3FM nieuws

Werken in een poppodium: zo gaat dat eraan toe tijdens corona

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Werken in een poppodium: zo gaat dat eraan toe tijdens corona

De hele muziekindustrie stond de afgelopen tijd en staat nog steeds in het teken van de coronacrisis. Toen op 12 maart bekend werd dat alle evenementen niet door konden gaan, ging bij alle evenementenorganisaties de alarmbellen rinkelen.

Eerst werden de zomerfestivals afgelast. Maar naast deze evenementen zijn ook alle poppodia in het land op dit moment nog steeds zoekende naar manieren om financieel overeind te blijven. Hoe erg is het gesteld met deze groep in Nederland? En hoe kunnen we ze helpen?

Om steun te bieden aan de muzieksector is juli de Maand van de Livemuziek op 3FM, met shows door het hele land. Zo wil 3FM artiesten, podia én de werknemers een hart onder de riem te steken. Je hoort elke weekenddag twee artiesten vanuit een ander poppodium in een andere provincie. Kaarten kun je kopen via het poppodia én winnen op 3FM.

Ontslagen

Eerder kondigden 013 Tilburg en Paradiso Amsterdam al aan tientallen banen te moeten schrappen. Daar kwam later ook nog Patronaat Haarlem bij.

Sinds 1 juli is het weer toegestaan om met een onbeperkt aantal mensen in een zaal te zitten, mits er genoeg ruimte is voor anderhalve meter afstand. Toch is deze crisis voor veel podia een te harde klap om op dezelfde manier verder te gaan. Want een dansavond op anderhalve meter? Dat gaat 'm gewoon niet worden.

Jolanda Beyer, directeur van Patronaat Haarlem legt het uit in de Volkskrant: "Er komt geen geld meer binnen. In onze zaal passen duizend bezoekers, maar met de huidige regels kunnen we er maar honderdachttien kwijt. [...] De coronacrisis is de zwaarste klap die het popcircuit treft sinds eind jaren zestig het fundament werd gelegd in Nederland."

OMGAAN MET Het nieuwe normaal

3voor12 ging al eerder op zoek naar ideeën om 'het nieuwe normaal' te integreren in de clubavonden. Zo probeerden de organisatoren van SEXYLAND speciale hoepeljurken uit en proberen ze te berekenen hoeveel een kaartje eigenlijk kost in de 1,5 meter-samenleving.

Anderen proberen de draad ook weer op te pakken.

  • Zo organiseert de Ziggo Dome o.a. shows voor De Jeugd van Tegenwoordig en anderen. Zo speelt Typhoon er binnenkort zijn album Lobi da Basi uit 2014 integraal.
  • 013 Tilburg krijgt Guus Meeuwis op bezoek voor onbeperkte tijd.
  • Muzikanten proberen zelf natuurlijk ook dingen uit in deze nieuwe situatie.
  • TivoliVredenburg Utrecht organiseert 'Walk The Line', daarbij loopt een groep van 30 mensen een muzikale/culturele route langs elke zaal. Zonder te weten wat er op het podium staat.
  • Idee uit Engeland: een kroegeigenaar probeert op bijzondere manier de maatregelen te handhaven. Hij vergelijkt zijn gasten alleen wel met schapen...

DE MACHINE...

...de podcast van 3voor12 gaat over alles wat te maken heeft met de muziekindustrie. Luister hier aflevering #63 van 1 juli van De Machine, vanaf minuut 9 tot en met minuut 25 gaat het over de consequenties van de coronamaatregelen op livemuziek. Dit is inmiddels twee weken geleden.

In dezelfde aflevering hoor je een stuk van politicus Peter Kwint (SP), die zich in de kamer uitspreekt over de popmuziek.

Peter: "Ik belde afgelopen week met de directeur van poppodium 013 in Tilburg na het nieuws dat hij 10 van z'n vaste werknemers heeft moeten ontslaan [...] als een goed presterend poppodium dit moet doen, dan staan daaronder nog veel meer podia op datzelfde punt van ontslagen."

De aflevering van deze week luister je hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WERKEN BIJ AFAS LIVE

Ook bij AFAS Live zijn de problemen merkbaar. Joelle (22 jaar) is er hostess, maar heeft inmiddels een rustiger leventje.

Joelle: "Ik ging van 4 shows per week werken, naar 0. Dan is je leven ineens heel erg saai. Normaal sta ik op het balkon aan de zijkant en zorg daar voor gasten. Vaak zitten er sponsoren of familie en vrienden van de artiest. Op dit moment werk ik helemaal niet meer.

Mijn nulurencontract is tijdelijk stopgezet, logischerwijs. Maar ander werk zoeken is redelijk lastig in verband met mijn stage en corona. Maar ik heb het niet slecht hoor, 'ome duo' is er ook nog."

"MY LITTLE EMO GIRL"

Op de vraag aan Joelle of ze het werk mist geeft ze een duidelijk antwoord: "Oh my god, ik mis het zo erg. De hele sfeer en de collega's. Het is als één grote familie daar. We werken hard, maar daarna is de naborrel altijd leuk en mis ik gewoon het samenzijn."

"We hebben nog wel met z'n allen een paar keer een pubquiz online gedaan en gepicknickt. Op anderhalve meter afstand, maar toch is het anders. Ik hoop stiekem dat we begin 2021 gewoon weer naar 'normaal' kunnen."

"Ik zou net voor de lockdown in maart bij Avril Lavigne werken op de loge. Op die plek krijg je in principe de hele show mee. Daar baalt het kleine emo-meisje in mij toch wel het meest van."

"De show is net zoals veel andere shows verplaatst dus hopelijk mag ik alsnog werken op de nieuwe datum."

Huiskamersetting

De AFAS Live heeft op dit moment de kleinere zaal (waar normaal de aftershows worden gehouden) omgetoverd tot huiskamer. Er is mogelijkheid om 100 gasten op anderhalve meter afstand van elkaar neer te zetten.

Jeangu Macrooy gaf onlangs nog meerdere shows op één dag. Bij meerdere shows zijn de productiekosten natuurlijk lager.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

SUPPORT YOUR LOCALS

Het enige wat we nu met z'n allen kunnen doen is wachten en voorzichtig zijn en als muziekliefhebber de lokale poppodia steunen. Check de websites van je favoriete artiesten en kijk of er bijzondere shows op het programma staan.

Check eens of er misschien tegoedbonnen zijn bij je lokale poppodium, koop merchandise van artiesten of pak een bijzonder concert mee.

Bekijk hier alle informatie en de resterende line-up van de Maand van de Livemuziek op 3FM.

Ster advertentie
Ster advertentie