3FM nieuws

Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: VERA

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: VERA

De een komt er hooguit één keer per jaar, de ander slaapt er bijna elke nacht op de stoep: concertzalen! 3FM gaat langs bij verschillende venues in Nederland, op zoek naar feitjes en verhalen die niet iedereen weet. Deze week aan de beurt: VERA in Groningen.

Say wiet?

3FM bracht een bezoekje bij VERA en sprak met programmeur Peter Weening, die daar al een jaartje of veertig rondloopt. Peter vertelt dat het vroeger normaal was om te werken voor wiet in plaats van salaris. "Dat was toen overal zo, in elke gemeente had één jongerencentrum een huisdealer. Als je daar werkte kreeg je voor een tientje stuff per uur, daar werkte je gewoon voor."

In 1985 was die pret voorbij: het bestuur werd weggestemd, financieel liep het niet lekker, veel mensen gingen weg en hier en daar kwam er politie aan te pas. Een paar jaar later was VERA omgetoverd van een hippie, freaky jongerencentrum naar een culturele spot.

Feiten en cijfers

De naam VERA is ontstaan uit de woorden 'Veri Et Recti Amici' - Latijn voor 'Eerlijke en oprechte vrienden'. Deze tekst is afkomstig van een vroegere studentenvereniging en vind je nog steeds op een plakkaat boven de deur.

Het poppodium wordt gerund door 240 vrijwilligers en 16 vaste medewerkers.

Backstage is er een 'artist residence', waar elke kamer een eigen design heeft gekregen van een VERA-ontwerper. Slapen, kleren wassen, biertje doen... Het kan allemaal. Een biertje teveel is ook geen probleem: als je blijft pitten, krijg je de volgende ochtend ontbijt!

Backstage VERA

De week van VERA: op dinsdag films, op woensdag, donderdag en vrijdag zijn er concerten, en zaterdag staat in het teken van dancefeestjes.

Kaartjes voor shows in VERA mogen niet duurder zijn dan 20 euro: "Een prijs moet passen bij de plek!"

Blauwe briefjes

Het moet dus betaalbaar blijven in Groningen. Zowel voor VERA, als voor het publiek en de artiest. Peter: "Als je wat spannender programmeert zoals wij doen, moet je niet te hoge basiskosten hebben. Als je dat verkloot, ga je failliet. Dus ja, daar horen kaartprijzen ook bij."

Hij begint over de keer dat Bløf graag in de VERA wilde spelen. Toen Peter zei dat de maximale kaartprijs op twintig euro lag, bleef het eerst even stil aan de andere kant van de lijn. Dat levert op een uitverkochte avond à 450 man namelijk maar een paar duizend euro op. De band ging uiteindelijk toch akkoord en VERA had die avond de duurste kaartprijs ooit: een duizelingwekkende eenentwintig euro.

Stukje wall of fame

Indruk maken

Programmeren bij de VERA is een baan waar je bij veel mensen hoge ogen mee kunt gooien. VERA is in de essentie een rockhol: acts als Joy Division, U2 en Nirvana hebben er gestaan - niet de minste namen. Toch maakt Peter soms ineens indruk met iemand waarvan hij het niet verwacht.

"Een paar jaar geleden stond Dua Lipa hier te spelen. Ik vertelde dat pas aan mijn nichtje van dertien, die geloofde me niet. Ze stond er al van te kijken dat ik wist wie het was, haha. Toen ik zei dat ik haar een knuffel kon geven, ging ze helemaal door het dolle!"

Kurt en Courtney

Er gaat al jaren een gerucht dat Kurt Cobain van Nirvana in het kantoor van Peter aan Courtney Love (van Hole) heeft gevraagd of ze met hem wilde trouwen. Tijd voor de waarheid: is dat nou gebeurd of niet? Peter weet (iets) meer!

Hole speelde in december 1991 in VERA. Peter zat die avond tijdens etenstijd te werken in z'n kantoortje tot hij ineens Kurt Cobain aan de lijn had, die op dat moment door Engeland tourde.

Het kantoor in kwestie

Peter: "Hij was in een goede bui, want Nevermind was net uit en dat ging als een tierelier. Hij zei dat hij voor Courtney belde en dat hij wilde dat ik haar ten huwelijk vroeg, voor hem. Ik moest dat even doorgeven, haha. Heb toen wel eventjes op hem ingepraat dat hij dat écht zelf moest doen en toen heb ik Courtney naar kantoor gehaald."

De 'wil je met me trouwen?'-vraag is dus zeker gesteld in het kantoor van Peter, alleen aan Peter zelf! Het is niet bekend of Kurt het die avond nog een tweede keer aandurfde met Courtney.

Ster advertentie
Ster advertentie