piano. Chris is onder de indruk van Tims talent en vraagt hem bij de band. Tim wijst het aanbod af, hij heeft namelijk zelf ook al een bandje waar hij potentie in ziet. Die keuze heeft niet slecht voor hem uitgepakt, want dat bandje was Keane (vier noteringen in De 3FM Top 1000 van deze eeuw).

Chris Martin in 2002

2000: doorbraak met parachutes en 'yellow'

Deze eeuw begon heel goed voor Coldplay. Begin 2000 bracht de band de eerste single van hun debuutalbum Parachutes uit: 'Shiver'. Dit was de eerste hitsingle voor Coldplay, hij belandde in de Britse top 40. Feest natuurlijk, maar dat was nog maar het begin van de mijlpalen die het jaar 2000 voor Coldplay in petto had. In de zomer stonden ze op het Britse festival Glastonbury. Dat jaar ook op de poster: The Chemical Brothers, Pet Shop Boys en David Bowie. Een paar maanden later kwam 'Yellow' uit. 'Yellow' werd een enorme hit en is ook nu nog één van best gewaardeerde nummers van de band.

Daarop volgde het debuutalbum Parachutes. Het album kwam binnen op nummer 1 in de Britse albumcharts. Inmiddels is Parachutes maar liefst negen keer Platinum in thuisland Groot-Britannië! In 2002 leverde dit debuutalbum Coldplay ook een Grammy op voor Best Alternative Music Album.

Maatschappelijk betrokken

Behalve om hun muziek staat Coldplay ook bekend om hun liefdadigheid. Vanaf het begin van hun carrière staan ze 10% van hun winst af aan goede doelen. En inmiddels is die 10% een behoorlijk bedrag geworden... Verder sprak Chris Martin zich in het begin van zijn carrière openlijk uit voor Fair Trade. Hij droeg vaak een armband met daarop 'Make Trade Fair' en ook op zijn piano was die boodschap vaak te zien. Daarnaast spreekt de band zich vaak openlijk uit over politieke kwesties en doen ze mee aan liefdadigheidsinitiatieven, zoals BandAid 30 en One Love Manchester.

Chris Martin met de boodschap 'Make Trade Fair' op zijn piano en op zijn hand

Flash forward: coldplay in 2020

Inmiddels is Coldplay zeven studioalbums, zes wereldtours, 136 (!) awards en 40 singles verder. Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen Coldplay-albums verkocht en van je tante tot je achterneefje: iedereen kent Coldplay. Vlak voor alle corona-ellende losbarste gaf Colplay nog een Tiny Desk Concert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coldplay in de 3fm top 1000 van deze eeuw

Coldplay is de op één na vaakst genoteerde artiest van De 3FM Top 1000 van deze eeuw: ze staan er maar liefst 21 keer in. De hoogste notering is 'Fix You' op nummer 5. Daarna volgen 'Viva La Vida' (20), 'The Scientist' (23), 'Yellow' (36), 'Clocks' (43), 'A Sky Full Of Stars' (144), 'Trouble' (238), 'Paradise' (360), 'Charlie Brown' (413), 'Every Teardrop Is A Waterfall' (431), 'Magic' (453), 'In My Place' (494), 'Don't Panic' (496), 'Something Just Like This' (537), 'Politik' (736), 'Talk' (795), 'Hymn For The Weekend' (820), 'Green Eyes' (949), 'Shiver' (977), 'Everyday Life' (978) en tot slot 'The Hardest Part' (992).

Luister deze hele week naar De 3FM Top 1000 van deze eeuw. Iedere dag hoor je van 06:00 tot 00:00 de beste muziek van deze eeuw! Bekijk de hele lijst hier.

Ster advertentie
Ster advertentie