3FM nieuws

"De economie gaat helemaal kapot": dit vinden jongeren van de coronamaatregelen

foto: ANP, Ramon Flymen
  1. Nieuwschevron right
  2. "De economie gaat helemaal kapot": dit vinden jongeren van de coronamaatregelen

We vroegen jongeren tussen de 15 en 30 jaar in dit artikel naar hun mening over de huidige coronamaatregelen. Vind je het terecht dat jongeren worden aangewezen als oorzaak van de verspreiding van het virus?

coronamaatregelen: overdreven of terecht?

Om het virus in te dammen, zijn veel maatregelen getroffen. Zijn de maatregelen nodig of gaan ze te ver? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Van de ondervraagde jongeren vindt 81% het nodig dat grootschalige evenementen niet door mogen gaan. Daar vallen dus ook festivals onder. Hoe erg we onze festivalzomer ook missen, de meeste jongeren snappen dus dat het er dit jaar even niet in zit.

Maar er zijn ook twijfels over of de maatregelen wel houdbaar zijn. Een deelnemer vertelt: "Ik vind de regels niet haalbaar. De economie gaat helemaal kapot en een mens heeft sociaal contact nodig."

Over de basisregel van 1,5 meter afstand houden, zijn veel mensen het eens: 77,8% vindt die maatregel nodig. Toch geeft maar 58,6% aan afstand te houden van collega's. Van anderen in het openbaar houdt wel bijna iedereen, 96,2%, afstand.

Uitgaan of thuisblijven

Van de ondervraagde jongeren gaat 73,5% minder dan één keer per week naar horeca-gelegenheden of huisfeestjes. Veel jongeren kiezen er dus voor om nog veel thuis te blijven.

Mensen aanspreken

Wat doe je als je ziet dat iemand zich niet aan de regels houdt? Als iemand te dichtbij komt in de supermarkt bijvoorbeeld, of als iemand z'n mondkapje niet op heeft in de trein. Dit kwam er uit de enquête:

52% zegt niets

18,6% durft niets te zeggen

28,5 zegt wel iets

Er zijn dus best wat jongeren die wel iets zouden willen zeggen, maar het niet durven. Eén van de deelnemers zegt daarover: "Ik durf niets meer te doen na nare reacties van anderen en na verhalen van mensen die om deze reden klappen hebben gehad... "

Anderen trekken de stoute schoenen aan en zeggen er wel wat van als mensen geen afstand houden: "In het openbaar spreek ik er mensen weleens op aan. Ik bepaal zelf van wie ik afstand hou. Iemand die ik niet ken en dit niet bij mij doet vind ik respectloos. Ik hou toch ook afstand van jou?"

Jongeren

In de persconferenties worden regelmatig de 'jongeren' aangesproken. Zo lijkt het alsof jongeren de oorzaak zijn van de verdere verspreiding van het virus en dat jongeren onvoorzichtig zijn. Dat vindt niet iedereen terecht: "Er zijn mensen in alle leeftijdsgroepen die zich niet houden aan de regels. Maar om het constant af te schuiven op jongeren is onzin. Het frustreert mij enorm dat jongeren zo’n beetje de schuld krijgen van deze tweede golf," vertelt een deelnemer.

Voelen jongeren zich eigenlijk wel aangesproken als Rutte het heeft over onverantwoordelijke jongeren in een persconferentie? De enquête is afgenomen onder mensen tussen de 15 en 30 jaar oud. Van hen voelt maar 62,3% zich aangesproken.

wat vind jij?

Ben jij het eens met de resultaten uit de enquête? Houd jij afstand van anderen en zeg je er iets van als zij dat niet doen? Laat het weten onder deze Instagrampost:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie