3FM nieuws

San Holo over zijn liefde voor gitaren, zijn eigen label en schone sokken

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. San Holo over zijn liefde voor gitaren, zijn eigen label en schone sokken

3FM Talent San Holo is eindelijk weer een paar dagen thuis van maandenlang op tour zijn. Zijn naam werd allereerst bekend door een akkefietje met Disney, maar inmiddels denkt men gewoon aan zijn muziek als ze ergens 'San Holo' zien staan. We spraken de dj en producer tijdens zijn bezoekje aan ADE.

Het is een regenachtige en sombere avond, maar in Amsterdam is daar niets van te merken. In de Gibson Room in de A'DAM Toren staat 3FM namelijk een hele week feest te maken en daarbij is ook San Holo aanwezig voor een toffe liveset. Daarnaast nam hij samen met mij even wat tijd voor ons vrij zodat we konden kletsen over zijn muziek, zijn platenlabel en het missen van zijn moeder.

Je had wat opstartproblemen met Disney toen je je naam koos. Heb je ooit getwijfeld over je naam of was 'San Holo' meant to be?
"Ja tuurlijk heb ik getwijfeld. Iedereen denkt dat ik een gigantische Star Wars freak ben, maar dat valt wel mee. Als ik wist dat het zo groot zou worden dan had ik wel even nagedacht of 'San Holo' nou dé perfecte naam is voor de muziek die ik maak. Maar als mensen nu aan 'San Holo' denken, dan denken ze aan mijn tracks. It's all good!"

Fijn om te horen! Nou, even terug naar de basis. Je volgde een opleiding bij popacademie Codarts, met welke ambities ging je daar naartoe?
"Ik heb vier jaar daar gestudeerd en ben afgestudeerd op gitaar. Aan het einde van de opleiding realiseerde ik me pas: "Wow, ik kan op mijn laptop gewoon hele producties maken voor mezelf en ik heb geen andere mensen nodig." Dat vond ik heel mooi en dat gaf me ook veel vrijheid. Toen ben ik zelf achter de computer gekropen om beats te maken."

Die gitaar zie ik inderdaad ook terugkomen in je optredens. Je bent niet bang om even mee te rocken als je bezig bent! In hoeverre schuilt er een innerlijke rockster in je?
"Misschien wel een beetje! Mijn eerste idolen waren wel gitaristen, onder andere de Red Hot Chili Peppers. Ik heb daar altijd wel naar opgekeken, gitaristen zijn wel de coolste en hebben een liefde voor rockster-dingen. Dat heb ik zelf nog niet maar ik ambieer het wel."

Kun je dat ambiëren wel kwijt in San Holo?
"Ja denk het wel! Zeker nu ik mijn gitaar mee kan nemen op het podium. Zo kan ik er soms even een solo'tje doorheen gooien, is gewoon leuk."

Als ik kijk naar je 3FM Talent Playlist dan zie ik ook veel bandjes als Blur, Oasis en Vampire Weekend. Dat verwacht je niet zo snel bij een dj, waar haal je je inspiratie vandaan?
"Dat is grappig dat mensen dat zeggen. Ik weet niet hoe het met andere dj's zit, maar ik luister nauwelijks naar elektronische muziek in mijn vrije tijd. Mijn inspiratie komt dus van die bands, uit films, van skaters en kunstenaars, uit alles gewoon!"

Nu sta je deze week dus op het Amsterdam Dance Event. Hoe is zo'n thuiswedstrijd voor jou?
"Het is niet bepaald een wedstrijd, meer gewoon thuis. Het is heel leuk om weer in Nederland te zijn. Ben net terug van anderhalve maand Azië en Australië, maar ik woon gewoon in Zoetermeer en ik heb één avondje kunnen slapen in mijn eigen bed."

Hoe was dat?
"Ja het was echt ontzettend lekker in m'n eigen bed. Helemaal omdat we gewoon non-stop touren, maandag gaan we weer naar Amerika. Dus ja, in Nederland zijn is echt heel fijn! Om te zien dat Nederlanders me nu langzaam beginnen te ontdekken is ook erg tof."

Ja snap ik! Gisteravond had je ook een feestje met je eigen label Bitbird, heb je het naar je zin gehad in de Melkweg?
"Ja ontzettend! Het was uitverkocht, de hele zaal stond gewoon vol mee te springen. Daarbij was het erg tof om de artiesten die wij supporten met Bitbird een podium te geven."

Hoe is het om een eigen label op te richten?
"Het is moeilijker dan je denkt! Het begon als een platform om onze maten te steunen, toen dachten we "Yo, waarom maken we er niet een label van?". Twee jaar later hebben we mensen in dienst en een eigen kantoor."

Wat heeft Bitbird dan wat andere labels niet hebben?
"Veel labels gaan uit van wat nú tof is en op de radio komt. Wij willen juist dat vooruitstrevende karakter hebben. Daarnaast wil ik alleen met muzikale en ambitieuze mensen werken."

Die ambitie wil je terug kunnen horen?
"Ja! Ik denk dat we nu ook wel een eigen sound aan het opbouwen zijn. Het is erg kleurrijk en melodieus. De ene keer droppen we een trap-banger, en dan droppen we weer een klassiek pianostuk. Toch loopt er een rode draad door alles heen."

Wat voor rode draad?
"Ik denk dat het een soort emotie is. Dat je iets hoort en hardop "Ah!" zegt. Dat het je in je hart raakt. Dat kan zowel klassiek zijn of hardcore. Ik denk dat mensen dat ook wel voelen en terughoren. Ondanks dat het zo anders is loopt die emotionele rode draad er doorheen. Dat geeft Bitbird wel een eigen plekkie."

Dat kleurrijke en emotionele hoor je ook terug in je eigen plaat 'I Still See Your Face', waar je je eigen vocals voor gebruikt hebt. Hoe was dat?
"Ja wel spannend! Ik heb het in mijn laptopmicrofoon ingefluisterd als een demootje in een ontzettend gore Airbnb in Los Angeles. Die opnames hebben het daadwerkelijk gered tot de plaat. Het is niet dat ik mijn eigen stem zo mooi vind, maar als instrument klopte het gewoon."

Mooi man! Komen de meeste nummers tot leven in een gore Airbnb?
"Ik merk wel dat zodra ik tijd heb tijdens een tour dat ik het tof vind om iets te maken. Ik weet niet precies hoe dat werkt met inspiratie en zo. Maar ondanks dat zeventien uur in een vliegtuig zitten verschrikkelijk is, zie je wel wat van de wereld. Je ziet nieuwe mensen, culturen, emoties. Je leidt een gek leven en wordt vaak niet echt begrepen door andere mensen. Dat soort dingen stapelen op en daar maak je muziek van."

Nu is deze week ADE, dé uitgelezen kans om wat met die muziek te doen. Hoe ziet de rest van de week eruit voor jou?
"Vanavond ga ik lekker slapen! Maar morgen sta ik weer op te treden met Netsky in de Melkweg. Dat is de laatste show in Nederland deze week. Zondag ga ik denk ik nieuwe sokken kopen, want ik ga twee maanden op tour."

Daar ga je dus het snelst doorheen? Je sokken?
"Ja man! Sokken wil je niet meer in je tas doen dus die flikker je gewoon weg. Eerst had ik nog wel een vuilniszakje mee voor al m'n vieze was, maar uiteindelijk flikker je het gewoon weg en koop je nieuwe shit."

Ga je voor de rest nog profiteren van je tijd in Nederland?
"Er is geen tijd. Ik heb maandag wel even mijn moeder, opa en oma gezien. Dat was wel even fijn, ook voor hen. Met kerst ben ik er ook weer een weekje!"

Is dat lastig voor je?
"Ja dat is wel een ding. Je verliest soms wel de grip op mensen om je heen als je zo lang weg bent. Mensen denken dan vaak dat je heel druk bent, dan contacten ze je ook maar niet. Het is heel gek wat dat met mensen doet."

Mis je dat een beetje?
"Ik ben nooit een onwijs sociaal uitgaansdier geweest dus het valt wel mee. Het is wel grappig dat als je met mensen praat, dat ze soms een heel verkeerd beeld hebben van wat je doet. Mensen hebben geen idee hoe het is. Maar dat is prima want ik heb ook geen idee hoe hun leven is. It's all good."

Als laatste, hoe gaat je komende jaar eruit zien?
"Ik ga nog 40 shows in Amerika doen waarna ga ik kerst ga vieren met m'n moeder. Voor oud en nieuw ga ik weer naar Amerika om in januari terug te komen voor vakantie. Daarna ga ik aan mijn album werken voor volgend jaar!"

Foto's: Nathan Reinds

Ster advertentie
Ster advertentie