3FM nieuws

Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: Doornroosje

foto: Jimmy Israel
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: Doornroosje

De een komt er hooguit één keer per jaar, de ander slaapt er bijna elke nacht op de stoep: concertzalen! 3FM gaat langs bij verschillende venues in Nederland, op zoek naar feitjes en verhalen die niet iedereen weet. Deze week aan de beurt: Doornroosje in Nijmegen.

Topkok

Wist je dat… Doornroosje een huiskok heeft die inmiddels internationaal bekend is? Freek en Jonatan van Doornroosje: "Nienke willen we nooit meer kwijt! Ze heeft nu een tweede kookboek uitgebracht ook, met recepten die ze voor artiesten heeft gemaakt. Sommige acts nemen hun eigen kok mee op tour, maar geven hem of haar een dag vrij als ze in Doornroosje bij Nienke zijn, haha.”

In 2019 schreef 3FM een uitgebreider verhaal over Nienke, dat lees je hier.

Feitjes en cijfers

Afgelopen jaar heeft Doornroosje zo'n 156.000 mensen mogen verwelkomen.

In Doornroosje passen totaal 1500 mensen: 1100 man in de Rode Zaal en 400 in de Paarse Zaal.

Er passen 4000 fietsen in de fietskelder onder het pand. Bóven Doornroosje vind je 347 studentenwoningen.

Als je bij de bar een Bertje bestelt, krijg je een glazen flesje Hertog Jan. Iemand is dat ooit een Bertje gaan noemen en dat is nu een running gag!

Waar de naam vandaan komt? Freek: "De naam stamt af uit 1968 toen een groep hippies vond dat de boel nogal ingekakt was en daarom Nijmegen ‘wakker gekust moest worden’ a la Doornroosje, haha “

Het poppodium bestaat dus sinds 1968, maar kreeg in 2014 een gloednieuw pand, dat vastzit aan het station van Nijmegen. De graffiti-gevel van het oude Doornroosje is nu verwerkt in een tafel.

Vroeg beginnen

In de 51 jaar waarin Doornroosje bestaat hebben ze een flink track record opgebouwd. Artiesten als Joy Division, Green Day, Radiohead, Lykke Li, Mumford & Sons, Daft Punk en George Ezra hebben hier in de vroege dagen van hun carrière gespeeld.

Jonatan: "Het doel is wel om zo te programmeren dat er voor iedereen iets te halen valt in Doornroosje. Zo zijn we net met Donuts Festival begonnen, in de urban hoek. Daar was veel behoefte aan, maar het bestond nog niet. Op deze manier willen we nieuwe ideeën en acts een plek geven, zodat ze door kunnen groeien."

Bennie en Hennie

De meest knusse kleedkamer van het poppodium is ontworpen met het idee: ‘Waar voel je je nou het meest thuis? De woonkamer van je opa en oma!’ Een van de Doornroosje-medewerkers woont naast Bennie en Hennie en vroeg hen model te staan voor deze ruimte. Het resultaat? Een kneuterige kleedkamer waar je nooit alleen bent.


Vrachtwagenlift

In de backstage van Doornroosje vind je next level shit: een gigantische vrachtwagenlift, groot genoeg om een complete touringbus mee op te tillen. Het poppodium ligt aan een drukke, doorgaande weg dus er is buiten nagenoeg geen ruimte om vrachtwagens en tourbussen te parkeren. Is iets op bedacht!

Je rijdt een plaat op, een haak zet zich vast in die plaat en de bus wordt over andere voertuigen heen getild en 180 graden gedraaid. Zo kan ‘ie net effe wat makkelijker geparkeerd worden in krappe hoekjes en daarna gewoon vooruit de backstage weer uitrijden.

>> Lees ook: het verhaal achter 013, Ziggo Dome, TivoliVredenburg en VERA!

Ster advertentie
Ster advertentie