3FM nieuws

Oscar And The Wolf over Infinity, brutale fans en pijnlijke liefde

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. Oscar And The Wolf over Infinity, brutale fans en pijnlijke liefde

Oscar And The Wolf gaf zondag 8 oktober een exclusieve 3FM Live Gig op het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. Slechts een handjevol gelukkige fans mochten hierbij zijn. Voorafgaand aan deze supervette show spraken we frontman Max Colombie over zijn nieuwe album Infinity en de lusten en lasten van beroemd zijn.

Je nieuwe album Infinity is net uit. Wat is er anders dan bij je debuutalbum, Entity?
"Er zit meer tempo in mijn nieuwe album. Er zit wat meer zonlicht in de nummers, het is een stuk minder verdrietig dan Entity. Je kunt het verdriet wel in de ondertoon terughoren, maar toch is het iets vrolijker. Het gaat er op Infinity over dat alles in mijn omgeving perfect is, maar dat ik alsnog een soort steen in mijn hart draag. Aan de ene kant is het een vervolg op Entity, omdat het de soundtrack van mijn leven is. Maar aan de andere kant gaat het toch over hele andere dingen."

Waarom trekt dat trieste gevoel jou zo aan?
"Mijn muziek gaat vaak over de donkerdere kant van de liefde. Dat komt denk ik omdat de positieve kant van liefde een emotie is die niet zo diep ligt als verdriet in de liefde. Pijn is een veel heftigere emotie dan geluk. Ik schrijf daar liever over, omdat ik de combinatie van donker, sensueel en soms zelfs seksueel heel mooi vind."

Je album heet Infinity. Ben jij bang voor het eindigen van dingen?
"Ja, zeker! Ik wil een oneindig persoon zijn. Onsterfelijk zijn."

Wil je dan voor altijd jong blijven, of liever oud en wijs zijn?
"Ik zou eigenlijk nog wel even willen wachten. Nog tien jaartjes erbij. Dat lijkt me wel wat, als ik 35 ben stoppen met oud worden en dan voor altijd die leeftijd houden. Ik hoop wel dat de zon nog blijft bestaan als ik voor altijd leef. En de maan ook."

Ben je veranderd door je bekendheid?
"Ik ben zéker veranderd, maar ik vind het heel moeilijk om na te gaan wat er dan precies veranderd is. Als ik mezelf bekijk, vier jaar geleden, dan ben ik nu wel wat bitterder. En door de bekendheid ben ik behoorlijk mensenschuw geworden. Ik had me daar totaal niet op voorbereid. Ik ben lang niet meer zo sociaal als ik vroeger was. Ik had om eerlijk te zijn nooit verwacht dat ik beroemd zou worden en daarom ook geen rekening gehouden met de gevolgen."

Wilde je niet beroemd worden?
"Ik wilde gewoon geld kunnen verdienen met mijn muziek. Ik vind het een beetje egocentrisch om van tevoren te bedenken: 'nu ga ik beroemd worden'. Ik was er niet mee bezig."

Maar je bent nu wel bekend. Hoe bevalt dat je?
"Er zijn een hoop leuke dingen. Het tofste vind ik dat ik meer van de wereld kan zien. En eerlijk is eerlijk, ik kan ook veel dingen kopen. Dat is heel handig, maar ik kan natuurlijk mijn geluk niet kopen met geld. Het is een leuk extraatje."

"Er zit ook een dark side aan bekend zijn. Ik ben zelf heel verlegen, op straat komen mensen naar me toe omdat ze met mij op de foto willen. Ik vind dat heel moeilijk. Ik snap het concept van met mij op de foto willen niet. Soms zeg ik nee tegen mensen, als ik gewoon met iets anders bezig ben. Mensen trekken me gerust uit een een gesprek voor een foto! Dat vind ik erg onbeleefd. Ze zien me niet als mens, maar als attractie. Het doet me pijn om soms nee te moeten zeggen en te zien dat de fan het niet begrijpt."

Speel je liever op een intieme locatie als deze, of in een grote zaal als het Sportpaleis?
"Spelen op een intieme locatie vind ik heel moeilijk. Ik sta dan heel dichtbij mensen en ik ben bang dat ze mij te snel kunnen lezen. Ik ben nu een stuk zenuwachtiger dan wanneer ik een optreden heb in een grote zaal. In een grote zaal kan ik ook weleens wat mensen uit het publiek aankijken. Door oogcontact te maken krijg ik een energie die mij kracht geeft, het kan me een goed gevoel geven."

Ga je vanavond ook mensen aankijken?
"Nee, nee! Ze staan zó dichtbij bij me. Vorige week had ik ook een optreden met die hard fans. Ze stonden veel te dichtbij. Ik durfde ze niet aan te kijken."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
"Gisteren dacht ik er nog over na. Als de grote shows gedaan zijn dan wil ik écht even op het strand gaan liggen met een cocktail in mijn hand. Soms effe de zee in, wat eten en slapen. Een parelwit strand en een blauwe doorschijnende zee. Twee weken helemaal plat. Ik ben erg moe. Zelfs als ik acht uur per nacht slaap ben ik doodop."

En als we vijf of tien jaar vooruit kijken?
"Ik zou nog een derde plaat willen maken. Daarna wil ik gaan schrijven voor andere artiesten, niet teveel op het podium staan. Ik heb geen lijstje met artiesten voor wie ik nummers wil schrijven. Iedereen mag langskomen."

Foto's: Nathan Reinds

Ster advertentie
Ster advertentie