3FM nieuws

3FM Serious Request 2017: wat is er gebeurd met de opbrengst?

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Serious Request 2017: wat is er gebeurd met de opbrengst?

Vandaag besteden we op 3FM aandacht aan de besteding van de 3FM SR17-opbrengst. Wat is er inmiddels al gebeurd met het geld en hoeveel mensen zijn daarmee geholpen? Hieronder lees je waar we voor in actie zijn gekomen én wat voor resultaten dat nu al behaald heeft!

Breng Ze Weer Samen

Tijdens de veertiende editie van 3FM Serious Request haalden we geld op voor het herenigen van families die uit elkaar zijn gehaald door oorlog en conflict. Tijdens het vluchten raken veel familieleden van elkaar gescheiden en daarna hebben ze vaak geen mogelijkheden om contact met elkaar op te nemen. Het Rode Kruis gaat vluchtelingenkampen langs om te documenteren wie waar zit, en brengt daarna zoveel mogelijk families weer met elkaar in contact.

Op 24 december 2017 werd er een cheque overhandigd met een totaal van €5.026.144, een bedrag dat in de maanden na de actie nog opliep tot €5.341.385. Dankzij dat geld zijn nu de eerste resultaten zichtbaar.

Wat is er al gerealiseerd?

In het eerste halfjaar van 2018 is van het bovenstaande bedrag al €3.798.434 besteed aan het bij elkaar brengen van families. Dit gebeurt door het opsporen van mensen, het zorgen voor contactherstel en waar mogelijk een fysieke hereniging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie zijn er al geholpen met de opbrengst?

In totaal zijn er tot nu toe bijna 120.000 mensen die, one way or another, geholpen zijn door de opbrengst van 3FM Serious Request 2017. Hieronder vind je een overzicht van enkele voorbeelden waarmee het Rode Kruis hen ondersteund heeft.

  • Er zijn meer dan 10.000 Rode Kruis-berichten verzonden tussen familieleden die elkaar kwijt zijn.
  • Er zijn 18.952 telefoongesprekken gefaciliteerd: zo konden vluchtelingen in ieder geval aan hun familie laten weten dat zij nog leven en in veiligheid zijn.
  • 334 personen waarvan de verblijfslocatie onbekend was, werden opgespoord en zijn weer in contact gebracht met hun familie.
  • 104 families zijn ook daadwerkelijk herenigd met elkaar, zoals ook bij Maryam en Abbas gebeurde.
  • 18 voormalig kindsoldaten kregen een starterspakket om hen bij thuiskomst een zet in de goede richting te geven. Zij mochten zelf kiezen tussen een training tot kapper, naaister of elektricien.
  • Voor vrijwilligers van het Rode Kruis zijn 65 fietsen gekocht, zodat de opsporingsberichten sneller verzameld en bezorgd kunnen worden.

De opbrengst is besteed in Nigeria, Zuid-Soedan, de Democratische Republiek Congo en Ivoorkust. De rest van de opbrengst wordt in de komende drie jaar aan dezelfde vormen van hulp uitgegeven.

Maar je kunt toch gewoon bellen?

Het is tegenwoordig misschien lastig om je nog voor te kunnen stellen dat je iemand écht kwijt bent en helemaal niet kunt bereiken. Je hebt toch gewoon een telefoon? Of internet?

Begrijpelijke vragen, maar de omstandigheden waarin het Rode Kruis hun werk moet doen zijn vaak 100% het tegenovergestelde. Een opsporingsverzoek duurt gemiddeld zes maanden en dan is er nóg geen garantie dat iemand gevonden kan worden. En dan vindt dit werk ook nog eens plaats in landen die door crisis verscheurd zijn en waar de neutraliteit van humanitaire hulp niet wordt gerespecteerd. Soms zijn hulpverleners zelf een doelwit.

Gelukkig heeft het Rode Kruis, ondanks deze omstandigheden, in 2018 al veel families met elkaar in contact kunnen brengen en daar gaan ze de komende drie jaar gewoon mee door! En dat wordt allemaal mede mogelijk gemaakt door de acties en donaties van Nederland. Dankjewel!

Eerdere jaren

Wil je meer weten over de besteding van dit jaar én voorgaande edities? Op de site van het Rode Kruis vind je alle informatie.

Kom in actie voor 3FM Serious Request: Lifeline

Met 3FM Serious Request: Lifeline zet NPO 3FM zich samen met het Rode Kruis in voor het redden van levens. Dit jaar doen we dat voor drie thema’s: reanimatie in Nederland, bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlog en conflicten.

In de week voor kerst (18-24 december) lopen drie teams met twee 3FM-dj’s vanaf drie verschillende locaties in het land van actie naar actie. Ze gaan lopend door Nederland om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg in Utrecht, het hoofdkwartier van de actie. Wil je meer weten of zelf in actie komen voor een van de doelen, klik dan hier!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie