3FM nieuws

Terug naar succesvolle Red Hot Chili Peppers op Pinkpop

foto: Bullet-ray van Olphen
  1. Nieuwschevron right
  2. Terug naar succesvolle Red Hot Chili Peppers op Pinkpop

Over twee weken staat de zeer succesvolle Red Hot Chili Peppers voor de vijfde keer op Pinkpop. De Amerikaanse band is al langere tijd geliefd bij het festival én haar bezoekers, want in 1988 stonden ze voor het eerst in Landgraaf. Nu is het 35 jaar later en keert het viertal weer als vanouds terug naar Pinkpop.

In vogelvlucht door RHCP op Pinkpop

Red Hot Chili Peppers is opgericht in 1983 en 5 jaar later verschenen ze voor het eerst op Pinkpop, met destijds 3 albums op zak en al een flinke bekendheid. Ook in 1990, 2006 en 2016 waren de mannen van de partij. In 2006 bracht de band het album Stadium Arcadium uit, wat heel goed werd ontvangen en maarliefst 5 Grammy's won, onder andere voor Best Rock Album en Best Rock Song. Zo'n maand na de release van deze plaat stond Red Hot Chili Peppers als headliner op Pinkpop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook 2016 was een jaar waarin Red Hot Chili Peppers de release van een nieuw album combineerde met een optreden op Pinkpop. Dit keer vond Pinkpop plaats van 10 tot en met 12 juni, en kwam de plaat The Getaway een week later uit op 17 juni.

Net zoals komende editie, sloot Red Hot Chili Peppers in 2016 het festival af op de zondagavond. In de 10 jaar die zijn geweest sinds hun laatste verschijning in Landgraaf in 2006, is er ook weer een nieuwe generatie die het festival bezoekt. Sjoerd Huismans van 3voor12: "RHCP is nu echt zo’n band die al zo lang succes heeft dat verschillende generaties er een heel andere betekenis aan hechten. Velen die hier vanavond staan zullen ‘Soul to Squeeze’ voor het eerst in hun leven horen." Een toch wel bijzonder moment, want dat nummer raakt menig muziekliefhebber in het hart. "Een popliedje zoals er zovelen zijn geschreven, over afkicken, je weg terug vinden, met jezelf in het reine komen. Maar als iemand dat geloofwaardig kan zingen, dan is het Anthony Kiedis wel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Terugkeer naar Landgraaf

Eigenlijk zou Red Hot Chili Peppers 3 jaar terug, in 2020 ook weer een van de headliners zijn van Pinkpop. Helaas gooide de coronapandemie roet in het eten en kon dat feestje niet doorgaan. Tijd voor een nieuwe poging, met RHCP wederom als een van de drie headliners. Het viertal zal weer de slotact zijn op zondagavond, dus dat belooft een knaller van een einde te worden.

Wat je dit jaar kunt verwachten van Red Hot Chili Peppers

In 2019 was er sprake van een hereniging binnen Red Hot Chili Peppers. Gitarist John Frusciante voegde zich in 2019 weer bij zanger Anthony Kiedis, bassist Flea en drummer Chad Smith. Dit is dus weer de eerste keer dat ze in deze samenstelling op Pinkpop staan sinds lange tijd. De verzoening resulteerde in veel inspiratie en hard werken, wat ook nog eens 2 nieuwe studioalbums opleverde dit jaar: Unlimited Love en Return of the Dream Canteen. Een hoop nieuw materiaal wat het viertal live kan testen op het Pinkpop publiek! Het festival zelf kijkt ook uit naar de terugkeer van Red Hot Chili Peppers: "We kunnen niet wachten tot het viertal als vanouds het Landgraaf-podium bestormt."

Op weg naar Pinkpop 2023

Zaterdag 10 juni, een week voor Pinkpop, warmt NPO3 alvast op voor Pinkpop 2023. Vanaf 22:10 kun je kijken naar 'Op Weg Naar Pinkpop 2023' gepresenteerd door 3FM-dj Vera Siemons en Eva Cleven. Je wordt alvast lekker gemaakt met de beste festival acts die vorig jaar het heilige gras van Landgraaf plat speelden. Met optredens van onder meer P!NK, Red Hot Chili Peppers, Robbie Williams, Queens of the Stone Age, Imagine Dragons en Måneskin.

Ster advertentie
Ster advertentie