3FM nieuws

Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: TivoliVredenburg

foto: Michiel Ton
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: TivoliVredenburg

De een komt er hooguit één keer per jaar, de ander slaapt er bijna elke nacht op de stoep: concertzalen! 3FM gaat langs bij verschillende venues in Nederland, op zoek naar feitjes en verhalen die niet iedereen weet. Deze week aan de beurt: TivoliVredenburg in Utrecht.

Jong en oud

TivoliVredenburg is een samensmelting van drie Utrechtse muziekinstituten: poppodium Tivoli, muziekcentrum Vredenburg en jazzpodium SJU. Het idee? Een gebouw waar ontmoeting centraal staat en er een soort festivalsfeer heerst: in elke zaal vind je iets anders en alles vindt gewoon lekker tegelijk plaats. Dat was niet zo vanzelfsprekend als het nu misschien klinkt. Ze waren bijvoorbeeld bang dat er vechtpartijen zouden komen tussen verschillende groepen bezoekers, de metalraggers tegenover de ouderen.

Dat bleek gelukkig niet zo te zijn. Hoofd Facilitair en Productie Erik Mans vertelt dat hij op de openingsavond van TivoliVredenburg in 2014 meteen al twee oude dametjes uit de Pandora moest plukken. "Het was 02:30 uur! Ze waren bij een klassieke avond in de Grote Zaal geweest en wilden daarna even naar een dansavond van de jongeren kijken. Maar ze raakten verdwaald en wilden na een paar uur toch wel graag naar huis, haha."

Editors in Grote Zaal

Feitjes en cijfers

In TivoliVredenburg zijn er zo'n 1800 events per jaar, gemiddeld 5 per dag. Dat leidt tot zo'n 1.2 miljoen bezoekers per jaar.

Het maximale aantal mensen dat op 1 moment in TiVre mag zijn, ligt op 7500 man. Omdat het pand een uitgebreide dag- en nachtprogrammering heeft, zijn er soms in 24 uur tijd wel 12.000 bezoekers.

TivoliVredenburg is alleen op Eerste Kerstdag écht dicht.

Het pand telt: 8 roltrappen, 2 goederenliften, 5 personenliften, 26 kleedkamers, 175 toiletten en 2 kilometer aan bierleiding door het pand. Nu jij weer.

Het bier wordt bewaard in 16 tanks. Eén weekvoorraad is voor TiVre zo'n 20.000 liter. Via de leidingen wordt het gele goud naar de barren door het hele pand gepompt.

De band Snarky Puppy had ooit op hun rider staan: "Heb je een hond? Neem 'm mee naar de backstage, we houden van die beesten!"

Repareren kun je leren

Onderhoud is in zo'n groot pand wel een dingetje. Om de zoveel tijd zit er weer grafitti in de toiletten of banjert iemand in licht beschonken toestand weer een deur uit z'n scharnier. En met 1200 deuren (!!!) in het pand moet je dus iemand in dienst hebben die ze allemaal weer kan fixen. Een van de reparateurs is daar per week maar liefst 2.5 dag mee bezig. Shoutout naar hem!

Schoonmaken moet ook tussen de programmering door: soms gaat er 's nachts een dansfeestje door tot 04:00 en moet de opbouw voor de volgende show alweer starten om 07:00 uur. Snel poetsen!

Zigzaggen

Als je in het backstagegebied van TivoliVredenburg bent, lopen er overal gekleurde lijnen over de vloer en muren. Die zijn bedoeld voor artiesten en hun crew: omdat het pand meerdere zalen en dus ook meerdere kleedkamers heeft, is het niet altijd meteen duidelijk waar je naartoe moet. Dat is opgelost met dit systeem: volg vanuit de laad- en losplek de kleur van de zaal waar je speelt en je vindt vanzelf de juiste lift, kleedkamer en podium!

Wonka-tourtje

Erik kent het pand als zijn broekzak en vindt het soms wel fijn om hier en daar een optreden mee te pakken. "Als ik me weer eens helemaal de klere heb gewerkt is dat de beste oppepper: zien waar je zo hard voor werkt! Er zijn een paar sluiproutes waarmee je alle zalen langs kunt. Ik noem dat altijd het Wonka-tourtje, omdat het voelt dat je zo'n gouden Willy Wonka-ticket in handen hebt. Je kunt in een uur tijd naar jazz, rock, pop en dance kijken als je wilt!"

Kaarten kopen? In de rij!

Als je aan concertrijen denkt, zie je toch snel een rij jongeren voor je, die buiten voor de deur zitten te wachten. Dat gebeurt vaak zat bij TivoliVredenburg (hallo, ellenlange rij voor Billie Eilish in 2019), maar soms ook gewoon met senioren! Je kunt namelijk abonnementen kopen voor het klassieke seizoen, waarmee je in één keer een kaartje koopt voor 10 concerten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erik: "Die abonnementen zijn populair joh! Je kunt namelijk bij de receptie gewoon kaarten kopen en vragen om bepaalde stoelnummers, zodat je altijd een goede plek hebt. Soms kost dat wel 1000 euro, maar er staan soms echt 200 senioren in de rij. Daar doen we ook aan rijmanagement: mensen krijgen nummertjes, een stoel of een kopje koffie."

Nog een handige tip voor de volgende keer dat je een kaartje wilt kopen voor een show in TivoliVredenburg: voor alle concerten worden tickets verkocht aan de kassa! Wil je dubbele kans? Ga dan in de rij staan in TiVre én sluit aan in die digitale wachtrij!

>> Lees ook: het verhaal achter 013 en Ziggo Dome!

Ster advertentie
Ster advertentie