3FM nieuws

Tame Impala door de eeuw: van MySpace naar nummer 1 van de 3FM Top 1000

  1. Nieuwschevron right
  2. Tame Impala door de eeuw: van MySpace naar nummer 1 van de 3FM Top 1000

De absolute nummer 1 van De 3FM Top 1000 van deze eeuw is 'Let It Happen' van Tame Impala. Verder staan er nog acht andere Tame Impala-nummers in de lijst. Hoe is deze psychedelische pop-rockact zo belangrijk geworden in deze eeuw?

Myspace

Tame Impala werd geboren toen de Australische Kevin Parker in 2007 wat nummers thuis opnam en die op MySpace uploadde. Kevin zat toen al een tijdje in de muziekscene in Perth, maar besloot in 2007 in zijn eentje wat te proberen. Hij gooide hiermee meteen hoge ogen en wist een platendeal binnen te slepen. In 2008 volgde daarop een eerste EP. Kevin Parker deed alles in z'n eentje: hij schreef de muziek, speelde alles zelf in en produceerde de ep ook zelf. Alleen voor optredens kreeg hij hulp van bevriende muzikanten. Tijdens de tour voor deze EP speelde hij in voorprogramma's van onder andere MGMT en The Black Keys.

Nog voor het eerste album uit was stond Tame Impala al op het Australische Big Day Out festival, samen met bijvoorbeeld Muse, Kasabian en Rise Against. Niet de minste namen om mee op een festivalposter te staan!

Kevin Parker op Coachella in 2011

Debuutalbum lonerism

2010 was een goed jaar voor Tame Impala. Het eerste album kwam uit: Lonerism. Tijdens de tour voor dit album leefde de hype rondom Tame Impala al heel erg. Veel shows waren uitverkocht en bij de show in Londen stond bijvoorbeeld Noel Gallagher in het publiek. Dat zegt natuurlijk genoeg!

In datzelfde jaar sleepte Tame Impala vier nominaties voor ARIA Awards (de belangrijkste Australische muziekprijzen) binnen: "Album of the Year", "Best Rock Album", "Best Group" en "Breakthrough Artist".

Lonerism was ook nog eens het beste album van het jaar volgens Australisch radiostation Triple J en muziektijdschriften NME en Rolling Stone. Kortom: iedereen was onder de indruk van dit debuutalbum.

Currents

Na het eveneens succesvolle album Innerspeaker volgde in 2015 het inmiddels legendarische album Currents als derde. Net als de eerdere albums heeft Kevin Parker Currents grotendeels in zijn eentje op de wereld gezet: hij heeft het album geschreven, opgenomen, ingespeeld, geproduceerd en gemixt.

Dit album maakte Kevin in zijn thuisstudio. Die bestond uit twee kamers en was gevuld met niet veel meer dan "a ramshackle drum kit, a guitar covered in duct tape and some battered vintage synths". Tijdens het maken van Currents oefende Kevin ook al de lichtshow die hij bij shows wilde gaan gebruiken. Inmiddels staat Tame Impala bekend om deze epische lichtshows bij hun optredens. Zo zag het er bijvoorbeeld vorig jaar op Lowlands uit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit album werd weer erg goed ontvangen. Zo kreeg Currents 5 sterren van de Britse krant The Guardian, een 8 van muziektijdschrift NME en een 9.3 van online muziekplatform Pitchfork. Vooral die laatste willen nog wel eens kritisch zijn, dus dan is een dikke negen erg indrukwekkend. Het album werd platinum in Australië en de VS.

Tame impala in 2020

De stijgende lijn in de carrière van Kevin Parker lijkt nog niet voorbij. Dit jaar kwam hij na vijf jaar met een nieuw Tame Impala-album: The Slow Rush. Ook deze plaat is goed ontvangen en de single 'Borderline' is al ruim 133 miljoen keer gestreamd op Spotify.

Tame impala in de 3fm top 1000 van deze eeuw

Tame Impala is prominent aanwezig in De 3FM Top 1000 van deze eeuw. Ten eerste staat 'Let It Happen' natuurlijk helemaal bovenaan. Daarna staat de band er nog acht keer in: 'The Less I Know The Better' (26) 'Lost In Yesterday' (245) 'Borderline' (283) 'Feels Like We Only Go Backwards' (469) 'Is It True' (473) 'Elephant' (478) 'It Might Be Time' (863) 'Cause I'm a Man' (903).

Luister deze hele week naar De 3FM Top 1000 van deze eeuw. Iedere dag hoor je van 06:00 tot 00:00 de beste muziek van deze eeuw! Bekijk de hele lijst hier.

Ster advertentie
Ster advertentie