3FM nieuws

Humans of 3FM Serious Request: Marijke

  1. Nieuwschevron right
  2. Humans of 3FM Serious Request: Marijke

Marijke komt dit jaar in actie voor bescherming tegen natuurgeweld tijdens 3FM Serious Request: Lifeline. Mede door haar reis naar Libanon en haar studie raakte ze geïnspireerd. Ze wil graag bijdragen aan een manier om de gevolgen van natuurrampen zo veel mogelijk te beperken. Marijke deelt met ons haar verhaal.

De kracht van water

"Vroeger heb ik veel gezeild, dan ervaar je de kracht die natuur kan hebben. Ondanks het natuurgeweld kunnen wij in Nederland veilig leven, terwijl een deel zo'n zeven meter onder zeeniveau ligt. Dit is voor ons erg vanzelfsprekend, in heel veel landen is dat niet het geval."

Het is de zomer van 2016 als Marijke zes weken werkt in een vluchtelingenkamp in Libanon, een buurland van Syrië. Het is een eye opener. "Ik merkte dat voorzieningen zoals drinkwater en goed sanitair ontzettend belangrijk zijn bij ontwikkelingshulp," vertelt ze. "Juist in crisissituaties, wanneer veel mensen dicht op elkaar leven, zijn deze voorzieningen erg belangrijk."

Gevaar voor landbouw

Ze gebruikt nu haar kennis op het gebied van watermanagement om van waarde te kunnen zijn. "Vanuit die achtergrond ontstond mijn interesse in het weer, natuurrampen en klimaatverandering in combinatie met ontwikkelingshulp." Op dit moment studeert Marijke af bij het Rode Kruis. "Ik onderzoek de landbouwdroogte in Malawi. Ik hoop een methode te ontwikkelen waarmee we boeren op tijd kunnen informeren dat er een droge periode aankomt, zodat de gewassen en hun levensonderhoud gespaard blijven."

Dit soort onderzoeken zijn onwijs belangrijk. Een natuurramp raakt namelijk iedereen, maar één groep in het bijzonder: de armen. Doordat bijvoorbeeld gewassen verloren gaan, hebben ze geen eten en geen inkomen. Dit maakt hen nog kwetsbaarder. Gelukkig helpt het Rode Kruis. Voor € 20 kunnen ze al een zak klimaatbestendige zaden uitdelen, waarmee hun oogst beter bestand is tegen ongewone weersomstandigheden.

Deze maand gaat Marijke voor haar onderzoek twee weken naar Malawi. Tijdens die reis gaat ze kijken of ze een mooie manier kan bedenken om in actie te komen voor 3FM Serious Request: Lifeline.

Kom in actie voor Serious Request

Het goede nieuws: jij kunt dit nu al doen! Doe als Frank en haal geld op met een scheldpot of pull een Sandertje en laat jouw kantoor of school zien hoe goed jij functioneert als toiletjuffrouw. Of bedenk natuurlijk een eigen initiatief: alles kan en alles mag, als het maar aandacht en geld oplevert voor de drie doelen waar we het voor doen! Dit jaar zijn dat reanimatie in Nederland, bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlog en conflicten.

In de week voor kerst (18-24 december) lopen drie teams met twee 3FM-dj’s vanaf drie verschillende locaties in het land van actie naar actie. Ze gaan lopend door Nederland om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg in Utrecht, het hoofdkwartier van de actie. Wil je meer weten of zelf in actie komen voor een van de doelen, klik dan hier!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie